Tradične sa bagle konzumujú čisté alebo posypané sézamom či makom .Môžeme ich však plniť aj rôznymi plnkami . Konzistencia cesta - vnútri mäkká a z vonku chrumkavá . Toto kysnuté pečivo môžete pripraviť v nespočetných variáciách - sladkých slaných či pikantných . Recept zaradujem medzi recepty našich predkov . Z akého dôvodu ? Bagle pochádzajú zo 17 storočia . Piekol ich istý židovský pekár vo Viedni. Bagle sa stali pevnou zložkou židovskej kultúry stolovania a ich príprava bola istý čas prísne chráneným tajomstvom niekoľkých špecializovaných židovských pekárov . Židovský prisťahovalci tak priniesli pečivo do USA , odtiaľ sa začiatkom šesťdesiatych rokov rozšírili po celej krajine . Koncom deväťdesiatych rokov americké coffe- shopy prenikli aj do Nemecka . Bagle nastúpili víťaznú cestu po Európe .
SUROVINY :
450 g polohrubej múky
1 lyžica polievková cukru
1 polievková lyžica soli
5 g sušeného droždia
olej na plech
2 žĺtka na potretie
sézam a mak
300 ml vlažnej vody
POSTUP :
Preosejeme múku , pridáme soľ a cukor .
Pridáme sušené droždie .
Letnú vodu a mixérom vymiesime cesto .
Mixér odstavíme a cesto vypracujeme ručne .
Cesto prikryjeme obrúskom a necháme kysnúť 1 hodinu na teplom mieste .
Ponecháme kysnúť pokiaľ nezdvojnásobí svoj objem .
Znovu premiesime . A necháme 10 minút kysnúť .
Cesto rozdelíme na osem kusov.
Ktoré sformujeme najskôr na gule potom na kolieska tak , že na pomúčeným prstom vyvŕtame do gule dieru . Potom do gule stlačíme najskôr jeden neskôr viac prstov a guľou krútime .
Bagle položíme na drevenú dosku a necháme 10 min. kysnúť . Rúru si predhrejeme na 220 C.
A ideme blanšírovať .
Vodu privedieme do varu a bagle v nej namočíme po oboch stranách naximum 5 sekúnd .
Necháme odkvapkať .
Položíme na plech ktorí je natretý olejom . Potrieme žĺtkom .
Posypeme sézamom alebo makom .
A šup do rúby upiecť na 200 C ( predhriata je na 220 C ale znížime keď vložíme plech do rúry )
Dobrú chuť !
Máme radi aj praclíky predvarené vo vode. Páči sa mi Váš recept, vyskúšam. Ďakujem. Agáta
OdpovedaťOdstrániťĎakujem nech sa Agátka bagle vydaria :-)
Odstrániť