sobota, 6. septembra 2014

TIRAMISU



TIRAMISU.


Tiramisu je dnes jedným z najobľúbenejších a najznámejších talianskych dezertov. Dejiny moderného receptu sa dajú sledovať prekvapivo len približne do roku 1970 do mesta Treviso v severnom Taliansku. Ale podobné dezerty pochádzajú z čias renesancie a prišli zo Sieny cez Florenciu a iné mestá do Benátok a potom do Trevisa.




Budeme potrebovať:100 ml žĺtky (5 ks, čerstvé vajíčka) skúška čerstvosti vajíčok...ak vajíčko klesne na dno pohára s vodou je čerstvé, 110 g kryštálového jemného cukru, 500 g Maskarpone, 500 g dlhé piškóty, 3 dl kávy nalepšie espresso, 50 ml likér Amaretto, kakao na ozdobu.





Postup: Žĺtky s cukrom vyšľaháme do hladka. Pomaly po lyžičkách pridávame Makarpone a vareškou miešame pokiaľ nám nevznikne hladký krém. Už nešľaháme!





Piškóty ( polovicu) poukladáme na dno formy. Uvaríme silnú kávu, necháme vychladnúť. Pridáme do kávy Amaretto a zamiešame. Polejeme piškóty.
Na poliate piškóty natrieme polovicu krému.
Na to poukladáme druhú polovicu piškót polejeme  kávou, rozotrieme zvyšný krém a povrch poprášime zľahka kakaom. Dáme stuhnúť do chladničky na 24 hodín.





Tiramisu vyskúšané aj od Alexandra1975 na Modrom koníku.
Tiramisu vyškúšala aj Alxandra


4 komentáre:

  1. Hai preparato un bellissimo tiramisù, bello anche da vedere con quel cuoricino :)
    Me ne prendo un quadrato.....un bacio!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  2. V sobotu vyskúšam chutil výborne :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zuzka verím že sa podarí a bude chutiť :-). Piškóty jemne polej nepremoč lebo zostanú ako blato :-D

      Odstrániť