piatok 25. októbra 2013

PALACINKY









Palacinky.

½ litra mlieka, 2 vajcia, troška soli, 2 g práškového cukru, 220 g hladkej múky, štipka sódy bikarbony.




V letnom mlieku rozmiešame vajcia, múku, soľ a sódu bikarbónu. Vypracujeme hladké riedke cesto.



Rozohriatu panvicu potrieme maslom alebo olejom a malou naberačkou lejeme na ňu palacinkové cesto. Panvicu poobraciame na všetky strany aby sa cesto roztieklo.






Palacinku obrátime a upečieme aj druhú stranu.






Palacinku potrieme džemom alebo nutelou.




                           Dobrú chuť !


utorok 22. októbra 2013

KURACIE NA CIBULI






Kuracie prsia nakrájané na väčšie kusy ja som použila 6 ks kuracích pŕs. 6 väčších cibúľ na každú vrstvu dve cibule, 6 strúčikov cesnaku lisovaného, slanina najlepšie prerastená 250g, olej, soľ, čierne korenie mleté, paradajkový pretlak alebo kečup môže byť aj ostrý kto má rád pikantné, ja som použila četrovskú pomazánku recept je na mojom blogu. Podobnú dostať kúpiť aj v predajniach potravín.




V miske si rozmiešame olej, kečup alebo pretlak, soľ, korenie, prelisovaný cesnak a touto zmesou budeme polievať rovnomerne mäso.




Do zapekacej misy striedavo ukladáme cibuľu, mäso, cibuľu, mäso a na koniec zas cibuľu.  Medzi každým prekladom mäsa polejeme zmesou s papriky a kečupu.





Na povrch poukladáme na plátky nakrájanú slaninu najlepšie ak je prerastená.

Dáme piecť do predhriatej rúry na 180 C asi tak na 50 minút. Keď je mäso mäkké poklop s misy zložíme dáme zapiecť a po zapečení vyberieme z rúry a nakoniec posypeme jemne bazalkou.





                            Dobrú chuť  ♥



MEDOVÝ KOLÁČ S TVAROHOM



Medový koláč s škoricovým tvarohom.
Pre milovníkov škorice , medu, a tvarohu. Jednoduchý a rýchly koláčik.

Šálka & hrnček - 250 ml, veľkosť plechu 45cm x 33cm.

Suroviny:
Dva hrnčeky hladkej múky, 2 polievkové lyžice práškového cukru, 2 kávové lyžičky prášku do pečiva, 125 g masla, 2 vajcia, štipka soli, ovocie ja som zvolila broskyne, broskyňový džem, jedno balenie vanilkového pudingu, papier na pečenie.

Plnka:
500g mäkkého tvarohu, 4 vajcia, 6 polievkových lyžíc medu,2 kávové lyž. mletej škorice. Lyžice zarovnané nie kopcom. Na vrch koláča 1 balenie vanilkovo - škoricový cukor.


Postup:

Múku osolíme pridáme prášok  na pečenie, práškový cukor, mäkké maslo, vajcia.
Vypracujeme cesto. Papier na pečenie vystrihneme podľa veľkosti plechu. Na papieri rozvaľkáme cesto, preložíme na plech a necháme 30 min postáť na chladnom mieste.






V miske rozmiešame tvaroh, med, vajcia škoricu, pudingový prášok  tak aby bola plnka hladká bez hrudiek. Broskyne si nakrájame na menšie kocky. Cesto natrieme broskyňovým džemom J ja som zabudla J... a na to vlejeme polovicu plnky. Rovnomerne rozotrieme. Poukladáme nakrájané broskyne a na to vylejeme druhú polovicu plnky. Rozotrieme pomocou stierky. Poprášime vanilkovo - škoricovým cukrom. Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 170 C. Pečieme približne 35 minút.


Dobrú chuť.


sobota 19. októbra 2013

Príprava na Vianoce aj všeličo iné.



Príprava na Vianoce aj všeličo iné.

Týmito guľami som sa inšpirovala u Evičky.                 http://tvorimpreradost.blogspot.sk/search/label/arty%C4%8Dokova%20technika          Veľmi sa mi páčili a tak som si na nete vyhľadala postup ako na to. 






















utorok 15. októbra 2013

IZRAELSKÝ ZÁVIN




Cesto:
250 g hladkej múky, 250 g polohrubej múky,250 ml práškového cukru- 1 šálka, 1 vajce, 10 g sušeného droždia, štipka soli, 250 ml - 300 ml mlieka.

Plnka:
150 g horkej čokolády,150 g masla, 3 hrste pomletých orechov, hrozienka namočené v rume, vanilkovo -škoricový cukor. Na potretie závinu práškový cukor a rum ja som použila mandľový likér Amaretto.




Postup:

Múky, cukor, vajce, droždie, soľ, mlieko vlažné zamiešame a vypracujeme cesto ktoré sa nám nelepí. Cesto ponecháme odpočívať 15 min. na teplom mieste. Potom ho rozdelíme na dve polovice. Budeme robiť dva záviny. 





Hrozienka opijeme v rume, čokoládu a maslo rozpustíme vo vodnom kúpeli, orechy pomelieme. 



 Všetko si rozdeľ na dve rovnaké časti na dva záviny. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, 0,5-1 cm.  Naň natrieme čokoládu, posypeme orechy, hrozienka a vanilkovo- škoricový cukor. Cesto zvinieme do závinu a pozdĺž ho prekrojíme presne v strede pri tom jednu stranu ponecháme uzavretú. Závin zapletieme tak, že prerezanú časť sa snažíme otočiť hore. Dáme na plech na ktorom je papier na pečenie a šup do rúry. Pečieme na 180 C.
Rum a cukor  premiešame ja som použila Amaretto.Keď je koláč upečený ešte za horúca ho potrieme rumovou polevou a posypeme vanilkovo-škoricovým cukrom.






