pondelok 6. júla 2015

CITRÓNOVÁ TORTA




Torta z druhej párty, citrónová. 




Použila som plech veľkosti 25 X 37 cm.
Potrebujeme na jeden korpus 250 g kryštálového cukru, 2 dl vody, 5 vajec, 150 g polohrubej múky, ½ balenia prášok na pečenie, 0,5 dl oleja, šťava z jedného citróna, pečieme dva korpusy & 2 x suroviny. Na poliatie korpusu som použila Amaretto. a na potretie jahodový džem.

Plnka- 6 dl mlieka, 6 g  hladkej múky, 200 g cukru kryštálového, 250 g masla, šťava z dvoch citrónov, na zdobenie trošku potravinárskeho farbiva.



Korpus- vodu a cukor rozmiešame a necháme prejsť varom až sa cukor dobre rozpustí... uvaríme hustý sirup, necháme vychladnúť. Bielka vyšľaháme do tuha a pomaly pridáme sirup, postupne pridávame žĺtka, olej, citrónovú šťavu...premiešame a ku koncu pridáme múku, zmiešanú s práškom do pečiva ale už len vareškou zvoľna premiešame, aby cesto zostalo nadýchané.Vylejeme na plech (papier na pečenie). Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 C.



Vychladnutý korpus polejeme Amarettom a môžeme aj s citrónovou šťavou. Natrieme ho jahodovým džemom.
Plnka- do mlieka pridáme kryštálový cukor a múku, uvaríme hustú kašu. Maslo vymiešame s práškovým cukrom a citrónovou šťavou. Postupne po lyžiciach pridávame kašu a dobre premiešame aby zostal krém hladký. Kaša a maslo by mali mať rovnakú teplotu aby sa krém nesekol.

Korpus natrieme krémom a vrstvujeme, zdobíme.

4 komentáre:

  1. Jarka, aj keď je horúce a niekto by povedal, že by teraz nezjedal nič také ako torta ale mne to vôbec nevadí, len keby som z nej mala poriadny kusisko :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jarka, torta je nádherná a aj tvoja dcérka, všetko najlepšie k jej sviatku :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Ywka veľmi pekne ďakujeme ♥ a vďaka za návštevu :-)

    OdpovedaťOdstrániť