utorok 30. decembra 2014
streda 17. decembra 2014
ORIEŠKY
Cesto:
300 g múka hladká
100 g cukor
práškový
125 g orechy mleté
vlašské
150 g masla (HERA)
1 vajce, 1 vanilkový cukor, štipka soli.
Plnka:
1 ks vajce
2 PL mlieko
1 PL cukor práškový
4 PL orechy vlašské pomleté
12,5 dkg maslo
10 dkg cukor
práškový
aróma rumová
Na obalenie, cukor práškový.
Všetky suroviny, ktoré máme zmiešame a vypracujeme tak, aby
nám vzniklo hladké cesto.
Potom si pripravíme formičky na oriešky. Nemastíme ich! Do
každej vtlačíme kúsok cesta .
Dáme na plech. Predhrejeme si najskôr rúru. Potom ich dáme piecť
na 180 stupňov – 5-10 minút.
Upečené necháme vychladnúť až potom vyklopíme z formičiek .
Plnka:
Do hrnca nad parou dáme vajce, 2 polievkové lyžice mlieka, 1 polievková lyžica
práškového cukru, 4 polievkové lyžice pomletých vlašských orechov a trochu
rumovej arómy. Uvaríme hustejšiu kašu. Necháme vychladnúť. Zatiaľ vymiešame
práškový cukor s maslom. Keď je už kaša vychladnutá, tak si z nej po lyžiciach
pridávame do maslovej plnky a všetko dôkladne vymiešame na krém. Plníme oriešky
tak , že vždy spájame plnkou dva oriešky. Oriešky obalíme v práškovom cukre.
Ja som použila čokoládovú plnku, zostatok z Parížskych rožtekov.
TATRANSKÉ DANČIE STEHNO NA CIBULI
Budeme potrebovať stehno nakrájané na plátky, soľ, rasca
mletá, mleté čierne korenie, cesnak 4 strúčky pretlačené, cibuľa nakrájaná na
rezančeky, bravčová masť, vývar na podliatie.
Nakrájané plátky mierne naklepeme, natrieme cesnakom,
okoreníme, osolíme posypeme mletou rascou. Na rozpálenej bravčovej masti opražíme
obe strany.
Pekáč pomastíme poukladáme plátky mäsa, podlejeme vývarom.
Na povrch poukladáme nakrájanú cibuľu. Na vrch pekáča dáme alobal a necháme
mäso v rúre na 180 C . Keď je mäso mäkké odstráň alobal a nechaj zapiecť.
Dobrú chuť.
nedeľa 7. decembra 2014
CAKE POPS
Budeme potrebovať 1 vajce, 50 g krupicového cukru,50 g
polohrubej múky, 50 g masla, 0,5 kávovej lyžičky kypriaci prášok, 1 polievková
lyžička mlieka. Na zdobenie tuk Cera 50 g, 1 horká čokoláda 100 g, ozdobná
ryža.
Múku, cukor, vajce, kypriaci prášok, mlieko, mäkké maslo
vymiešame. Cesto dáme do vrecúška na zdobenie. Do formy striekame cesto. Priložíme
druhou polovicou formy a dáme piecť do rúry na 180 C 12- 16 minút.
Čokoládu a Ceru rozpustíme vo vodnom kúpeli. Paličku
namočíme do čokolády a vpichneme do guľky. Pozor! Neprepichnúť aby sa nám
guľky na paličke udržali. Ponecháme chvíľku stuhnúť.
Potom guľky namáčame v čokoládovej poleve a obsypeme
ozdobnou ryžou. Necháme v chlade stuhnúť.
A môžeme maškrtiť J.
Guľky sme pripravili pre Mikuláša, anjelov a aj čertovi. Všetkým prajem pekný
a pokojný advent.
Prihlásiť na odber:
Príspevky (Atom)