Potrebujeme 1 vajce, 150 g kryštálového cukru, 125 g
rozpusteného letného masla, káv. lyž soli, 700 g hladkej múky, 1 ks balenie
sušeného droždia, 280 ml letného mlieka na plnku mak mletý, cukor kryštálový,
vanilkovo- škoricový cukor, maslo na potretie cesta a na pokvapkanie na
plnku, rozšľahané vajíčko na potretie.
Múku preosejeme pridáme droždie, cukor, soľ a premiešame.
Pridáme vajce, mlieko a vymiesime cesto, tak že sa nám nebude lepiť na
misku. Dáme kysnúť tak na 1 hod na teplé miesto.
Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti.
Vyvaľkáme a rozkrojíme na 3 rovnaké diely. Potrieme
cesto maslom, poprekrajujeme...& urobíme strapce J.
Posypeme makom a kryštálovým cukrom. Pokvapkáme maslom
a zrolujeme. Potrieme rozšľahaným vajíčkom. Škoricové kolieska posypeme
vanilkovo-škoricovým cukrom ,,, makové nie.
Vytvoríme koliesko ktoré položíme na papier na pečenie a ešte
15 min ponecháme kysnúť na teplom mieste. Potrieme vajíčkom a šup do rúry
na 170 C asi tak na 25 min. Záleží od rúry. Po upečení a vybratí z rúry
potrieme rozpusteným maslom.
Škoricové.
Jarka, to je dokonalosť sama,nevidela som takéto zatočenie, vdaka ti za inšpiráciu
OdpovedaťOdstrániťTani ja som postup točenia našla na nete a vyskúšala ale recept nebol tak som robila môj klasik kysnutý :-) ďakujem :-)
Odstrániť