štvrtok 31. januára 2013

JABLKOVO-ŠKORICOVÁ ŽEMĽOVKA








SUROVINY :

Rožky , mlieko , maslo 120 g , 4 vajcia , kryštálový cukor , práškový cukor na posypanie , vanilkovo- škoricový cukor , jablká 5 ks na hrubšie nastrúhané  , tvaroh, hrozienka , rum , strúhanka na vysypanie formy a tuk na vymastenie formy , olej na potretie .

POSTUP . Rožky nakrájame na kolieska. Posypeme škoricovým cukrom. V mlieku rozpustíme maslo pridáme kryštálový cukor podľa chut , vajíčka 2 ks a rozšľaháme ich v mliek . Polejeme rožky a premiešame ( na 8 rožkov 500 ml mlieka a 3 vajcia ).





Formu vymastíme a vysypeme strúhankou .

Jablká si nastrúhame , pridáme kryštálový cukor, vanilkovo-škoricový cukor. Premiešame.

Hrozienka necháme aspoň 15 min namočené v rume.

Primiešame ich aj zo žĺtkom a vanilkovým cukrom do tvarohu a dobre premiešame.

Na dno formy & pekáča poukadáme polovicu rožkov. Na to tvaroh a nastrúhané jablká.

Na povrch druhú polovicu rožkov. Potrieme olejom a posypeme škoricovým cukrom. Dáme piecť do rúry na 170 C na  45-50 min.








DOBRÚ CHUŤ !




Recept bol aj vyskúšaný aj kladne ohodnotený čo ma veľmi potešilo. Tu je fotka od lani9009.

Modrý koník, foto receptu od lani9009


nedeľa 27. januára 2013

PUDINGOVÁ BÁBOVKA



                                                                                              Recept   som objavila v jednej starej kuchárskej knihe. Zaujal ma, v recepte nie je múka.  Po upečení som bola milo prekvapená, bábovka je nadýchaná, jemná  .......oplatilo sa.


SUROVINY :

2 balíčky pudingu, 5 vajec, 1 hrnček práškového cukru, 1/2 hrnčeka oleja, 5 polievkových lyžíc Solamylu (jemný zemiakový škrob na zjemnenie cesta)  1/2 balenia prášku do pečenia, 1 balíček vanilkového cukru, štipka citrónovej kôry, tuk na vymastenie a strúhanka na vysypanie formy.







POSTUP: Žĺtky oddelíme od bielka, bielka vyšľaháme do tuha .

Žĺtka vyšľaháme spolu s cukrom, pridáme olej, postupne Solamyl, pudingový prášok , citrónovú kôru, vanilkový cukor. Premiešame.
Pridáme vyšľahané bielky a zľahka vareškou dobre premiešame .
Vlejeme do formy a pečieme 45-50 min na 170 C.
Po upečení necháme vychladnúť, vyklopíme z  formy. Vyzdobíme alebo poprášime práškovým cukrom.





DOBRÚ CHUŤ ! 



A tu je recept už aj vyskúšaný od madono Modrý koník
  madono


piatok 25. januára 2013

PANNA COTTA 2





Na tomto recepte ma najviac zaujala želatína , inšpirovala som sa na blogu Bibi ............. a  nedalo mi hneď ju aj vyskúšať :-) . A výsledok ?  Ešteže som si stihla jednu odložiť ani by som nevedela ako chutí  a moje deti ich zbodli raz, dva.
 
 Ja som zamenila šťavu grepu za šťavu z pomaranča.

SUROVINY :
 Šťava z pomaranča, pomarančový džús na zriedenie 100 % , želatínu v prášku 2 bal., cukor podľa chuti, 1 sladká smotana na šľahanie, med.

 Začneme smotanou, vyšľaháme spolu s medom.




Želatínu podľa návodu na obale dáme napučať, dobre premiešame aby sa nám rozpustila a vlejeme ju do šľahačky.




Dobre premiešame a hneď plníme do foriem.







Dolejeme do foriem a necháme stuhnúť. Potom vyklopíme a ozdobíme, ovocným , čokoládovým, karamelovým  dresingom  podľa chuti.







Viete že želatína je veľkým zdrojom bielkovín pre stavbu kolagénu? Ten je základnou stavebnou jednotkou tvoriace spojivové tkanivo predovšetkým pohybového aparátu, chrupaviek , kostí, vlasov, nechtov, a pokožky. Kolagénu sa tiež niekedy hovorí " elixír mladosti ". Na ňom totiž okrem iného záleží ako mlado človek vyzerá a ako sa pohybuje .

DOBRÚ CHUŤ !