utorok 1. júla 2014

TEKVICOVÝ PRÍVAROK


 

Budeme potrebovať  mladú tekvicu, cibuľu, soľ, korenie mleté, paprika sladká, kôpor, mlieko 0,5 l, sladká smotana alebo smotana na varenie 250 ml a ocot na ochutenie.




Na oleji  popražím na jemno nakrájanú cibuľu do zlatista. Mladú tekvicu si očistíme a vydlabeme z nej jadierka.  Nastrúhame ju na  strúhadle, osolíme. Dáme na cibuľku okoreníme poprášime sladkou paprikou  a dusíme. Podľa potreby podlejeme trochou vody. Zahustíme hladkou múkou ktorú rozmiešame v mlieku  v sladkej smotane. Ešte chvíľku za stáleho miešania povaríme. Nakoniec posypeme nasekaným čerstvým kôprom dochutíme octom (ja vždy len na tanieri aby sa nesekla) prípadne ešte ak je potrebné osolíme. Dobrú chuť!


Dužina tekvice je bohatá na rozpustnú vlákninu, vodu, vitamín C a betakarotén, ktoré jej dodávajú protirakovinové účinky. Podporuje látkovú výmenu, ochraňuje sliznicu žalúdka.  Je to jemné preháňadlo šetrné voči črevám, detoxikačný prostriedok. Vylučovanie toxínov posilňuje imunitný systém.

1 komentár:

  1. Hmmm.... no tykev by u nás neprošla, jsou rozmlsaní ti chlapi:-))))

    OdpovedaťOdstrániť