sobota 27. októbra 2012

JÁGERE (JÁGERRECHT )



Podľa starej poľovníckej tradície patrí jedlá časť vnútornosti ulovenej zveri úspešnému lovcovi. Zvyčajne to platí pre diviačiu, srnčiu, jeleniu, danieliu a mufloniu zver. Ide najmä o srdce, pečeň ale aj pľúca, slezinu, obličky a jazyk. Ak teda poľovník správne a rýchlo vyvrhol ulovenú zver, prináleží mu poľovnícke právo a nasleduje radostnejšia časť poľovačky. A tou je nie len potešenie získania ďalšej trofeje, prípadne úspešnému plneniu plánu odstrelu ale aj česť pozvať priateľov poľovníkov na malé pohostenie " jágerek ". V našich nádherných Slovenských revíroch vari ani nie je poľovnícka chata ktorá by nepoznala vôňu tohoto kulinárskeho poľovníckeho tajomstva. Možno sa Vám zdá kruté a nespravodlivé od poľovníkov loviť bezbrannú zver. Lovia sa slabšie jedince, zver ktorá je premnožená, chorá. Poľovník nie je len lovcom ale aj ochrancom. V zime zver pravidelne prikrmuje, robí sa vakcinácia sčítavajú sa kusy . Táto jelenica bola ulovená neďaleko mojej záhrady, predpokladám že ona bola od jari stálou návštevníčkou a vďaka nej mám len tretinu úrody. Hoc na jar a počas leta majú dostatok pastvín aj tak  si radšej pochutnajú aj na mojej cvikly a repe. Ja som v recepte použila srdce a pečeň. Naozajstná delikatesa.




SUROVINY :
 Srdce a pečeň , ja som použila z jelenici .
 Cibuľa , veľa cibule 5 ks veľkých .....

Masť najlepšie diviačia, keď nie je tak bravčová, cesnak, mleté čierne korenie, mletá paprika aj štipľavá, majoránka ,soľ, kto má rád nové korenie, borievky alebo brusnice a samozrejme červené víno.

Postup :

Srdce, pečeň umytú odblaníme, nakrájame na plátky. Cibuľu nakrájame na drobno, popražíme na masti do zlatista.









Pridáme červenú mletú papriku.





Pridáme na plátky nakrájané srdce a pečeň , polovicu pretlačeného cesnaku  , mleté čierne korenie a môžeme aj nové korenie



Popražíme, podusíme a podlejeme troškou červeného vína. Dusíme. Na záver dochutíme, pridáme druhú polovicu cesnaku a majoránku. Podávame s chlebom a červeným vínkom.





DOBRÚ CHUŤ !

8 komentárov:

  1. Tak to by se můj muž s nejstarším synem oblizovali až za ušima:-))))
    Na zahrádce budeš muset pěstovat zeleninky víc, aby bylo dost pro Tebe i jeleny :-))) Ale máš výhodu .... když postavíš plot, nikdo Ti zeleninu nespase.... to na naší zahradě hodují slimáci a pro ně plot žádná překážka:-)))
    Ajka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ajka :-)) , to by som musela nakúpiť veľmi véééľa pletiva , aby som záhradu oplotila , ešte snáď uvažujem oplotiť aspoň tam kde sadím .....alebo budem pestovať vo veľkom aj pre jelenice ako si mi odporučila :-))

      Odstrániť
  2. perfektné...nedávno som mal možnosť ochutnať diviačiu masť a bola výborná :) asi by som mal ísť poľovať :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :-) ďakujem , áno diviačia masť je oveľa chutnejšia a bielšia ako bravčová ....a s cibuľkou ... mňam .

      Odstrániť
  3. Veľmi zaujímavé čítanie, to som nevedela a ešte zaujímavejšia mňamka, ach...

    OdpovedaťOdstrániť