Stránky

nedeľa 26. apríla 2015

GAŠTANOVÉ POHLADENIE





Viete že gaštany majú pozitívny vplyv na žalúdok, srdce, mozog, reumatické ochorenia a krvný obeh. Údajne predchádzajú postupnej strate pamäti u starších osôb. Pretože neobsahujú glukózu ani fruktózu, sú vhodné aj pre diabetikov.

Plody majú antiseptický účinok a podporujú trávenie. Pripisujú sa im priaznivé účinky pri chudokrvnosti, vyčerpaní, bolestiach hlavy a chronickom kašli. Liečivé účinky má aj kôra obsahujúca tanín a mladé listy.
Majú vysokú energetickú hodnotu, sedem- až desaťkrát vyššiu ako varené zemiaky. Konzumácia gaštanov je preto vhodná pre deti, starších ľudí, fyzicky  náročne pracujúcich a športovcov. Plody obsahujú tiež tiesloviny.
Čerstvé gaštany majú rovnaký obsah vitamínu C ako citróny. Rovnako sú dobrým zdrojom vitamínov B1, B2, E a minerálov – horčíka, draslíka, zinku, železa, fosforu, sodíka, vápnika a iných. Obsahujú minimum tuku. Milujem pečené gaštany ale aj tento úžasný zákusok. Na pečenie som použila okrúhlu tortovú formu v priemere 21 cm.

Cesto:
3 vajcia
3 PL olej
3 PL  kryš. cukru
3 PL  teplej vody
3 PL  hladkej múky
0,5 balenia prášok do pečenia
2 PL  kakao   

Gaštanová plnka:
1 ks gaštanové pyré (250 g)
 125 g maslo
 3 PL cukor
 300 ml mlieko
 1 ks vanilkový puding

 Karamelová šľahačka:
300 ml mlieko
 2 ks šľahačka v prášku bez cukru
 3-4 PL cukor kryštál




Žĺtka vyšľaháme. Pridáme olej, teplú vodu, múku, kypriaci prášok a kakao. Premiešame pridáme šľahaný sneh z bielkov. Znovu premiešame a nalejeme do vymastenej a vysypanej formy. Pečieme pri teplote 160 °C tak 15-20 minút. Po vychladnutí cesto natrieme gaštanovou plnkou a na vrch natrieme karamelovou šľahačkou a môžeme ozdobiť  strúhanou čokoládou.






Z mlieka a vanilkového pudingového prášku uvaríme hustý puding a necháme ho vychladnúť. Maslo, gaštanové pyré a práškový cukor vymiešame a primiešame do vychladnutého pudingu. Mali by mať rovnakú teplotu, preto si vždy pyré, maslo aj uvarený puding nechám tak 2 hod. spolu postáť,  aby tá ich teplota bola rovnaká.      


Cukor upálime na karamel, zalejeme ho mliekom a rozmiešame. Necháme vychladnúť. Do vychladnutého karamelového mlieka vysypeme šľahačky v prášku a vyšľaháme hustú šľahačku.


Vyskúšaný  na modrom koníku od...

myrca_m



11 komentárov:

  1. Jejda ... otevřu noťas a hned taková dobrota na mě vykoukne:-))))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Fantastický koláčik, poznám ho. Jarka, máš ho nádherný.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Quanto mi piace questo dolce, molto molto goloso :)
    Un bacio e buona settimana

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Jéééé :-) Tak to je nádhera!

    worldaroundmissnothing.blogspot.cz

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ciao, ho scoperto per caso il tuo blog ed ho deciso di fermarmi unendosi ai tuoi lettori fissi.
    Ti auguro una buona giornata.
    www.idolcidigrazia.blogspot.com

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Grazie per la vostra visita, che il tuo blog sguardo :-)

      Odstrániť
  6. Je aj výborný ja som ho piekla.🥰

    OdpovedaťOdstrániť