Stránky
▼
utorok 30. decembra 2014
streda 17. decembra 2014
ORIEŠKY
Cesto:
300 g múka hladká
100 g cukor
práškový
125 g orechy mleté
vlašské
150 g masla (HERA)
1 vajce, 1 vanilkový cukor, štipka soli.
Plnka:
1 ks vajce
2 PL mlieko
1 PL cukor práškový
4 PL orechy vlašské pomleté
12,5 dkg maslo
10 dkg cukor
práškový
aróma rumová
Na obalenie, cukor práškový.
Všetky suroviny, ktoré máme zmiešame a vypracujeme tak, aby
nám vzniklo hladké cesto.
Potom si pripravíme formičky na oriešky. Nemastíme ich! Do
každej vtlačíme kúsok cesta .
Dáme na plech. Predhrejeme si najskôr rúru. Potom ich dáme piecť
na 180 stupňov – 5-10 minút.
Upečené necháme vychladnúť až potom vyklopíme z formičiek .
Plnka:
Do hrnca nad parou dáme vajce, 2 polievkové lyžice mlieka, 1 polievková lyžica
práškového cukru, 4 polievkové lyžice pomletých vlašských orechov a trochu
rumovej arómy. Uvaríme hustejšiu kašu. Necháme vychladnúť. Zatiaľ vymiešame
práškový cukor s maslom. Keď je už kaša vychladnutá, tak si z nej po lyžiciach
pridávame do maslovej plnky a všetko dôkladne vymiešame na krém. Plníme oriešky
tak , že vždy spájame plnkou dva oriešky. Oriešky obalíme v práškovom cukre.
Ja som použila čokoládovú plnku, zostatok z Parížskych rožtekov.
TATRANSKÉ DANČIE STEHNO NA CIBULI
Budeme potrebovať stehno nakrájané na plátky, soľ, rasca
mletá, mleté čierne korenie, cesnak 4 strúčky pretlačené, cibuľa nakrájaná na
rezančeky, bravčová masť, vývar na podliatie.
Nakrájané plátky mierne naklepeme, natrieme cesnakom,
okoreníme, osolíme posypeme mletou rascou. Na rozpálenej bravčovej masti opražíme
obe strany.
Pekáč pomastíme poukladáme plátky mäsa, podlejeme vývarom.
Na povrch poukladáme nakrájanú cibuľu. Na vrch pekáča dáme alobal a necháme
mäso v rúre na 180 C . Keď je mäso mäkké odstráň alobal a nechaj zapiecť.
Dobrú chuť.
nedeľa 7. decembra 2014
CAKE POPS
Budeme potrebovať 1 vajce, 50 g krupicového cukru,50 g
polohrubej múky, 50 g masla, 0,5 kávovej lyžičky kypriaci prášok, 1 polievková
lyžička mlieka. Na zdobenie tuk Cera 50 g, 1 horká čokoláda 100 g, ozdobná
ryža.
Múku, cukor, vajce, kypriaci prášok, mlieko, mäkké maslo
vymiešame. Cesto dáme do vrecúška na zdobenie. Do formy striekame cesto. Priložíme
druhou polovicou formy a dáme piecť do rúry na 180 C 12- 16 minút.
Čokoládu a Ceru rozpustíme vo vodnom kúpeli. Paličku
namočíme do čokolády a vpichneme do guľky. Pozor! Neprepichnúť aby sa nám
guľky na paličke udržali. Ponecháme chvíľku stuhnúť.
Potom guľky namáčame v čokoládovej poleve a obsypeme
ozdobnou ryžou. Necháme v chlade stuhnúť.
A môžeme maškrtiť J.
Guľky sme pripravili pre Mikuláša, anjelov a aj čertovi. Všetkým prajem pekný
a pokojný advent.
utorok 11. novembra 2014
RYŽOVÝ KOLÁČ
Budeme potrebovať dva vanilkové pudingy, 650 ml
mlieka, cukor podľa chuti, ryžu 250 g, 1 L mlieka kryštál cukor 50 g, 2 bal.
vanilkového cukru, 1 PL maslo, ovocie ja som použila broskyne a na ozdobu
ríbezle a hrozno a práškový cukor zmiešaný s kakaom na
posypanie.
Keramickú formu vystlieme potravinárskou fóliou.
