Karamelové veterníky
SUROVINY .Cesto :
3 dl vody
150 g hladkej múky
150 g Palmarín
4 celé vajcia
Plnka karamelová :
1 Salko karamelové
1 maslo 82 %
Na zdobenie karamelová poleva :
kulér : 50 g kryštál cukor
30g voda ( treba vážiť na váhe :-) )
400 g krupica cukor
30 g Solamil
150 g voda
Śľahačka v prášku 1 ks + mlieko podľa návodu .
POSTUP : Cesto
Do hrnca daj variť vodu a Palmarín . Keď je Palmarín spustený pridaj múku a miešaj pokiaľ sa ti cesto neoddeľuje od hrnca (3 min).
Karamelový krém: jednoduchý :-) maslo vymiešame až potom postupne pridávame karamelové Salko. Na 250 g masla polovicu konzervy Salka.
Dáme do chladničky stuhnúť .
Veterníky po upečení necháme vychladnúť a prerežeme ich .
Najskôr si 50 g kryštál. cukru skaramelizujeme na miernom ohni. Pridáme vodu a stále miešame pokiaľ sa nám nerozpustí. Obrázok č. 1, 2.
Pridaj Solamil č. 4.
Povaríme za stáleho miešania tak dlho akú hustú polevu chceme mať. Potom do toho pridáme rozpustený tmavý karamel. Dobre zamiešame.
A môžeme namáčať vrch veterníčkov .
Pozor na prsty je to veľmi horúce , mám to vyskúšané :-(
Poukladáme si ich na mriežku pokiaľ poleva stuhne . Ak nám polev ostane môžeme si ju uschovať v mrazničke na vrch dáme trošku vody a keď ju budeme chcieť použiť len ju nahrejeme už nevaríme .
Spodnú časť veterníkov natrieme najskôr karamelovým krémom.
Potom na to dáme šľahačku .
Priklopíme vrchnou časťou veterníka.
nádherné veterníky, asi prídem k tebe na zácvik :-) Robila som ich raz a skončili v koši (asi pred 15 rokmi)
OdpovedaťOdstrániťVôbec to nie je ťažké , vyskúšaj tento môj recept . Aj ja som najskôr pokazila ale bolo to zlým receptom . Tento je 100% -tný. Na Silvestra robievam toto cesto , malé bochníčky a plním ich na slano .Treba Yvka skúsiť uvidíš že sa ti už podaria . U nás by som ich mohla narobiť za vaňu ,,,len sa tak za nimi zapráši :-))
OdpovedaťOdstrániťTak tieto tvoje veterníky sú nádhernééééééééééééé, musím ich vyskúšať a porovnať s tými mojimi ale určite budú aj tieto výborne chutiť...
OdpovedaťOdstrániťďakujem Evička :-))
OdstrániťTo vyzera parrradne, mnam.
OdpovedaťOdstrániťMnaam moje oblubene!
OdpovedaťOdstrániť:-) aj moje
Odstrániťsú nádherné na 1 *
OdpovedaťOdstrániťvďaka :-)
OdstrániťAhoj prosim ta ako dlho sa pecu?
OdpovedaťOdstrániťAhoj , záleží od toho aká je rúra ,,,,tak 15 až 25 minút ,,, pokiaľ pekne nezružovejú ale prvích 10 min neotvárať rúru !
OdstrániťAhoj
OdpovedaťOdstrániťProsim salko sa musi uvarit? alebo nie?
Prosim salko sa musi uvarit? dakujem za odpoved
OdpovedaťOdstrániťAhoj , nie ak je karamelové . Dostať kúpiť bežne obyčajné Salko , ktoré sa musí variť , ale je v obchodoch aj o trochu drahšie už karamelové Salko ,,,,to nevaríme :-)
Odstrániťdakujem velmi pekne za odpoved
Odstrániť:-) nie je zač :-)
OdstrániťMnam, su nadherne a nepochybne aj vyborne... venceky milujem...karamelove som vsak este nerobila....najvyssi cas vyskusat:)))
OdpovedaťOdstrániťĎakujem :-)
OdstrániťMňam , vyzerajú fantasticky :-)
OdpovedaťOdstrániť:-)) budeme robiť starkej na 60 -ku, môžeš sa pridať
Odstrániťahoj...krasne vyzeraju-vyskusam,dakujem a chcem sa opytat na tie slane aka plnka a povrch_?....dakujem za super recepty a prajem este vela napadou a pokuseni-mnamky.....TANA
OdpovedaťOdstrániťTana veľmi pekne ďakujem , do slaných dávam syrovú plnku alebo nátierku a na povrch nič :-).
OdpovedaťOdstrániťVypadaji naprosto uzasne, miluju vetrniky,..ziju jiz dlouhou dobu v Anglii a neco takoveho tady proste neni,..tak je vyzkousim, moc chvalim, jak je to dopodrobna napsano a hlavne ty fotky k tomu,..fakt moc povedeny blog :-).Ivca
OdpovedaťOdstrániťIvca ďakujem, ono aj o to ide naučiť alebo navesť na recept tak aby sa podaril j menej skúseným gazdinkám.
OdpovedaťOdstrániť