streda 6. júna 2012

SIRUP RÍBEZĽOVÝ






SUROVINY :

100 listov ríbezľa
6 dcl šťava z ríbezľa
6 dkg kyselina citrónová
4 litre vody
4 kg kryštálového cukru
0,5 bal . Prípravok na konzervovanie .

POSTUP:

Ríbezle prepasírujeme.



Do väčšieho hrnca dáme 100 listov , 6 dcl šťavy , 6 dkg kyseliny citrónovej. Od bodu varenia varíme pol hodinu.


Precedíme.




Pridáme 4 kg cukru a konzervačný prípravok.



Ešte 15 min. povaríme , lejeme cez sitko a máme približne 6 lit.sirupu.






Je známe že ríbezle je veľmi zdravé . Samozrejme najzdravšie je v surovom stave . No v zime keď nie je dostatok čerstvého ovocia bodne domáci sirup alebo ríbezle naložené v kryštálovom cukre. Tak sa dá použiť aj na čaj.
Ríbezle obsahuje flavóny ktoré pôsobia proti arterioskleróze , nachladnutiu a pri problémoch s črevami. Je bohaté na betakarotén, biotín vitamín C a E. Zabraňujú infekcii močových ciest. Prinášajú úľavu pri zápale a sú bohatým zdrojom draslíka.

1 komentár: