Bryndzové halušky.
Sú
jedným z najznámejších pokrmov Slovenska. Tvoria neodmysliteľnú súčasť
slovenskej kultúry. Bryndzové halušky sú slovenské národné
jedlo. Pripravujú sa zo zemiakov, múky, soli, bryndze, syru a slaniny.
Bryndzové halušky sú jedlo, ktoré okrem Slovenska nie je
rozšírené nikde inde na svete. Tradícia bryndzových halušiek súvisí s tradičným
spôsobom života slovenského obyvateľstva a tradíciou chovu oviec a výroby
mliečnych výrobkov z ovčieho mlieka, najmä bryndze. Častým doplnkom bryndzových
halušiek je pohár kyslého mlieka, alebo žinčice.
Nenájdeme jediného Slováka, ktorý by ich
nepoznal. Je to ale aj jedlo, ku ktorému sa cudzinci stavajú s rozpakmi. Buď si
ho zamilujú alebo ich svojou pre nich neznámou, netradičnou chuťou odradia.
Na Slovensku o nej existuje prvá zmienka od roku 1470,
kým na Morave až od roku 1576, v Maďarsku od roku 1596 a v Poľsku, Rusku
a Rumunsku ešte z neskoršieho obdobia. Bryndza, vo forme ako
ju poznáme na Slovensku, sa začala vyrábať v okolí Starej Turej
na západnom Slovensku. Na Liptov sa dostala v roku 1787, kde sa
vyrába dodnes ako zmes ovčieho syra a soľného roztoku.
Slovenská delikatesa J.
Na prípravu potrebujeme 400g zemiakov očistených a nastrúhaných
na jemno, 250g polohrubej múky, soľ, ja dávam aj jedno vajce ale nemusí byť,
250g Bryndze a slanina opražená množstvo podľa chuti, masť a jedna kyslá smotana.
Olúpané surové zemiaky
postrúhame na jemnejšom strúhadle. Do postrúhaných zemiakov pridáme múku, vajce, soľ
a dôkladne vymiešame.Ak treba cesto zriediť, zriedime ho pomocou vody.
Z pripraveného cesta robíme
halušky priamo do viacej osolenej vody. Ja používam sito na halušky
(pôvodne pravé Slovenské halušky robíme tak, že cesto si pripravíme na drevenú dosku a
malou lyžičkou alebo nožíkom sádzame halušky do vriacej vody). Keď halušky
vyplávajú postupne odoberáme z vrchu dierovanou varechou, sitkom plávajúce halušky.
Robíme to priebežne, aby niektoré neboli rozvarené a iné nedovarené. Na záver
vodu z hrnca precedím.
Okvapkané halušky dáme do misy
a omastíme troškou masti. Dobre premiešame.
Do malej misky rozmiešame
smotanu z bryndzou a pridáme k haluškám. Opäť dobre premiešame.
Opražíme na kocky pokrájanú
slaninku. Slaninku servírujem na halušky tesne pred podávaním.