Tento recept je jeden zo starších receptov ktoré
varievala moja stará mama. Gazdiné na slovenských dedinách boli veľmi
šporovlivé a vedeli navariť aj s potravín, ktorá dnes už takmer
nepoznáme a nepoužívame : napríklad z listov divorastúcich rastlín –
žihľavy, lopúcha, štiavu kyslého, divého cesnaku, lobody, púpavy, chrenu.
Prípadne aj zo strukovín ako cícer, bôb, slovienka a či
zo skoro zabudnutých obilnín pohánky a prosa. Väčšinu potravín si sami dopestovali alebo
nazbierali v okolitej prírode. Postupne budem pridávať recepty na polievky aj s týchto pomaly zabudnutých strukovín a rastlín.
Údené koleno, cícer 1 deň vopred namočený vo vode, mrkva,
petržlen, cesnak 2 strúčiky, cibuľa, múka hladká a masť na zápražku, bobkový
list, celé korenie, paprika sladká mletá, vegeta, soľ ale len málo lebo údenina
je sama o sebe dosť slaná, tak že podľa chuti.
Údené koleno umyjeme a dáme variť asi tak po pol hodine
varenia vodu zlejeme& vymeníme za čistú odstránime tak nezdraví vývar.
Koleno dovaríme. Keď je dostatočne uvarené vyberieme ho z hrnca necháme vychladnúť.
Cícer deň pred tým ako sa chystáme variť,
opláchneme a zalejeme vodou. Na druhý deň vodu zlejeme, cícer vložíme do hrnca
kde sa varilo údené koleno. Pridáme koreňovú zeleninu, bobkový list, korenie
celé, cesnak a varíme pokiaľ cícer nezmäkne & je uvarený. Zemiaky
a cibuľu pridávame vtedy, keď je cícer tak do polovice uvarený.
Vychladnuté koleno nakrájame na menšie kúsky ktoré vložíme do polievky pred tým
ako zahustíme zápražkou.
Zápražka – Na
masti za stáleho miešania popražíme hladkú múku necháme vychladnúť a primiešame
sladkú papriku. Keď je všetko v hrnci dostatočne uvarené, mäkké pridáme
zápražku a miešame. Polievku za stáleho miešania ešte tak 10 min.
povaríme, dochutíme vegetou a soľou. Dobrú chuť! A ešte niečo ja
nepokrájam celé údené koleno do polievky, to by bol hriech! Len tak 3/4 .....
sa dá do polievky. Ostatné je ako hlavné jedlo a najlepšie so strúhaným
chrenom.
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára