sobota 8. marca 2014

ŠKORICOVÉ A MAKOVÉ KOLIESKA





Potrebujeme 1 vajce, 150 g kryštálového cukru, 125 g rozpusteného letného masla, káv. lyž soli, 700 g hladkej múky, 1 ks balenie sušeného droždia, 280 ml letného mlieka na plnku mak mletý, cukor kryštálový, vanilkovo- škoricový cukor, maslo na potretie cesta a na pokvapkanie na plnku, rozšľahané vajíčko na potretie.








Múku preosejeme pridáme droždie, cukor, soľ a premiešame. Pridáme vajce, mlieko a vymiesime cesto, tak že sa nám nebude lepiť na misku. Dáme kysnúť tak na 1 hod na teplé miesto.







Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti.









Vyvaľkáme a rozkrojíme na 3 rovnaké diely. Potrieme cesto maslom, poprekrajujeme...& urobíme strapce J.
Posypeme makom a kryštálovým cukrom. Pokvapkáme maslom a zrolujeme. Potrieme rozšľahaným vajíčkom. Škoricové kolieska posypeme vanilkovo-škoricovým cukrom ,,, makové nie.









Vytvoríme koliesko ktoré položíme na papier na pečenie a ešte 15 min ponecháme kysnúť na teplom mieste. Potrieme vajíčkom a šup do rúry na 170 C asi tak na 25 min. Záleží od rúry. Po upečení a vybratí z rúry potrieme rozpusteným maslom.
 






Škoricové.








2 komentáre:

  1. Jarka, to je dokonalosť sama,nevidela som takéto zatočenie, vdaka ti za inšpiráciu

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tani ja som postup točenia našla na nete a vyskúšala ale recept nebol tak som robila môj klasik kysnutý :-) ďakujem :-)

      Odstrániť