pondelok, 5. augusta 2013

LACNÉ DOMÁCE PLETENKY



Recept mám z starej kuchárskej knihy z roku 1963- Kuchárska kniha Mária Hájková.



Suroviny: 500 g hladkej múky, 1 čaj. Lyž. soli, 1 vajíčko do cesta a jedno na potretie pleteniek pred pečením, 1 bal. suš.droždia, 80 ml oleja, 250-300 ml vlažnej vody, sézam, ľanové semienka.


Postup: Do misky dáme múku, soľ, vodu, pridáme 1 vajce, olej, droždie a vypracujeme cesto, ktoré dáme vykysnúť.


 Vykysnuté cesto vyklopíme na múkou posypanú dosku a rozdelíme na 8 dielov.




Z každého dielu urobíme ešte 3 kúsky, z ktorých urobíme valčeky.


Valčeky spletieme do pletenky.



Potrieme  vajíčkom a posypeme sezam, soľ, ľanové semienka. Pečieme na plechu v vyhriatej rúre na 180°C asi tak 15min.


                             DOBRÚ CHUŤ!











Som veľmi rada že recept bol vyskúšaný a chutil ♥



Pletenky od Táničky J





A takto sa podarili pletenky Ľudmilke Píšovej J


23 komentárov:

  1. Ahoj Akeber, houstičky vypadají nádherně, jen se zakousnout :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. vyskusala som..boli vyborne.............

      Odstrániť
  2. Jarka moja, fakt sú lacné a krásne sa ti podarili...recept som si odpísala a vyskúšam, aj keď asi takú kuchársku knihu z ktorej si to robila mám aj ja.... :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vyskúšaj Evička, určite sa sa zadaria :-)

      Odstrániť
  3. wow Jarka, tie sú nádherné!!! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ywka veľmi pekne ďakujem ♥, už už nie sa :-)

      Odstrániť
  4. Jarka, naša šikovná, len ty pekne publikuj takéto receptíky starých mám. U nás budú pravidelne odteraz. vdaka za Ti recept

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Táni vďaka za fotku ♥ aj za pekný komentár ♥

      Odstrániť
    2. Taketo pečiem aj ja. Z kysnuteho cesta sa da upiecť čokolvek slané alebo sladké. ďakujem mojej mamine že ma to naučila.

      Odstrániť
  5. co znamená 250 - 300 ml vlažné vody ? tak kolik jí tam dát ?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Daj 250 ml a ak sa ti bude zdať cesto tuhé môžeš ešte vodu pridať....každá múka má inú kozistenciu, niektorá potrebuje viac vody....nič nepokazíš ani z 250 ml ani 300 ml.

      Odstrániť
  6. vyzeraju suprovo,určite vyskušam

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Jsou skvělé,děkuji za recept :) Lenka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lenka niet za čo, som veľmi rada :-)

      Odstrániť
  8. Skúšali sme prvýkrát a sú famózne hneď sa vydarili super recept stačí 250 ml bo som dala 300 ml a pridavala som múku čo sa lepilo...ale nakoniec sa podarili

    OdpovedaťOdstrániť