sobota, 28. apríla 2012

KARAMELOVÉ VETERNÍKY



Karamelové veterníky 


SUROVINY .

Cesto :

3 dl vody
150 g hladkej múky
150 g Palmarín
4 celé vajcia

Plnka karamelová :
1 Salko karamelové
1 maslo 82 % 

Na zdobenie karamelová poleva :
kulér : 50 g kryštál cukor
              30g voda ( treba vážiť na váhe :-) )
400 g krupica cukor
30 g Solamil
150 g voda

Śľahačka v prášku 1 ks + mlieko podľa návodu .

POSTUP : Cesto 

Do hrnca daj variť vodu a Palmarín . Keď je Palmarín spustený pridaj múku a miešaj pokiaľ sa ti cesto neoddeľuje od hrnca (3 min).






Ponecháme vychladnúť až potom  vmiešame vajíčka.


video


Na plech si dáme papier na pečenie , cesto dáme do cukrárenského  vrecúška na zdobenie a vytláčame veterníky . Ktoré dáme do vyhriatej rúry piecť  na 180 C .






 Karamelový krém:  jednoduchý :-) maslo vymiešame až potom postupne pridávame karamelové Salko. Na 250 g masla polovicu konzervy Salka.






Dáme do chladničky stuhnúť .




Veterníky po upečení necháme vychladnúť a prerežeme ich .


Poleva na veterníky :

Najskôr si 50 g kryštál. cukru skaramelizujeme na miernom ohni. Pridáme vodu a stále miešame pokiaľ sa nám nerozpustí. Obrázok č. 1, 2.


Do druhého kastrola dáme 150 ml vody , 400g cukru a privedieme do varu ( rozvar na bublinu) obrázok č. 3.


Pridaj Solamil č. 4.


  

Povaríme za stáleho miešania tak dlho akú hustú polevu chceme mať. Potom do toho pridáme rozpustený tmavý karamel. Dobre zamiešame.



A môžeme namáčať vrch veterníčkov .


 Pozor na prsty je to veľmi horúce , mám to vyskúšané :-(


Poukladáme si ich na mriežku pokiaľ poleva stuhne . Ak nám polev ostane môžeme si ju uschovať v mrazničke na vrch dáme trošku vody a keď ju budeme chcieť použiť len ju nahrejeme už nevaríme .


Vyšľaháme si šľahačku.


Spodnú časť veterníkov natrieme najskôr karamelovým krémom.


Potom na to dáme šľahačku .



Priklopíme vrchnou časťou veterníka.


Keď sú všetky urobené dáme ich do chladu stuhnúť.


DOBRÚ CHUŤ !







Veterníky vyskúšala aj manus19 Modrý koník- sú krásne :-)





24 komentárov:

  1. nádherné veterníky, asi prídem k tebe na zácvik :-) Robila som ich raz a skončili v koši (asi pred 15 rokmi)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vôbec to nie je ťažké , vyskúšaj tento môj recept . Aj ja som najskôr pokazila ale bolo to zlým receptom . Tento je 100% -tný. Na Silvestra robievam toto cesto , malé bochníčky a plním ich na slano .Treba Yvka skúsiť uvidíš že sa ti už podaria . U nás by som ich mohla narobiť za vaňu ,,,len sa tak za nimi zapráši :-))

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Tak tieto tvoje veterníky sú nádhernééééééééééééé, musím ich vyskúšať a porovnať s tými mojimi ale určite budú aj tieto výborne chutiť...

    OdpovedaťOdstrániť
  4. To vyzera parrradne, mnam.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Odpovede
    1. Ahoj , záleží od toho aká je rúra ,,,,tak 15 až 25 minút ,,, pokiaľ pekne nezružovejú ale prvích 10 min neotvárať rúru !

      Odstrániť
  6. Ahoj
    Prosim salko sa musi uvarit? alebo nie?

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Prosim salko sa musi uvarit? dakujem za odpoved

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj , nie ak je karamelové . Dostať kúpiť bežne obyčajné Salko , ktoré sa musí variť , ale je v obchodoch aj o trochu drahšie už karamelové Salko ,,,,to nevaríme :-)

      Odstrániť
    2. dakujem velmi pekne za odpoved

      Odstrániť
  8. Mnam, su nadherne a nepochybne aj vyborne... venceky milujem...karamelove som vsak este nerobila....najvyssi cas vyskusat:)))

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Odpovede
    1. :-)) budeme robiť starkej na 60 -ku, môžeš sa pridať

      Odstrániť
  10. ahoj...krasne vyzeraju-vyskusam,dakujem a chcem sa opytat na tie slane aka plnka a povrch_?....dakujem za super recepty a prajem este vela napadou a pokuseni-mnamky.....TANA

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Tana veľmi pekne ďakujem , do slaných dávam syrovú plnku alebo nátierku a na povrch nič :-).

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Vypadaji naprosto uzasne, miluju vetrniky,..ziju jiz dlouhou dobu v Anglii a neco takoveho tady proste neni,..tak je vyzkousim, moc chvalim, jak je to dopodrobna napsano a hlavne ty fotky k tomu,..fakt moc povedeny blog :-).Ivca

    OdpovedaťOdstrániť
  13. Ivca ďakujem, ono aj o to ide naučiť alebo navesť na recept tak aby sa podaril j menej skúseným gazdinkám.

    OdpovedaťOdstrániť