Budeme potrebovať 2 hrnčeky polohrubej múky, ¾ hrnčeka
mlieka vlažného, ¼ hrnčeka oleja, polovicu kocky droždia, 1 PL kryštálového
cukru, 1 vajce, ½ prášku na pečene, štipka soli, múka na posypanie.
Plnka maková: 1
hrnček maku, mlieko asi tak 1 dl, 5 PL práškového cukru môžeme zasladiť aj
medom nie cukrom a trošku mletej škorice asi tak pol. káv. lyžičky. Orechová
plnka: 1 hrnček pomletých orechov, 10 ks nastrúhaných alebo pomletých detských
piškót, 1 balenie vanilkového cukru, mlieko asi tak 1 dl. a cukor kryštálový
podľa chuti môžeme použiť aj rum na ochutenie.
Postup:
Mak zalejeme prevareným mliekom zasladíme a dobre premiešame
tak urobíme aj orechovú plnku.
Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme troch cukru,
a zaprášime trochou múky. Necháme kvások nakysnúť na teplom mieste.
Osolenú múku zmiešame s práškom do pečiva, pridáme
vykysnutý kvások, vajce a olej. Vypracujeme cesto ktoré necháme kysnúť na
teplom mieste.
Cesto rozvaľkáme na
hrúbku 3 – 4 cm vykrajujeme väčšie kolieska. Do nich urobíme pomocou
pohárika jamku kde vložíme plnku. Ponecháme na plechu ešte kysnúť tak 15 min na
teplom mieste. Nakoniec okraje potrieme rozšľahaným vajíčkom a šup do
predhriatej rúry. Pečieme na 170 C asi
tak 35 min.
Buone anche al mattino con il latte per la colazione :)
OdpovedaťOdstrániťUn bacio
Tento komentár bol odstránený autorom.
OdstrániťGrazie Daniela davvero eccellente per il caffè del mattino :-)
OdpovedaťOdstrániťJé, a tak krásně do zlatova upečené .... jak pak má člověk držet dietu, když tu takové lákadla:-)))
OdpovedaťOdstrániťKrásne nadýchané cesto, vyzerajú úžasne koláčiky
OdpovedaťOdstrániťďakujem :-)
Odstrániť