utorok 29. apríla 2014

TIRAMISU





TIRAMISU.


Tiramisu je dnes jedným z najobľúbenejších a najznámejších talianskych dezertov. Dejiny moderného receptu sa dajú sledovať prekvapivo len približne do roku 1970 do mesta Treviso v severnom Taliansku. Ale podobné dezerty pochádzajú z čias renesancie a prišli zo Sieny cez Florenciu a iné mestá do Benátok a potom do Trevisa.






Budeme potrebovať:100 ml žĺtky (5 ks, čerstvé vajíčka) skúška čerstvosti vajíčok...ak vajíčko klesne na dno pohára s vodou je čerstvé, 110 g kryštálového jemného cukru, 500 g Maskarpone, 500 g dlhé piškóty, 3 dl kávy nalepšie espresso, 50 ml likér Amaretto, kakao na ozdobu.


Postup: Žĺtky s cukrom vyšľaháme do hladka. Pomaly po lyžičkách pridávame Makarpone a vareškou miešame pokiaľ nám nevznikne hladký krém. Už nešľaháme!




Piškóty ( polovicu) poukladáme na dno formy. Uvaríme silnú kávu, necháme vychladnúť. Pridáme do kávy Amaretto a zamiešame. Polejeme piškóty.
Na poliate piškóty natrieme polovicu krému.
Na to poukladáme druhú polovicu piškót namočenú v káve, rozotrieme zvyšný krém a povrch poprášime zľahka kakaom. Dáme stuhnúť do chladničky na 24 hodín.




Tiramisu vyskúšané od Alexandry na modrom koníku.




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára