sobota, 30. júna 2012

DOLKY




SUROVINY :

0,5 litra mlieka
5 dkg práškový cukor
2 dkg sušené droždie
2 vajcia
40 dkg hladkej múky
džem , maliny , šľahačka olej na panvicu a soľ.


POSTUP :

Do mierne zohriateho mlieka pridáme cukor droždie a rozmiešame .



Pridáme vajcia, soľ a po troške hladkú múku.
Po dôkladnom premiešaní cesto ponecháme nakysnúť na teplom mieste.
Panvicu potreme  olejom a pečieme z oboch strán.



Ja nepoužívam  panvicu na dolky dolkáreň, nakoľko mám plynoví sporák.




Dolky natrieme džemom ja som práve uvarila z čierneho ríbezľa , tak som hneď aj vyskúšala :-)
Vyzdobíme šľahačkou, malinami, černicami, morušami alebo iným ovocím.



Dodrú chuť !



7 komentárov:

  1. ja viem ,,ale potom ,,,,tie kalórie lepia sa na mňa a nie ich zo seba striasť :-))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. však to, ale keď sa tažko odoláva :-)

      Odstrániť
  2. Tak tohle jsou ale lívance, dolky - vdolky jsou vyšší kynuté kulaté neplněné a taky mňam. Moni

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Dobrý deň , vyzeraju skvele , chcem sa spýtať kolko treba nehať cesto nakysnuť ? a po nakysnutí cesta dávame na panvicu pravda ? a môžem aj na panvici určenej na dolky ? dakujem za odpoved.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Simonka vykysnúť na teplé miesto min. 30 min ......to vidieť naberie na objeme. Ja robievam na obyčajnej panvici a to s toho dôvodu že ja mám plynoví sporák a na to sa dolkáreň & nehodí nemá rovnomerný rozsah tepla a potom niektoré dolky prihoria. Dolkáreň sa používa viac na elektrické platne alebo klasické sporáky. Hneď po nakysnutí potri panvicu pomocou brčka olejom a na rozpálenú panvicu môžeš liať cesto.

      Odstrániť