Upiekla som z cesta dva koláče. Jeden na
sladko tvarohovo - škoricový a druhý na slano na želanie manžela syrový. Tak že
som musela urobiť dve cestá, kvások som nechala vykysnúť a potom si ho
rozdelila. Koláče sa veľkosťou rozdielne aj keď cesto bolo rozdelené na
polovicu, tvarohový nabral viac na objeme pre plnku 500 g tvarohu. Tak budem
písať suroviny na jeden koláč.
Potrebujeme
200 ml mlieka, 1 kocka droždia, jedna
kávová lyžička cukru do kvásku,,,,,, 1 vajce do cesta a jedno na
potretie oboch koláčov,50 ml oleja a 350 g hladkej múky cukor kryštálový 5 pol. lyžíc do cesta, štipka soli keď pečieme tvarohový. Na syrový koláč jedna pol. lyž. soli a 300 g na jemno strúhaného tvrdého syra na tvarohový len tvaroh hrudkovitý 500 g, vanilkový cukor 1 balenie, cukor kryštálový asi tak 5 pol. lyž. do tvarohu aj jedno vajce a škorica podľa chuti.
Kvások:
Mlieko nahrejeme pridáme cukor, droždie a poprášime múkou. Necháme vykysnúť na
teplom mieste.
Cesto:
Múku preosejeme cez sitko pridáme kvások, vajce, olej,,,,, cukor do tvarohového
a štipku soli ak robíme syrový tak len soľ. Vypracujeme hladké cesto. Dáme
kysnúť na teplé miesto. Plnka: tvaroh, cukor kryštálový, vanilkový, 1 vajce, mletá škorica, dobre premiešame. Ak robíme syrový syr si nastrúhame na jemno.
Nakysnuté
cesto rozvaľkáme natrieme plnku tvarohovú (strúhaný syr) zvinieme do rolády a krájame.
Ukladáme na papier na pečenie podľa ukážky na foto. Natrieme šľahaným
vajíčkom syrový posypeme strúhaným syrom a tvarohový posypeme hnedým
cukrom. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 170 C.