nedeľa 30. decembra 2012

ŠKVARKOVÉ PAGÁČE




SUROVINY :

1 kg hladkej múky špeciál
2 dl oleja
3 pol. lyž. soli
2 žĺtka
10 g droždie sušené
0,5 lit. vlažné mlieko
25 dkg pomleté škvarky
4 ks uvarené očistené zemiaky
1 ks vajce na potieranie pagáčov
Masť na potretie plechu alebo papier na pečenie.

POSTUP :

Preosiatu múku zamiešame s droždím. Pridáme soľ, olej, žĺtky a vlažné mlieko. Vymiesime cesto.




Dáme kysnúť na teplé miesto. Tak 3/4 hodinu .


Vykysnuté vyvaľkáme na pomúčenej podložke na hrúbku asi tak na 1-1,5 cm. Zmäknuté škvarky natrieme na cesto. Na to postrúhame uvarené zemiaky.





Cesto poskladáme do bochníka a necháme pokysnúť aspoň 40 min zakrité utierkou. Znovu rozvaľkáme a zložíme do bochníka a ponecháme kysnúť pol hodiny.




Zas rozvaľkáme asi tak na 1 až 1,5 cm a vykrajujeme pagáče .



Poukladáme na vymastený plech . Potrieme rozšľahaným vajíčkom , posolíme a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 C.



Dobrú chuť !



Želám Vám v Novom roku , dobrých ľudí vždy po boku .

 Zdravia , lásky plný dom a spokojný život v ňom.



sobota 29. decembra 2012

VIEDENSKÝ PUNČ









Čo budeme potrebovať:
0,7 l červeného vína
0,25 l rumu
0,5 l vody
1/2 pomaranča
1/2 citróna
100 g kryštálového cukru (podľa chuti ale asi viac)
kúsok škorice
3 klinčeky


Čas prípravy je 15 minút . 
                                                                                                





Ako na to: Vodu s cukrom, škoricou, klinčekmi uvaríme. Prilejeme víno, rum, šťavu s citróna a pomaranča. Pomaly zohrejeme a 1-2 minúty podržíme pod bodom varu.  
Na zdravíčko!


štvrtok 20. decembra 2012

ORIEŠKOVÉ HVIEZDIČKY







SUROVINY :
  
150 g hladká múka
150 g práškový cukor
150 g orechy mleté
150 g Hera 
2 žĺtky
2 pol. lyž kyslej smotany

Plnka :

1 dl mlieko 
4 g cukor kryštál
10 g zlatý klas
25 g orechy mleté
70 g maslo

Na obaľovanie práškový cukor.

POSTUP :

Do misky dáme múku , práškový cukor, orechy, žĺtky, kyslú smotanu a Heru.



Vypracujeme cesto .



Vyvaľkáme na hrúbku 4 mm a vykrajujeme hviezdičky.



Na plech dáme papier na pečenie a poukladáme hviezdičky . Dáme piecť na 150 C. Asi tak na 8 min. Záleží od typu rúry.



PLNKA : Cukor , maizenu , žĺtok rozmiešame v mlieku.
Uvaríme na miernom ohni a ponecháme vychladnúť.
Pomleté orechy opražíme na suchej panvici a necháme vychladnúť.
Maslo rozmixujeme s  krémom a orechmi.
Hviezdičky natierame orechovým krémom.
A obaľujeme v práškovom cukre .

 DOBRÚ CHUŤ !



pondelok 17. decembra 2012

MEDOVÉ STROMČEKY


SUROVINY :

450 g hladkej múky
100 g Palmarín
200 g kryštálového cukru
2 pol. lyžice medu
1 káv. lyžička sódy bikarbóny
2 vajcia

PLNKA :

4 dl mlieka
3 pol. lyž. hrubej múky
1 vanilkový cukor
200 g masla
práškový cukor podľa chuti

POLEVA :
1 horká čokoláda a biela čokoláda, 100 g Cera.

Kryštálový cukor, med, vajcia, Palmarín dáme do hrnca na mierny oheň a spustíme za stáleho miešania. Múku so sódou bikarb. zmiešame.


Po rozpustení vlejeme do múky.


Vypracujeme cesto a ponecháme 2 hod v chlade postáť.