Závin bol vyskúšaný. Táničke sa vydaril na jednotku* aj chutil  J, veľmi si ma potešila. Prinášam Vám Táničkin závin. 






Vyskúšaný aj od Katky na stránke Varecha  J




BRYNDZOVÉ HALUŠKY







Bryndzové halušky.

Sú jedným z najznámejších pokrmov Slovenska. Tvoria neodmysliteľnú súčasť slovenskej kultúry. Bryndzové halušky sú slovenské národné jedlo. Pripravujú sa zo zemiakov, múky, soli, bryndze, syru a slaniny.
Bryndzové halušky sú jedlo, ktoré okrem Slovenska nie je rozšírené nikde inde na svete. Tradícia bryndzových halušiek súvisí s tradičným spôsobom života slovenského obyvateľstva a tradíciou chovu oviec a výroby mliečnych výrobkov z ovčieho mlieka, najmä bryndze. Častým doplnkom bryndzových halušiek je pohár kyslého mlieka, alebo žinčice.
 Nenájdeme jediného Slováka, ktorý by ich nepoznal. Je to ale aj jedlo, ku ktorému sa cudzinci stavajú s rozpakmi. Buď si ho zamilujú alebo ich svojou pre nich neznámou, netradičnou  chuťou odradia.
Na Slovensku o nej existuje prvá zmienka od roku 1470, kým na Morave až od roku 1576, v Maďarsku od roku 1596 a v Poľsku, Rusku a Rumunsku ešte z neskoršieho obdobia.  Bryndza, vo forme ako ju poznáme na Slovensku, sa začala vyrábať v okolí Starej Turej na západnom Slovensku. Na Liptov sa dostala v roku 1787, kde sa vyrába dodnes ako zmes ovčieho syra a soľného roztoku.
Slovenská delikatesa  J.





Na prípravu potrebujeme 400g zemiakov očistených a nastrúhaných na jemno, 250g polohrubej múky, soľ, ja dávam aj jedno vajce ale nemusí byť, 250g Bryndze a slanina opražená množstvo podľa chuti, masť a jedna kyslá smotana.


Olúpané surové zemiaky postrúhame na jemnejšom strúhadle. Do postrúhaných zemiakov pridáme múku, vajce, soľ a dôkladne vymiešame.Ak treba cesto zriediť, zriedime ho pomocou vody.






Z pripraveného cesta robíme halušky priamo do viacej osolenej vody. Ja používam sito na halušky (pôvodne pravé Slovenské halušky robíme  tak, že cesto si pripravíme na drevenú dosku a malou lyžičkou alebo nožíkom sádzame halušky do vriacej vody). Keď halušky vyplávajú postupne odoberáme z vrchu dierovanou varechou, sitkom plávajúce halušky. Robíme to priebežne, aby niektoré neboli rozvarené a iné nedovarené. Na záver vodu z hrnca precedím.


 Okvapkané halušky dáme do misy a omastíme troškou masti. Dobre premiešame.


  
Do malej misky rozmiešame smotanu z bryndzou a pridáme k haluškám. Opäť dobre premiešame.



Opražíme na kocky pokrájanú slaninku. Slaninku servírujem na halušky tesne pred podávaním.




PARADAJKOVÁ KAPUSTNICA




Suroviny:
1 menšia hlávková kapusta,1 väčšia cibuľa, masť, paradajková šťava, soľ, čierne korenie celé, nové korenie celé, rasca drvená, bobkový list, cukor kryštálový na dochutenie, voda. Hladká múka a masť na zápražku.


Postup:
Cibuľu nakrájame a popražíme na masti iba chvíľku. Pridáme nakrájanú kapustu, osolíme a popražíme. Podlejeme vodou pridáme všetky koreniny, bobkový list a varíme.



Na masti popražíme múku necháme vychladnúť. Keď je už kapusta mäkká zápražku pridáme do polievky aby sa nám zahustila. Za stáleho miešania povaríme. 



Na koniec vlejeme paradajkovú šťavu a ešte chvíľu varíme. Dochutíme cukrom a soľou, každému podľa jeho chuti.




pondelok 14. októbra 2013

ZAPEKANÝ KARFIOL







Zapekaný karfiol.

Suroviny:
1 väčší karfiol, 200 g tvrdého syra, 300g šunky, 4 vajcia, 250 ml kyslej smotany, 100 g tvrdého syra nastrúhaného ( použijeme ho na posypanie pred koncom zapekania), maslo na vymazanie pekáča, soľ, mleté čierne korenie a vegeta. Môžeme pridať aj cibuľu ja ju nedávam deti ju nemusia.

Postup:
Karfiol umyjeme a na ružičky rozoberieme. Dáme ho povariť do osolenej vody do polomäkka. Ohňovzdornú misu, pekáč vymažeme maslom.
Syr , šunku nakrájame na kocky. Dve vajíčka uvaríme na tvrdo a tiež nakrájame na kocky, osolíme okoreníme posypeme vegetou. Zmiešame s karfiolom a dáme do pekáča.






V smotane rozmiešame vajíčka, polejeme karfiol. 






Vo vyhriatej rúre zapečieme. Keď je karfiol upečený posypeme ho nahrubo nastrúhaným syrom a ešte chvíľku šupneme do rúry aby sa nám syr dobre zapiekol.