nedeľa 7. októbra 2012

STERILIZOVANÝ ŠALÁT


Aj napriek častým nočným návštevám jelenej zveri v mojej záhrade počas roka , sa mi  predsa podarilo čo , to dopestovať . Síce som prišla o tretinu mojej úrody , a môj tlak po niektoré rána prudko stúpal , už , už som chcela vytiahnuť manželovu guľovnicu ......predsa sa mi podarilo komôrku naplniť  :-) .  Aj keď niektorú zeleninu som musela dokúpiť . Pridávam recept na sterilizovaný šalát , je v našej rodine veľmi obľúbený .

SUROVINY :

1 väčší a 1 menší kaleráb gigant ( zimný )
1 kg papriky najlepšie červenej , pekne sfarbí šalát
5 kusov väčších cibúľ
75 dkg mrkvy 
2 väčšie karfioly
2 feferóny , kto má rád pikantné 

Nálev  : 1,5 lit.  vody
              0,5 lit .octu
              35 dkg cukru kryštálového
              1 deko

Vyjde nám 12 kus  0,7 dl pohárov .



                              POSTUP : Mrkvu , kaleráb cibuľu , papriku , feferóny  nastrúhame .






                                              Karfiol nakrájame na malinké kúsky .



                                                         Uvaríme si nálev .


Zeleninu dobre zamiešame a zalejeme horúcim nálevom .


                                                    Prikryjeme a  necháme spariť .


                   Po 20 min. naplníme do pohárov . Uzavrieme a sterilizujeme od bodu varenia 10 minút .




Cviklu zaváram podobne . Najskôr ju uvarím , bez toho aby som jej odrezala vrch a koreň ( vytiekla by tak šťava , vitamíny , a cvikla by ostala bledá ) . Po vychladnutí ju očistím , nastrúham . Pridávam do pohárov aj chren dodá výbornú chuť . Zalievame a  10 minút sterilizujem .



                                 Tak a už je komôrka skoro plná , už chýba len čalamáda .


14 komentárov:

  1. Jéje, ty máš krásnou zásobičku na zimu!
    Jeleni k Tobě chodí na návštěvu? U nás zas všechno likvidujou slimáci a letos se k nim přidal i krtek :-((
    Ajka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ajka vidím že i ty máš veselo :-) je som kedysi chovala moriakov , po vašom krocan .....vyžrali mi všetkých slimákov aj s ulitou :-)a ďakujem :))

      Odstrániť
  2. Komôrka na 1* aj u nás doma to tohto roku vyzerá podobne, nejako podozrivo som tiež zaplnila police...:))) aj mňa čaká ešte čalamáda a jabĺčkový kompót. Jarka, nepoznám takto robenú zeleninu a veru sa mi to páči. Všetky potrebné suroviny mám doma dopestované, teda okrem karfiolu ale ten kúpim a urobím. Vďaka za recept.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Evička , je fajné mať takéto zásoby :-) . Ja som jabĺčka ešte nezavárala . Skúsila by som , ako robíš nálev ? & sirup a koľko steriliuješ ? ak to nie je tajomstvom . Máme strašne veľa jabĺčok .

      Odstrániť
  3. Krásne spracovaný recept a ešte krajší pohľad na police v komôrke. Úžasná gazdiná. Bettina

    OdpovedaťOdstrániť
  4. wow, neviem čo obdivovať skôr :-)....a to úvodné foto sa ti nádherne vydarilo, krásne si to aj naaranžovala:-)...a komôrka na jedničku!

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Ywka , to je pre mňa pocta , fotenie mi moc nejde :-) ďakujem ♥ .

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Tento rok bol veľmi úrodný, aj u nás to nejak tak vyzerá, čalamádku
    robievam aj ja. No komôrku máš naaaáádhernú...:-) Pozdravujem Ťa a ďakujem u mňa za návštevu.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Takyto salat nepoznam a s karfiolom musi byt velmi chutny, lebo sterilizujem karfiol s roznou zeleninou a je to velka dobrota.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Veľmi pekná komôrka :-)a dobroty v nej, skoro ako u nás doma - šalátik si odpisujem do mojej kuchárskej knihy ;-) ......ste moja krvná skupina :-) ...........s pozdravom Regina

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Regina ďakujem, som veľmi rada že Ťa recept oslovil ♥

      Odstrániť