Viete že gaštany majú pozitívny vplyv na
žalúdok, srdce, mozog, reumatické ochorenia a krvný obeh. Údajne predchádzajú
postupnej strate pamäti u starších osôb. Pretože neobsahujú glukózu ani
fruktózu, sú vhodné aj pre diabetikov.
Plody majú antiseptický účinok a podporujú
trávenie. Pripisujú sa im priaznivé účinky pri chudokrvnosti, vyčerpaní,
bolestiach hlavy a chronickom kašli. Liečivé účinky má aj kôra obsahujúca tanín
a mladé listy.
Majú
vysokú energetickú hodnotu, sedem- až desaťkrát vyššiu ako varené zemiaky.
Konzumácia gaštanov je preto vhodná pre deti, starších ľudí, fyzicky náročne pracujúcich a športovcov. Plody
obsahujú tiež tiesloviny.
Čerstvé
gaštany majú rovnaký obsah vitamínu C ako citróny. Rovnako sú dobrým zdrojom
vitamínov B1, B2, E a minerálov – horčíka, draslíka, zinku, železa, fosforu,
sodíka, vápnika a iných. Obsahujú minimum tuku. Milujem pečené gaštany ale aj tento úžasný zákusok. Na pečenie som použila okrúhlu tortovú formu v priemere 21 cm.
Cesto:
3
vajcia
3 PL olej
3
PL kryš. cukru
3
PL teplej vody
3
PL hladkej múky
0,5 balenia prášok do pečenia
2
PL kakao
Gaštanová plnka:
1 ks gaštanové pyré (250 g)
125 g maslo
3 PL cukor
300 ml mlieko
1 ks vanilkový puding
Karamelová šľahačka:
300 ml mlieko
2 ks šľahačka v prášku bez cukru
3-4 PL cukor kryštál
Žĺtka
vyšľaháme. Pridáme olej, teplú vodu, múku, kypriaci prášok a kakao. Premiešame pridáme šľahaný sneh z bielkov. Znovu premiešame a nalejeme do vymastenej a
vysypanej formy. Pečieme pri teplote 160 °C tak 15-20 minút. Po vychladnutí cesto
natrieme gaštanovou plnkou a na vrch natrieme karamelovou šľahačkou a môžeme
ozdobiť strúhanou čokoládou.
Z mlieka a vanilkového
pudingového prášku uvaríme hustý puding a necháme ho vychladnúť. Maslo,
gaštanové pyré a práškový cukor vymiešame a primiešame do vychladnutého
pudingu. Mali by mať rovnakú teplotu, preto si vždy pyré, maslo aj uvarený
puding nechám tak 2 hod. spolu postáť,
aby tá ich teplota bola rovnaká.
Cukor upálime na karamel, zalejeme ho mliekom a
rozmiešame. Necháme vychladnúť. Do vychladnutého karamelového mlieka vysypeme
šľahačky v prášku a vyšľaháme hustú šľahačku.
Vyskúšaný na modrom koníku od...
Jejda ... otevřu noťas a hned taková dobrota na mě vykoukne:-))))
OdpovedaťOdstrániťFantastický koláčik, poznám ho. Jarka, máš ho nádherný.
OdpovedaťOdstrániťQuanto mi piace questo dolce, molto molto goloso :)
OdpovedaťOdstrániťUn bacio e buona settimana
Jéééé :-) Tak to je nádhera!
OdpovedaťOdstrániťworldaroundmissnothing.blogspot.cz
Dievčatá ďakujem ♥
OdpovedaťOdstrániťCiao, ho scoperto per caso il tuo blog ed ho deciso di fermarmi unendosi ai tuoi lettori fissi.
OdpovedaťOdstrániťTi auguro una buona giornata.
www.idolcidigrazia.blogspot.com
Grazie per la vostra visita, che il tuo blog sguardo :-)
OdstrániťTak ten vypadá luxusně!
OdpovedaťOdstrániťĎakujem ♥
OdstrániťEliška ďakujem :-)
OdpovedaťOdstrániťJe aj výborný ja som ho piekla.🥰
OdpovedaťOdstrániť