Dnes som sem pridala veľmi starý recept, pekávali ho naše
staré mamy a prababičky na sviatky aj na hostinu. Zrejme pre svoju jednoduchosť
a nenáročnosť na suroviny, bol tak veľmi obľúbený v našom regióne.
Práve svojou jednoduchosťou a správnym zložením surovín je tak výnimočne
veľmi chutný. Hlavne pre milovníkov orechov a tých čo rady vylizujú šľahaný žĺtok s cukrom J.
Cesto: 6 bielkov,
200 g práškového cukru, 250 g masla (tuku Hera), 200 g hrubej múky, 200 g
mletých orechov, 1 prášok do pečiva. Vajíčka najlepšie domáce a čerstvé.
Poleva: 6 žĺtkov, 300 g práškového cukru, par kvapiek rumu.
Vymiešame sneh zo 6 bielkov. V inej miske vymiešame maslo s cukrom. Pridáme orechy, múku s
práškom do pečiva, vznikne nám tuhšia hmota, do ktorej zapracujeme sneh
zo 6 bielkov. Pečieme
na plechu ja používam papier na pečenie pod cesto.
Keď sa cesto pečie, vymiešame žĺtky s cukrom a rumom. Polevu si treba prichystať preto lebo sa vylieva na povrch horúceho upečeného cesta.
Dobrú chuť!