SUROVINY :
1 kačica
1-2 ks cibuľa
200 ml červeného vína
3 jablká
50 g slaniny
1 lyžica hladkej múky
mleté čierne korenie a soľ
med
Kapusta :
1 kapusta červená
250 g cibule
2 lyžice masti
4 lyžice octu
500 g jabĺk
soľ, mleté čierne korenie, bobkový list, cukor, 350 ml
červeného vína, 150 g ríbezľového džemu.
Cibuľku a slaninku nakrájame. Najskôr dáme pražiť slaninku
až potom pridáme cibuľu až je slaninka do ružova upražená.
Kačicu umyjeme z vonku a z vnútra dobre nasolíme. Jablká
obielime a vložíme do kačici.
Kačicu uzavrieme špáradlami.Polovicu dáme do pekáča.
Vložíme kačicu osolíme a pokoreníme. Polejeme praženou
cibuľkou a slaninkou.
Podlejeme vínom, zakryjeme pekáč a dáme piecť do dobre
vyhriatej rúry. Počas pečenia polievame občas kačku šťavou aj ju otočíme. Pred
dokončením keď je už kačka mäkká natrieme povrch medom a necháme zapiecť do
zlatista. Kačicu vyberieme necháme vychladnúť a pokrájame. Z výpeku odoberieme
masť, dno pekáča vysypeme hladkou múkou rozmiešame ju a zalejeme vodou alebo
vývarom. Pridáme trochu kačací tuk a necháme zovrieť. Šťavou potom
polievame prílohu a kačku keď servírujeme.
KAPUSTA :
Na masti speníme nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme
nakrájanú kapustu, premiešame a chvíľu dusíme.
Potom pridáme ocot a znova dusíme. Jablká očistíme a
nakrájame na mesiačiky. Pridáme ku kapuste .
Podlejeme vínom .
Osolíme, okoreníme, pridáme bobkoví list a trochu cukru a
dusíme do mäkka. Potom primiešame ríbezľový rôsol a ešte chvíľu podusíme.
Vhodné prílohy parené alebo zemiakové knedle, lokše.
DOBRÚ CHUŤ !
To som si dala...pozerať teraz neskoro večer takúto delikatesu...až mi sliny tečú...:)))
OdpovedaťOdstrániť:-))
Odstrániťnaše obľúbené jedlo, tiež by som si aj teraz dala :-)
OdpovedaťOdstrániť:-) aj ja :-)
Odstrániť