Cesto vyvaľkáme na hrúbku na 2- 3 mm, vykrajujeme a dáme piecť na 160 C asi tak 5 min.
Plnka: V mlieku si vymiešame múku a vanilkový cukor a uvaríme. Ponecháme vychladnúť.


 Maslo s cukrom vymiešame a po lyžičkách pridávame plnku. Dobre premiešame. Mali by mať rovnakú teplotu aby sa nám plnka nesekla! Môžeme natierať a lepiť.


Vo vodnom kúpeli spustíme Ceru a horkú čokoládu. Naplnené namáčame v čokoláde a dáme stuhnúť do chladničky a hlavne odstáť aspoň dva dni aby zmäkli.


DOBÚ CHUŤ !


sobota 15. decembra 2012

BOUNTY




SUROVINY : 

200 g kokosovej múčky
70 g cukor práškový
70 g masla
1 dl sladkej smotany na šľahanie
200 g čokoláda na varenie 
100 g Cera

POSTUP :

Do misky dáme maslo , cukor , smotanu  a ohrejeme . 



Keď je maslo spustené pridáme kokos a dobre premiešame, vznikne tuhá hmota ktorú dáme do chladničky stuhnúť tak na 0,5  hod .



Vytvárame guľky ktoré tiež dáme stuhnúť do chladničky .




Vo vodnom kúpeli spustíme Ceru a čokoládu . Guľičky namáčame pomocou špáradla v čokoláde .




DOBRÚ CHUŤ ! 







sobota 1. decembra 2012

SMOTANOVÉ REZY



SUROVINY :

Cesto : 6 vajec , 6 poliev. lyžíc kryštálového cukru , 2 poliev. lyžice kakao , 5 poliev. lyžíc
polohrubej múky , 1 balenie kypriaceho prášku , 0,5 dl oleja . Cesto som piekla na plechu veľkosti 37x37 cm .

Smotanová pena : 500 ml šľahačkovej smotany , 1 prášková želatína , 1 poliev. lyžica medu .

Kakaová pena : 500 ml šľahačkovej smotany , 1 prášková želatína , 1 polievková lyžica medu , 2 pol. lyžice kakao .

Stružliny horkej čokolády na posypanie a rum na cesto .

POSTUP :

Bielka vyšľaháme šľahačom  , pridáme kryštáľ cukor. Dobre vyšľaháme .


Pridáme kakao a olej .



 Nezabudneme pridať aj žĺtky .



 A nakoniec múku zmiešanú s práškom do pečiva .


Dobre premiešame a cesto vylejeme na plech na ktorom je papier na pečenie . Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 170 C . Pečieme 35 - 45 min. Po upečení ponecháme vychladnúť a papier na pečenie stiahneme dole .


Cesto pokropíme rumom .



Kakaová pena : 500 ml šľahačky vyšľaháme aj s medom .




Želatinu urobíme podľa návodu na obale , a letnú ju vmiešame do šľahačky .  Kakaovú penu hneď natrieme na cesto a dáme stuhnúť do chladničky . Zatiaľ si urobíme smotanovú penu . Vlastne postup je ten istý ako pri kakaovej len bez kakaa .



 Smotanovú penu natrieme rovnomerne na kakaovú a dáme stuhnúť do chladničky .

                         DOBRÚ CHUŤ !




piatok 30. novembra 2012

RESTOVANÁ PEČEŇ



V tomto ročnom období od októbra do marca  sa na dedinách robia zabíjačky . Domáce spracovanie mäsa a drobov z doma chovaných prasiat svojpomocne poprípade za účasti mäsiara . Priniesla som Vám recept restovanej pečene zo zabíjačky . Varievame ho už po stáročia na každej zabíjačke ako obedňajší pokrm . Nie je ničím výnimočný , snáď len rýchlou prípravou .


SUROVINY :

Pečeň , cibuľa , korenie , soľ , paprika sladká , horčica 2 pol. lyž. , múka hladká 2 pol. lyž ,  .

Postup : Cibuľu nakrájame na mesiačiky , popražíme .


