Budeme
potrebovať mladú tekvicu, cibuľu, soľ,
korenie mleté, paprika sladká, kôpor, mlieko 0,5 l, sladká smotana alebo
smotana na varenie 250 ml a ocot na ochutenie.
Na oleji popražím na
jemno nakrájanú cibuľu do zlatista. Mladú tekvicu si očistíme a vydlabeme z nej
jadierka. Nastrúhame ju na strúhadle, osolíme. Dáme na cibuľku okoreníme
poprášime sladkou paprikou a dusíme.
Podľa potreby podlejeme trochou vody. Zahustíme hladkou múkou ktorú rozmiešame v mlieku
v sladkej smotane. Ešte chvíľku za
stáleho miešania povaríme. Nakoniec posypeme nasekaným čerstvým kôprom
dochutíme octom (ja vždy len na tanieri aby sa nesekla) prípadne ešte ak je
potrebné osolíme. Dobrú chuť!
Dužina tekvice je bohatá na rozpustnú vlákninu, vodu,
vitamín C a betakarotén, ktoré jej dodávajú protirakovinové účinky. Podporuje
látkovú výmenu, ochraňuje sliznicu žalúdka.
Je to jemné preháňadlo šetrné voči črevám, detoxikačný prostriedok.
Vylučovanie toxínov posilňuje imunitný systém.
Hmmm.... no tykev by u nás neprošla, jsou rozmlsaní ti chlapi:-))))
OdpovedaťOdstrániť