Naše babičky a prababičky bežne varievali Štiarc. Nie
len pre to, že bol veľmi lacný ale bol aj dostatočne sýty. Recept pochádza z Tekovského
regiónu. Ja sama som ho jedla už veľmi dávno u mojej starkej ako dieťa. Spomienkami sa vraciam k časom dávnejším, keď stála
nad sporákom kuchtila a rozprávala nám ako to bolo keď bola ona malé dieťa
a ako ťažko sa im žilo počas vojny.
Na Štiarc budeme potrebovať 5 väčších očistených a na kocky
nakrájaných zemiakov, múku najlepšie polohrubú asi tak 300 g, soľ, slaninu
údenú, cibuľu 3 ks.
Postup: Očistené a nakrájané zemiaky dáme variť do
osolenej vody. Aby sa nám rozvarili. Vodu zlejeme tak aby nám zemiaky zostali v takom
pomere ako je voda aby vo vode plávali. Popúčíme ich osolíme a vsypeme múku.
Vypracujeme cesto redšie & mäkšie. Budeme do neho zapracovávať cibuľku a slaninku, potom dosypeme múku tak aby bolo cesto hustejšie.
Slaninu nakrájame na kocky a popražíme. Zlejeme s masti.
Cibuľu nakrájame na pásiky a tiež popražíme na masti do zlatista. Obe aj
cibuľu aj slaninku vmiesime do cesta. Cesto buď riedime vodou alebo ak treba
zahustiť tak zahustíme múkou. Vypracujeme
tuhšie cesto. Uštipujeme menšie kúsky ktoré popražíme na masti. Podávame s kyslou
smotanou a zakysankou.
Ahoj Akeber, tak tuhle dobrůtku vůbec neznám a jsem ráda za recept. Naše babičky uměly uvařit z mála a k tomu to ještě bylo i chutné!!!!
OdpovedaťOdstrániťAhoj Ajka, som rada že ťa recept oslovil ak ho vyskúšaš určite neoľutuješ.
OdstrániťLe ricette della tradizione non vanno mai perse, hanno dentro tutto l'amore delle nonne e della nostra famiglia.
OdpovedaťOdstrániťUn bacio :)
Jarka, tak tento recept vyzerá výborne a ozaj tak "babičkovsky" už si aj píšem recept a určite vyskúšam.
OdpovedaťOdstrániťTéž díky za recept, naše babičky byly úžasné kuchařky, také velmi ráda vzpomínám na vaření s mojí babičkou. Recept určitě vyzkouším je velmi lákavý..:-)
OdpovedaťOdstrániťTo neznám, ale vypadá to dobře.
OdpovedaťOdstrániťdievčence ďakujem ♥
OdpovedaťOdstrániťNa Spiši sa tomuto jedlu hovorí džatky...sú fakt vynikajúce...
OdpovedaťOdstrániť