Pridáme pečeň nakrájanú na pásiky . Popražíme . Pečeň sa restuje krátko ( čím dlhšie tým viac je tvrdšia ) , kontrolujeme ju prerezaním . Ak je vo vnútri bez krvi tak je už urobená a rýchlo ju zalejeme zálievkou - v troške vody rozmiešame hladkú múku , horčicu , papriku , korenie .




Až nakoniec posolíme . Podávame s chlebom .


utorok 27. novembra 2012

Nominácia 11

Ahoj .

Dostala som nomináciu 11, a to hneď dva krát :-) od

http://rexona-domov.blogspot.sk/2012/11/11-jedenast.html

a

http://ruonela.blogspot.sk/2012/11/11.html


Ďakujem :-)za to že si na mňa spomenuli.




Neviem síce prečo jedenásť , vzala som to ako zábavnú hru. Možno aj viac spoznať sa navzájom. Nie je to ľahké, pravidlá určujú:

Odpovedať na 11 otázok ( tak že na 22 od Emily aj od Lenky )


Nominovať 11 blogov.


Vymyslieť 11 otázok.


Napísať 11 zaujímavostí o sebe.


Neposielať nomináciu tomu kto ťa navrhol.



Odpovede na otázky od Emily.



Aký je Tvoj životný cieľ?
Žiť pre moje deti , vychovať ich a tešiť sa z ich detí.

Aký najodvážnejší skutok si urobila?
Oživila som svoju dcérku keď upadla do bezvedomia.

Aký film alebo zážitok v Tebe zanechali najkrajšie emócie?
Zážitok narodenie mojich detí . A film ? tak tých je veľa.

Čo robíš keď chceš ujsť z reality?
Les, hora....

Ak by si mohla vrátiť čas, ktoré rozhodnutie vo svojom živote by si zmenila?
Žiadne, aj tie zlé boli na niečo dobré...

Myslíš , že byť matkou je najkrajším poslaním ženy?
Určite áno.

Si za prísnejšiu alebo voľnejšiu výchovu detí?
Za prísnejšiu , aj ja som bola prísnejšie vychovávaná, ale u nás zavládLa voľnejšia výchova. No to neznamená že deti sú nevychované a drzé, myslím že je to o rodine. Príkladom má byť rodič.

Je podľa Teba rodina v dnešnej dobe prežitok? 
Určite nie.

Tvoj najväčší trapas pred rodičmi?
Keď som otcovi oznámila , že bude starým otcom ale bez zaťka :-).

Ak by si si vybrala inú krajinu za svoj domov , ktorá by to bola?
Žiadna, milujem Slovensko a nemenila by som ani moju dedinku krááásnu, strediskovú :-) .

Čo by Ti dnes urobilo najväčšiu radosť?
Keby sa môj otec vyliečil :-( .


Odpovede na otázky od Lenky.



Tešíš sa na Vianoce? 
Ano, veľmi.

Vianočné darčeky : kupuješ alebo tvoríš?
Aj, aj . Ale viac kupujem .

Dávaš si novoročné predsavzatia?
Od kedy som na Silvestra prestala fajčiť (4 r.) tak nie. 

Je neco, čeho se bojíš?
Bezmocnosti.

Oblíbené jídlo ?
Segedínsky guľáš .

Máš doma nejaké zvieratko?
Zajace a myši v pajte :-). Psík nám tragicky zahynul ale plánujeme nového .

Co je dnes za den? 
Ani neviem , utorok?

Bydlíš v byte alebo v dome?
V dome.

Léto alebo zima?
Leto.

Vyhrála si nekdy neco?
Ano , veľmi veľký boj .

Jak dlouho bloguješ ?
Od apríla tohoto roku :-).


11 tajomstiev o mne .

1.Najdôležitejšie v živote je moja rodina.
2.Skúšam recepty od Vás.
3.Rada tvorím a vymýšľam.
4.Som dosť nerozhodná.
5.Milujem pečené gaštany.
6.Naj... činnosťou je hríbárčenie a chodenie po horách.
7.Naj..neznášam umývať riad a žehliť 
8.Rada pozerám staré filmy.
9.Zbožňujem tmavé pivo , no nemôžem ho piť :-) lebo sa mi potom drieme a spala by som :-).
10.Rada si zaspievam , ale nie dlho lebo sa to nedá počúvať :-).
11.A túto jedenástu Vám neprezradím, tá je mojím tajomstvom.


Nominujem .



http://hami-mnami.blogspot.sk/2012/11/slnecne-doobedie-v-lesoch-na-kysuciach.html?showComment=1354052529584#c872339703132489023

http://ywettrecepty.blogspot.sk/2012/11/kakaovy-kolac-s-jablkami.html?showComment=1354052702920#c6241878889509812906

http://tvorimpreradost.blogspot.sk/2012/11/lahodkovy-salat.html#comment-form

http://monika-knight.blogspot.sk/2012/11/dynove-susenky-placicky.html?showComment=1354052923298#c5313318116936672428

http://mery1313.blogspot.sk/2012/11/darceky-pribudaju.html?showComment=1354053080749#c9181310608340799156

http://maskrtime.blogspot.sk/2012/11/muffin-s-ceresnickou.html?showComment=1354053221762#c1395059406460643995

http://praceruk.blogspot.sk/2012/09/kvetinarka-nam-uz-robi-spolocnost.html?showComment=1354053433610#c1833699173538989897

http://martininakuchyne.blogspot.sk/2012/11/susenky-z-arasidoveho-masla.html

http://unavenavarecka.blogspot.sk/2012/11/torta-sforzesca.html?showComment=1354053901383#c987323829996743640

http://rumenkarulandska.blogspot.sk/2012/11/spatzle-s-krutimi-jatry-rajcaty-na-vine.html?showComment=1354054223181#c2961485765764609293

http://alaajejisvet.blogspot.sk/2012/02/dneska-jsme-si-s-adus-posmakly.html

A 11 nových otázok .

1 . Čo Ti v živote robí najväčšiu radosť ?
2. Kam by si sa chcela pozrieť , aká krajina Ťa láka ?
3. Tvoja najobľúbenejšia kvetinka ?
4. Čo Ťa priviedlo k tomu , aby si si vytvorila si blog ?
5. Naj....jedlo ?
6. Kam sa rada vraciaš ?
7. Povolanie máš vysnívané ?
8. Ak by si sa mala presťahovať , niekam inam podľa svojho výberu , kde by to bolo? kde by si chcela žiť ?
9. Keby sa dal vrátiť späť čas a vedela by si meniť svoje minulé rozhodnutia , menila by si ?
10. Čo Ťa napĺňa , čo je tvojím zmyslom života ?
11. Lezie Ti táto 11 na nervy ? :-)

Ak ste vydržali až do teraz a dáte sa na 11 veľa šťastia .


Hlavne neposielajte nomináciu späť tomu , od koho ste ju dostali .



nedeľa 11. novembra 2012

ZÁKUSOK ORGAZMUS


Tento recept na koláč z čudným názvom som dostala od mojej spolužiačky, dlhoročnej priateľky ....  je úžasný, chuťou  výnimočný, aj jeho jednoduchosťou.

SUROVINY :
hrnček 3 dl

1,5 hrnčeka polohrubej múky,
1,5 hrnčeka kryštálový cukor,
2 vajíčka,
1 bal. prášok do pečiva,
1 kávové lyžička sódy bikarbóny ,
1 malý ananásový kompót aj zo šťavou.

 PLNKA :
2 balenia nátierkového masla,
1 kus vanilkový puding zo šľahačkou,
2 balenia vanilkového cukru, komu málo sladké pridať cukor.

Na povrch koláča pomleté orechy.

POSTUP :

Polohrubú múku, prášok do pečiva, sóda bikarbóna, a kryštálový cukor zamiešame v miske.


Pekáč vymastíme a vysypeme múkou.

Kompót ananás rozmixujeme ponorným mixérom.


Do múkovej zmesi pridáme vajíčka a rozmixovaný ananás aj zo šťavou.

Dobre premiešame vareškou.

Vylejeme na plech a dáme piecť do vyhriatej rúry na 180 C.


Do misky dáme nátierkové maslo, vanilkový cukor.

Pridáme puding a dobre premiešame.


Plnku rozotrieme na vychladnuté cesto. Posypeme mletými orechmi. Dáme stuhnúť do chladničky aspoň na 1 hod.

Skvelú chuť !


Vyskúšaný aj na Modrom koníku .....Modrý koník  som rada že chutil :-)