Vôňa pečenej tekvice ma mysľou mojich spomienok privádza do
detstva. Starý otec ju pekával v rúre starého sporáka. Rozvoniavala celá
kuchyňa. Najviac nám chutila v posteli, zababušený v perine, ktorá
bola obrovská. Uzimený a mokrý sme vždy po sánkovačke či s potoka išli k starkovcom, osušiť sa
a zohriať. Navarili lipového čaju a hneď nám bolo teplejšie J , pančuchy
a mokré veci sme povešali na šnúru nad sporákom zbožňovala som prikladať.
Starký sa vždy hnevali, minie sa veľa dreva!. A veru vtedy nesmela chýbať
pečená tekvica u nás panská tekvica ......nikdy som nevedela prečo panská?
Nepotrebovali sme chipsy a čokoládové tyčinky. Mali sme jablká, tekvice, nešple,
pečené gaštany sušené ovocie a boli sme šťastný.
Budeme potrebovať tekvicu, med (2 PL), maslo (40-50 g).Tekvicu
nakrájame a poukladáme na plech. Maslo rozpustíme na miernom ohni aj s medom.
Tekvicu potrieme medovou zmesou a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na
150 C asi tak 45 min. po vybratí ešte raz potrieme medovou zmesou. Dobrú chuť !
Jarka, pri čítaní som sa cítila akoby som bola aj ja v posteli pod teplou perinou.
OdpovedaťOdstrániťPanskú tekvicu síce nemám, ale skúsim hokkaido
Ďakujem ♥
OdpovedaťOdstrániťto je krásna spomienka ... krásny skutočný príbeh ... a je mi to veľmi blízke ... :) tekvicu pečiem dosť často aj ja ... mám v pivnici hokkaido aj maslovú ... skúsim takto s medom a maslom ... :)
OdpovedaťOdstrániťĎakujem Laura :-) určite bude chutiť :-)
OdstrániťUna bella storia, bellissimi ricordi :)
OdpovedaťOdstrániťDeve essere molto buona questa zucca...Un bacio grande e buon fine settimana
Grazie Daniel, mando i saluti dalla Slovacchia.
OdstrániťTekvica sa volá Nagydobosi sütötök
OdpovedaťOdstrániť