nedeľa 4. novembra 2012

SYR DOMÁCI


Doma si z času na čas , urobíme domáci syr . Najčastejšie na sviatky alebo rodinnú oslavu . Je vynikajúci a veľmi chutný . Používam ho aj na vyprážanie.....tento syr sa určite neroztečie .

SUROVINY :
soľ
5 lit . mlieka kravského ( nie kúpené v predajni ).
0,5 litra zakysanky
5 ml syridla
Budeme potrebovať teplomer a sitko prípadne gázu .

Z 5 litrov máme bochníček syra ( nevážila som  ) viď. na foto . Samozrejme že môžeme urobiť aj z menšej aj z väčšej dávky . Vždy platí ....na 1 liter mlieka , 1 ml syridla a 1 dcl.  zakysanky .

POSTUP :

Mlieko a zakysanku zohrejeme na 35 až 45 C , odstavíme zo sporáka . Pridávame syridlo a miešame . Miešame stále aj keď sa nám začne zrážať . Aspoň 15 minút . Syrenina  začne byť hustá ako puding .




Potom ponecháme usadnúť na 20 minút  aby syrenina usadla na spodok hrnca . Znova premiešame aspoň 5 minút a znovu ponecháme usadnúť . Srvátku zlejeme , syreninu vyžmýkame a dáme ju do sitka alebo gázy odkvapkať na 24 hod . Nakoniec ho posolíme .




Je vynikajúci aj na vyprážanie . Obalíme v trojobale múka , vajce , strúhanka .


Vypražíme .


 DOBRÚ CHUŤ !


14 komentárov:

  1. Tak takýto syr sa chystám urobiť už dlho (ale som lenivá). Musí byť dobrý.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jarka, keď som zbadala to foto myslela som, že je to torta...taký krásny syr. Potešila si ma receptom, lebo už dávno túžim urobiť taký dobrý domáci syr. Môžem použiť mlieko z mliečnych automatov? A syridlo kde dostať kúpiť a s akým druhom ak je ich viac máš ty najlepšie skúsenosti prosím ťa? Ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Evička ďakujem :-) , syridlo dostať kúpiť v mliekarenských predajniach . V Leviciach mliekárne Levmilk majú svoju predajňu , tam som dostala syridlo . Aj som používala mlieko z automatu sýr bol výborný . No teraz kupujem mlieko od susedky ona chová kravičku . Vyskúšaj určite neobanuješ :-) ja ho volám vŕzgací syr :-) .

    OdpovedaťOdstrániť
  4. ten bych jedla jen tak, na chleba s máslem ♥
    Ajka

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tak ten je krásný, mám velmi ráda smažený sýr a ještě k tomu domácí, to je luxus...:))

    OdpovedaťOdstrániť
  6. wow Jarka, to úvodné foto je nádherné a si šikuľka :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Jarka , Evka , Ajka , Miška , Sonička ,Ywka veľmi pekne Vám ďakujem za milé komentáre :-) potešili .

    OdpovedaťOdstrániť
  8. rize zajímavé :)
    chci ho ochutnat! ale neosmažený

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kamča skús urobiť , nie je to nič náročné a naozaj stojí za to :-)

      Odstrániť
  9. Ja robím tiež domáci syr, ale podľa jednoduchšieho postupu. Vyskúšam aj ten váš, určite bude syr tiež moc dobrý :-) . Mlieka máme dosť, pretože chováme kravu, takže mám nekonečne pokusov :-) . Syry nám chutia, ale tiež sa nám časom prejedete, tak chcem aspoň striedať rôzne recepty :-) . Som rada, že sme si kravu zaobstarali. Aspoň je lúka za domom využité a my sa o lúku nemusíme nijako starať. Horšie je to cez zimu, to krave musíme kupovať kŕmnu zmes , ale to sa nedá nič robiť. Je to náš mazel, ktorého by som za nič nevymenila :-) .

    OdpovedaťOdstrániť