Viete že gaštany majú pozitívny vplyv na
žalúdok, srdce, mozog, reumatické ochorenia a krvný obeh. Údajne predchádzajú
postupnej strate pamäti u starších osôb. Pretože neobsahujú glukózu ani
fruktózu, sú vhodné aj pre diabetikov.
Plody majú antiseptický účinok a podporujú
trávenie. Pripisujú sa im priaznivé účinky pri chudokrvnosti, vyčerpaní,
bolestiach hlavy a chronickom kašli. Liečivé účinky má aj kôra obsahujúca tanín
a mladé listy.
Majú
vysokú energetickú hodnotu, sedem- až desaťkrát vyššiu ako varené zemiaky.
Konzumácia gaštanov je preto vhodná pre deti, starších ľudí, fyzicky náročne pracujúcich a športovcov. Plody
obsahujú tiež tiesloviny.
Čerstvé
gaštany majú rovnaký obsah vitamínu C ako citróny. Rovnako sú dobrým zdrojom
vitamínov B1, B2, E a minerálov – horčíka, draslíka, zinku, železa, fosforu,
sodíka, vápnika a iných. Obsahujú minimum tuku. Milujem pečené gaštany ale aj tento úžasný zákusok. Na pečenie som použila okrúhlu tortovú formu v priemere 21 cm.
Cesto:
3
vajcia
3 PL olej
3
PL kryš. cukru
3
PL teplej vody
3
PL hladkej múky
0,5 balenia prášok do pečenia
2
PL kakao
Gaštanová plnka:
1 ks gaštanové pyré (250 g)
125 g maslo
3 PL cukor
300 ml mlieko
1 ks vanilkový puding
Karamelová šľahačka:
300 ml mlieko
2 ks šľahačka v prášku bez cukru
3-4 PL cukor kryštál
Žĺtka
vyšľaháme. Pridáme olej, teplú vodu, múku, kypriaci prášok a kakao. Premiešame pridáme šľahaný sneh z bielkov. Znovu premiešame a nalejeme do vymastenej a
vysypanej formy. Pečieme pri teplote 160 °C tak 15-20 minút. Po vychladnutí cesto
natrieme gaštanovou plnkou a na vrch natrieme karamelovou šľahačkou a môžeme
ozdobiť strúhanou čokoládou.
Z mlieka a vanilkového
pudingového prášku uvaríme hustý puding a necháme ho vychladnúť. Maslo,
gaštanové pyré a práškový cukor vymiešame a primiešame do vychladnutého
pudingu. Mali by mať rovnakú teplotu, preto si vždy pyré, maslo aj uvarený
puding nechám tak 2 hod. spolu postáť,
aby tá ich teplota bola rovnaká.
Cukor upálime na karamel, zalejeme ho mliekom a
rozmiešame. Necháme vychladnúť. Do vychladnutého karamelového mlieka vysypeme
šľahačky v prášku a vyšľaháme hustú šľahačku.
Vyskúšaný na modrom koníku od...