streda, 25. apríla 2012

KRÁLIK NA SMOTANE



  Králik na smotane

SUROVINY :

1 ks vykostený králik
80 g masť
50 g hladká múka
2 cibule
koreňová zelenina ( mrkva , petržlen )
bobkový list
5 ks korenie nové celé
soľ , čierne mleté korenie , sladká paprika mletá
1 pol. lyž. horčica
1 káv. lyž . ríbezľový džem
1 sladká smotana na varenie
0,5 l mlieka
citrón

POSTUP :
Cibuľku na jemno nakrájame a popražíme na oleji.



Koreňovú zeleninu si nakrájame.


Pridáme na cibuľku a podusíme .



Králika si vykostíme.

A dáme dusiť spolu. Občas podlejeme vodou.




Pridáme bobkový list .



Osolíme , okoreníme a pridáme mletú papriku.



Do mlieka pridáme sladkú smotanu a múku. Pomiešame tak aby nám neostali hrudky.



Keď je mäso už viac menej uvarené (mäkké ) vyberieme ho z vývaru aj spolu s bobkovým listom.




Vývar ponorným mixérom rozmixujeme .



Pridáme horčicu , ríbezľový džem a šťavu s pol citróna.




Mäso vrátime späť do vývaru.



,Pridáme nové korenie celé.




A zalejeme mliekom v ktorom je už smotana a múka.




Ešte povaríme za stáleho miešania až nám mäso je úplne mäkké a omáčka prejde varom aspoň 10 min. Dobrú chuť !





Ako prílohu  podávame knedlík , halušky alebo cestoviny.



8 komentárov:

  1. ja robím zajaca s lečom a paradjkovým pretlakom v kuchte asi tak 45min, a potom zahustím kyslou smotanou s hl. múkou, výborné

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Dobrý vecer, Vas recept znie zaujimavo, zajtra prave budem robit kralika na smotane a premyslam velmi silno ze vyskusam Vasu variantu, i ked nemam dzem ribezlovy a uvazujem o tej citronovej stave, ale laka ma velmi. Dakujem za napad , resp. inu variantu kralika na smotane. Pekny vecer, Zuzana

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Nech sa vydarí a nech chutí,,,, :-) myslím že keď vynecháte ríbezľový džem nič nepokazíte len trošku zmeníte chuť :-)a ďakujem .

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Prišiel mi mail , pýtali si povolenie uverejniť tento recept v Pravde v prílohe Varecha .....veľmi pekný vianočný darček pre mňa , veľmi som sa potešila :-) 11.1.2013 bude zverejnený :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. masť a olej to jer jedno ???

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Áno podľa toho čo uprednostníte živočíšny alebo rastlinný tuk :-)

      Odstrániť
  6. Dnes som robila zajaca podľa tohto receptu a môžem povedať iba jedine.....Mňam...

    OdpovedaťOdstrániť