K receptu. Tento recept sa varieval v našom regióne v
regióne Bansko- Šťiavnickom, veľmi dávno. Má niečo cez sto rokov. V našej, dnes
obci, kedysi dedine bol spolok žien ktoré si založili kurz varenia a pečenia.
Písal sa rok 1934. Navzájom si radili, mladšie učili a vymieňali svoje recepty.
Varili na svadby, krsty a iné príležitosti. Žili tu zväčša roľníci , baníci aj drevorubači.
Ťažko pracujúci. Tento recept sa možno zdá nezdraví ale je sýty. V tom období
často varený aj v inej podobe. Podával sa aj s podmaslím, keď bol tvaroh tak sa
pridal na párance a boli tvarohové s podmaslím. Po čase by som rada pridala na
môj blog stránku Recepty našich predkov. Len ich musím zozbierať. A tento je
jeden z nich. Pridávam aj fotku spolku
Kurzu varenia.
SUROVINY :
Cesto :
1 kg polohrubá múka
letná voda, soľ 1 PL
zemiaky
slanina
cibuľa
bravčová masť
Postup :
Do misky dáme polohrubú múku, zalejeme vodou a osolíme.
Vypracujeme hladké cesto, musí byť dobre vymiesené. Ja som
si na začiatku pomohla mixérom. Cesto treba miesiť aspoň 10 min. Z cesta urobíme
valec, krájame, urobíme šúľanec a pokrájame ho na menšie kúsky.
V prstoch rozťaháme.
A môžeme párať J. Napárané
dávame variť do slanej, vriacej vody.
Nepárame nad hrncom vody! Začalo by sa nám cesto lepiť na prsty .
Je len na vás aké dlhé napárate každý podľa svojej chuti.
Varíme tak 2 min.
Sitkom vyberieme a dáme do misky. Pridáme trošku bravčovej
masti aby sa nám nezlepili.
Zemiaky dobre umyjeme, najlepšie čo najmenšie ja som už
nemala tak som si očistila pod vodou väčšie a potom som ich prekrajovala. Nešúpeme!
Pekáč trochu pomastíme bravčovou masťou a na to dáme zemiačiky osolíme. A šup
do rúry, upečieme.
Cibuľku nakrájame na drobno. A na masti popražíme do zlata.
Slaninku tiež nakrájame na kocky a na trošku masti popražíme nie spolu s
cibuľkou!
Nakoniec všetko spolu zamiešame. A dobrota je hotová.
Poniektoré zručné kuchárky cesto nekrájali, Urobili dlhý šúľanec, prehodili cez
plece a párali. Takto som to zatiaľ neskúšala J, zvyknem si cesto nakrájať, viac v prstoch
nacapkať a potom rýchlejšie ide páranie. 2 min. je krátka doba aby sa nám
nerozvarili.
Velmi zajímavý recept,a též zajímavé čtení.Mám také sklony k těmto starým rodinným receptům, jsou to poklady, které nesmi být zapomenuty...:)
OdpovedaťOdstrániťSonia máš pravdu ,nemali by sme zabúdať na našich predkov ani na ich ťažký život . :-)
OdpovedaťOdstrániťsuper , poznám :-)
OdpovedaťOdstrániťtreba skúsiť :-)
Odstrániťmy do cesta pridávame ocot..a robíme to s bryndzou)))
OdpovedaťOdstrániťnabudúce vyskúšam s bryndzou :-) vďaka za tip
Odstrániťa ja som to jedla už aj s tvarohom....bolo to výborné..:-)
OdpovedaťOdstrániťto verím , aj u nás sú veľmi obľúbené :-)
Odstrániť