utorok 15. októbra 2013

BRYNDZOVÉ HALUŠKY







Bryndzové halušky.

Sú jedným z najznámejších pokrmov Slovenska. Tvoria neodmysliteľnú súčasť slovenskej kultúry. Bryndzové halušky sú slovenské národné jedlo. Pripravujú sa zo zemiakov, múky, soli, bryndze, syru a slaniny.
Bryndzové halušky sú jedlo, ktoré okrem Slovenska nie je rozšírené nikde inde na svete. Tradícia bryndzových halušiek súvisí s tradičným spôsobom života slovenského obyvateľstva a tradíciou chovu oviec a výroby mliečnych výrobkov z ovčieho mlieka, najmä bryndze. Častým doplnkom bryndzových halušiek je pohár kyslého mlieka, alebo žinčice.
 Nenájdeme jediného Slováka, ktorý by ich nepoznal. Je to ale aj jedlo, ku ktorému sa cudzinci stavajú s rozpakmi. Buď si ho zamilujú alebo ich svojou pre nich neznámou, netradičnou  chuťou odradia.
Na Slovensku o nej existuje prvá zmienka od roku 1470, kým na Morave až od roku 1576, v Maďarsku od roku 1596 a v Poľsku, Rusku a Rumunsku ešte z neskoršieho obdobia.  Bryndza, vo forme ako ju poznáme na Slovensku, sa začala vyrábať v okolí Starej Turej na západnom Slovensku. Na Liptov sa dostala v roku 1787, kde sa vyrába dodnes ako zmes ovčieho syra a soľného roztoku.
Slovenská delikatesa  J.





Na prípravu potrebujeme 400g zemiakov očistených a nastrúhaných na jemno, 250g polohrubej múky, soľ, ja dávam aj jedno vajce ale nemusí byť, 250g Bryndze a slanina opražená množstvo podľa chuti, masť a jedna kyslá smotana.


Olúpané surové zemiaky postrúhame na jemnejšom strúhadle. Do postrúhaných zemiakov pridáme múku, vajce, soľ a dôkladne vymiešame.Ak treba cesto zriediť, zriedime ho pomocou vody.






Z pripraveného cesta robíme halušky priamo do viacej osolenej vody. Ja používam sito na halušky (pôvodne pravé Slovenské halušky robíme  tak, že cesto si pripravíme na drevenú dosku a malou lyžičkou alebo nožíkom sádzame halušky do vriacej vody). Keď halušky vyplávajú postupne odoberáme z vrchu dierovanou varechou, sitkom plávajúce halušky. Robíme to priebežne, aby niektoré neboli rozvarené a iné nedovarené. Na záver vodu z hrnca precedím.


 Okvapkané halušky dáme do misy a omastíme troškou masti. Dobre premiešame.


  
Do malej misky rozmiešame smotanu z bryndzou a pridáme k haluškám. Opäť dobre premiešame.



Opražíme na kocky pokrájanú slaninku. Slaninku servírujem na halušky tesne pred podávaním.




8 komentárov:

  1. Júúúj, ale si mi narobila chute. Hneď by som si dala. No musím ísť najprv kúpiť bryndzu.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jůůůů ty jsi se trefila do mojich chutových buněk tohle to je moje oblíbená dobrůtka :o) Maretina

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Martia ďakujem a zároveň gratulujem :-) ku krásnej vnučke, veľa šťastia....

      Odstrániť
  3. Už sa teším na Slovensko, že si ich dám, narobila si mi chute :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to teda verím, u nás raz do mesiaca musia byť.....ďakujem.

      Odstrániť