štvrtok 19. septembra 2013

ŠTRÚDĽA VAĽKANÁ - ORECHOVO-JABLKOVÁ



Najchutnejšia, najrýchlejšia štrúdľa... skoro tak dobrá, ako robievala moja stará mama. Učila ma ťahať štrúdle ale bola som len drobec, moc ma to nebavilo a teraz keď je už starká tam hore v nebíčku hrozí prstom ..... vaľkaná ? kto to kedy videl ? mala si dávať pozor ! Ale starká, táto vaľkaná štrúdľa je fakt výborná, rovná sa tej tvojej .







Na túto vynikajúcu dobrotu potrebujeme......cesto.
Hladkú múku 250 g, mäkké maslo 100 g, vajce 1 ks, 100 ml mlieka a štipku soli.

Plnka:
 6 ks väčších jabĺk, kryštálový cukor 8 poliev. lyžíc....záleží od kyslosti jabĺk, orechy mleté 6 až 8 hrstí, kto má rád môže pridať škoricu mletú a 10 polievkových lyžíc rozpusteného masla. To sú suroviny na dva záviny. Budeme robiť 4 záviny. Ešte jeden makový s višňami a tvarohový.

Tak ešte potrebujeme mak mletý 250 g, kryštálový cukor  10 polievkových lyžíc, vykôstkované višne a maslo na pokvapkanie.                                                                        Na tvarohový závin potrebujeme 300 g tvarohu, hrozienka, škoricu, kryštálový cukor podľa chuti a 1 žĺtok, 2 polievkové lyžice Zlatý klas, 1 polievková lyžica Solamyl, 1 balenie vanilkového cukru, maslo na pokvapkanie 10 pol. lyžíc. Tvaroh a všetky suroviny zmiešať, okrem cukru! Ten len posypeme na tvarohovú zmes, keď už bude natretá na ceste. Tvarohový závin má tendenciu rozšíriť svoj objem pri pečení. Preto je dobré ho dať do stredu medzi jablkový a makový závin.  


Postup:

Múku, zmäknuté maslo, vajce, mlieko a štipku soli zmiešame, zamiesime a vypracujeme hladké cesto. Zo začiatku sa trochu lepí ale na dobre pomúčenej doske to pôjde ľahšie. Občas si môžeme pri miesení pomúčiť dosku aj ruku. Cesto necháme odpočinúť a zatiaľ si obielime a nastrúhame jablká.






Cesto si rozdelíme na 4 rovnaké časti. Rozvaľkáme čo najtenšie. Posypeme nastrúhanými jablkami, posypeme orechmi, cukrom, škoricou a pokvapkáme maslom. Pozor! robíme dva orechovo-jablkové záviny, tak použijeme len polovicu surovín na plnku. Druhá polovica pôjde do druhého závinu. Tretí závin bude makovo-višňový a tvarohový.




Boky cesta zahneme aby nám pri prekladaní nevypadala plnka. Zvinieme do rolády.








Rolády položíme na plech na ktorom je papier na pečenie, boky rolád potrieme rozpusteným maslom aby nepopraskali a dáme piecť do predhriatej rúry na 170 C asi tak  na 50 minút. Dĺžka pečenia záleží od typu rúry.




                         Prajem dobrú chuť!



Vyskúšané od pickwick Modrý koník  :-)




8 komentárov:

  1. Začíná období štrůdlů, a nejen jablkových, udělalla jsi velké chutě mňam...:))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. se ve muy bien su strudel parecido a la masa que hacía mamá excelente relleno,abrazos.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Rosita muchas gracias por el cumplido y por visitar .... :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Hello, just wanted to say, I loved this post. It was helpful.
    Keep on posting!

    Here is my blog post 18k gold watches for men

    OdpovedaťOdstrániť
  5. štrúdľa akákoľvek, mňááám :-)

    OdpovedaťOdstrániť