pondelok 1. októbra 2012

VINOBRANIE




Uplynul ďalší vinohradnícky rok.  Bol skvelý. Aj preto, že príroda bola k vinohradníkom zhovievavá. Dostatok vlahy a slnečných lúčov vyčarovalo vo vinohradoch krásnu sladkú úrodu. V našom kraji sa pestuje viacero odrôd ... André, Frankovka, Ryzlink vlašský, Rulanské biele, Veltlín, Leanka, Muller, Konkordia, Modrý Portugal a najstaršie Otelo .






Hrozienko pooberáme.


Pomelieme, lisujeme.






Kedysi bolo veľa druhov prešov a lisov. Ja sa pamätám ako dieťa na tento preš. Pred 30 r. sme ho darovali Nitrianskemu poľnohospodárskemu múzeu. Bol na ňom vyrytý dátum 1864.




Kvasením sa cukor vo vínovom mušte premieňa na alkohol. Vzniká burčák . Vynikajúci mok.



A čistením sa s neho stáva vínko.




Víno je vec kráľovská. Niet na svete vinohradníka, ktorý by si všetko víno vypil sám, ani by mu nechutilo bez susedov a kamarátov. Víno je najstarší kultúrny nápoj, ktorý ľudstvo pozná. Už naši predkovia vinohrady obrábali, víno prešovali, víno pili, predávali, či ním platili dlhy. Víno malo pre nich neoceniteľnú hodnotu. Vinohrady boli ich majetkom najcennejším. Od skorej jari do neskorej jesene sa starali, každá kropaj z vinohradníckeho čela, premieňa sa na zlaté zrniečko. Drastické zákazy zakazovali kradnúť hrozno, určité výnimky tvorili len pocestní a tehotné ženy. Aj vtedy bolo treba dať k pníku peniaz za odtrhnutý strapec. Prísnosť a poctivosť bola vždy na mieste, keď išlo o čistotu a kvalitu vína. Pivnica, sudy, bočky, preše a celá vinohradnícka výbava musela aj dodnes musí svietiť ako Božie oko .


                           

Vínko spája ...

A spája aj našu rodinu. Každý rok sa zídeme a strávime spolu krásne chvíle. Najväčšiu radosť majú naše deti J.












18 komentárov:

  1. Krásna fotodokumentácia, zlatá rodinka. Tento rok počasie prialo zberačom úrody hrozna, aj v našom okolí bolo všade počuť detský džavot a debatu dospelých.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Nádherný článok o vinobraní ... ten starý lis na hrozno z roku 1864 ma úplne dostal! ... moji prarodičia mala podobný (pamätám si ho z detstva), ale kde skončil, veru neviem ... každý rok sme chodili s rodičmi na takéto rodinné oberačky, mám na tie časy krásne spomienky - ďakujem za pripomenutie :))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Janka ďakujem , ja mám veľmi rada oberačky je to také zadosťučinenie po celoročnej morde :-) . A najviac mám radosť s toho že konečne aspoň raz do roka sa zíde celá rodina :-)) .

      Odstrániť
  3. Krásná sklizeň,krásný článek,přeji Tobě i celé Tvě rodině hodně štěstí a dobré vinko...:))

    OdpovedaťOdstrániť
  4. wow Jarka, fotky sú nádherné a krásne si to opísala :-)) Prajem všetko dobré a nech sa tak stále krásne darí! :-)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. jů, takový vinohrad máte.... krásné fotky, vidím že jste si to užvali:-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ajka vďaka , máš pravdu oberačku si už užívame je to také zadosťučinenie po celoročnej drine :-)

      Odstrániť
  6. Krasne spracovany prispevok...my sme sice vinohrad nemali,ale moj dedko pestoval hrozno iba v mensom. Vzdy na jesen sme robievali oberacku a potom na dvore presovali to hrozno atd. tvoj prispevok ma prinavratil do mojich detskych liet...vdaka za tento mily prispevok...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Adrika som rada že som Ti priviedla pekné spomienky na dedka :-) , ďakujem .

      Odstrániť
  7. Krásne fotky , bohatá úroda pekné čítanie :-).

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Ahoj..máš u mě na blogu ocenění :)Přijď si ho ke mě vyzvednout :)Pěkný den Lenka

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Jarka, patrím medzi veľkých fanúšikov dobrého vínka a páči sa mi to tvoje krátke zdokumentovanie jeho výroby...viem, že je to veľmi náročná robota ale konečný produkt určite poteší...:) Nazdravie!

    OdpovedaťOdstrániť