pondelok 24. februára 2014

ŠTIARC....recept mojej babičky.









Naše babičky a prababičky bežne varievali Štiarc. Nie len pre to, že bol veľmi lacný ale bol aj dostatočne sýty. Recept pochádza z Tekovského regiónu. Ja sama som ho jedla už veľmi dávno u mojej starkej ako dieťa. Spomienkami  sa vraciam k časom dávnejším, keď stála nad sporákom kuchtila a rozprávala nám ako to bolo keď bola ona malé dieťa a ako ťažko sa im žilo počas vojny. 

Na Štiarc budeme potrebovať 5 väčších očistených a na kocky nakrájaných zemiakov, múku najlepšie polohrubú asi tak 300 g, soľ, slaninu údenú, cibuľu 3 ks.











Postup: Očistené a nakrájané zemiaky dáme variť do osolenej vody. Aby sa nám rozvarili. Vodu zlejeme tak aby nám zemiaky zostali v takom pomere ako je voda aby vo vode plávali. Popúčíme ich osolíme a vsypeme múku. Vypracujeme cesto redšie & mäkšie. Budeme do neho zapracovávať cibuľku a slaninku, potom dosypeme múku tak aby bolo cesto hustejšie.







Slaninu nakrájame na kocky a popražíme. Zlejeme s masti. Cibuľu nakrájame na pásiky a tiež popražíme na masti do zlatista. Obe aj cibuľu aj slaninku vmiesime do cesta. Cesto buď riedime vodou alebo ak treba zahustiť tak zahustíme múkou.  Vypracujeme tuhšie cesto. Uštipujeme menšie kúsky ktoré popražíme na masti. Podávame s kyslou smotanou a zakysankou. 


8 komentárov:

  1. Ahoj Akeber, tak tuhle dobrůtku vůbec neznám a jsem ráda za recept. Naše babičky uměly uvařit z mála a k tomu to ještě bylo i chutné!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj Ajka, som rada že ťa recept oslovil ak ho vyskúšaš určite neoľutuješ.

      Odstrániť
  2. Le ricette della tradizione non vanno mai perse, hanno dentro tutto l'amore delle nonne e della nostra famiglia.
    Un bacio :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jarka, tak tento recept vyzerá výborne a ozaj tak "babičkovsky" už si aj píšem recept a určite vyskúšam.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Též díky za recept, naše babičky byly úžasné kuchařky, také velmi ráda vzpomínám na vaření s mojí babičkou. Recept určitě vyzkouším je velmi lákavý..:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Na Spiši sa tomuto jedlu hovorí džatky...sú fakt vynikajúce...

    OdpovedaťOdstrániť