sobota 23. júna 2012

BAGLE



 Tradične sa bagle konzumujú čisté alebo posypané sézamom či makom .Môžeme ich však plniť aj rôznymi plnkami . Konzistencia cesta - vnútri mäkká a z vonku chrumkavá .  Toto kysnuté pečivo môžete pripraviť v nespočetných variáciách - sladkých slaných či pikantných . Recept zaradujem medzi recepty našich predkov . Z akého dôvodu ? Bagle pochádzajú zo 17 storočia . Piekol ich istý židovský pekár vo Viedni. Bagle sa stali pevnou zložkou židovskej kultúry stolovania a ich príprava bola istý čas prísne chráneným tajomstvom niekoľkých špecializovaných židovských pekárov . Židovský prisťahovalci tak priniesli pečivo  do USA , odtiaľ sa začiatkom šesťdesiatych rokov rozšírili  po celej krajine . Koncom deväťdesiatych rokov americké coffe- shopy prenikli aj do Nemecka . Bagle nastúpili víťaznú cestu po Európe .


SUROVINY :

450 g polohrubej múky
1 lyžica polievková cukru
1 polievková lyžica soli
5 g sušeného droždia
olej na plech
2 žĺtka na potretie
sézam a mak
300 ml vlažnej vody

POSTUP :

Preosejeme múku , pridáme soľ a cukor .



Pridáme sušené droždie .


Letnú vodu a mixérom vymiesime cesto .


Mixér odstavíme a cesto vypracujeme  ručne .


Cesto prikryjeme obrúskom a necháme kysnúť 1 hodinu na teplom mieste .


Ponecháme kysnúť pokiaľ nezdvojnásobí svoj objem .



Znovu premiesime . A necháme 10 minút kysnúť .


Cesto rozdelíme na osem kusov.


Ktoré sformujeme najskôr na gule potom na kolieska tak , že na pomúčeným prstom vyvŕtame do gule dieru . Potom do gule stlačíme najskôr jeden neskôr viac prstov a guľou krútime .



Bagle položíme na drevenú dosku a necháme 10 min. kysnúť . Rúru si predhrejeme na 220 C.


A ideme blanšírovať .
Vodu privedieme do varu a bagle v nej namočíme po oboch stranách naximum 5 sekúnd  .


Necháme odkvapkať .


Položíme na plech ktorí je natretý olejom . Potrieme žĺtkom .


Posypeme sézamom alebo makom .


A šup do rúby upiecť na 200 C ( predhriata je na 220 C ale znížime keď vložíme plech do rúry )
Dobrú chuť !



2 komentáre:

  1. Máme radi aj praclíky predvarené vo vode. Páči sa mi Váš recept, vyskúšam. Ďakujem. Agáta

    OdpovedaťOdstrániť