V mlieku rozmiešame cukor pridáme pudingové prášky a uvaríme
hustý puding.( foto-zábery sú prehodené L sory
).Vlejeme do formy. Broskyne nakrájame a poukladáme na puding.
Ryžu dobre premyjeme vo vode. Mlieko, cukor a vanilkový
cukor premiešame pridáme ryžu a uvaríme hustú kašu. Na poukladané
ovocie pridáme uvarenú ryžu a ponecháme
v chlade. Vyklopíme a ozdobíme.
Dobrú chuť!
LESNÍCKE PLÁTKY
Budeme potrebovať jelenie karé, tymian, mleté čierne korenie, soľ, hladká múka, vývar na polievanie a 2 dl červeného vína, masť bravčová.
Karé nakrájame, naklepeme, na povrch nasypeme tymianom, mletým korením, osolíme a obalíme v hladkej múke. Na panvici rozpustíme masť
a mäso opečieme z oboch strán. Odlejeme vývarom a dusíme až nám
mäso mäkne. Na koniec pridáme víno a dobre premiešame, necháme prejsť
varom.
štvrtok 30. októbra 2014
JARNÉ ORECHOVÉ REZY
Dnes som sem pridala veľmi starý recept, pekávali ho naše
staré mamy a prababičky na sviatky aj na hostinu. Zrejme pre svoju jednoduchosť
a nenáročnosť na suroviny, bol tak veľmi obľúbený v našom regióne.
Práve svojou jednoduchosťou a správnym zložením surovín je tak výnimočne
veľmi chutný. Hlavne pre milovníkov orechov a tých čo rady vylizujú šľahaný žĺtok s cukrom J.
Cesto: 6 bielkov,
200 g práškového cukru, 250 g masla (tuku Hera), 200 g hrubej múky, 200 g
mletých orechov, 1 prášok do pečiva. Vajíčka najlepšie domáce a čerstvé.
Poleva: 6 žĺtkov, 300 g práškového cukru, par kvapiek rumu.
Vymiešame sneh zo 6 bielkov. V inej miske vymiešame maslo s cukrom. Pridáme orechy, múku s
práškom do pečiva, vznikne nám tuhšia hmota, do ktorej zapracujeme sneh
zo 6 bielkov. Pečieme
na plechu ja používam papier na pečenie pod cesto.
Keď sa cesto pečie, vymiešame žĺtky s cukrom a rumom. Polevu si treba prichystať preto lebo sa vylieva na povrch horúceho upečeného cesta.
Dobrú chuť!
štvrtok 16. októbra 2014
KOLÁČ Z KYSLÉHO MLIEKA
Koláč z detstva,
jednoduchý a predsa nezabudnuteľný. Koláč s kyslej smotany,,, v pamäti si
vybavujem keď mlieko bolo mliekom a predávalo sa v sklenených fľašiach za pár
korún. Keď sa nestihlo vypiť nechali sme skysnúť a piekli sme koláče alebo
pečené zemiaky. To dnešné trvanlivé & mlieko škatuľové J s toho si kyslé
mlieko neurobíte. Neostáva nič iné len si zohnať mlieko od kravičky alebo s automatu.
Budeme potrebovať polohrubú múku 3 hrnčeky, kryštálový cukor
2 a pol hrnčeka, 3 hrnčeky kyslého mlieka, 2 Kávové lyžičky sódy
bikarbóny, ¾ hrnčeka oleja, 3 Polievkové lyžice kakao, 1 hrnček sekaných
vlašských orechov.
Múku, cukor, sódu bikarbónu, kakao zamiešame. Pridáme kyslú
smotanu, olej premiešame a na koniec sekané orechy. Všetko dobre premiešame a cesto
vylejeme na plech. Cesto zarovnáme a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 C tak
30 min. Po upečení necháme vychladnúť. Dobrú chuť!
sobota 11. októbra 2014
Mätové kolieska
K receptu som prišla na stránke Varecha.
Varecha recept od Sylviaxxl,
Hneď ma
oslovil, mätu ja zbožňujem. Keď som kúpila sirup nastala obava, deti ohodnotili
sirup, chutí ako ústna voda J.
No v kombinácii zo šľahačkovou smotanou a bielou
čokoládou je ako krém vynikajúci.
Na cesto budeme potrebovať: Hladkú múku 150 g, maslo 125 g,
práškový cukor 50 g, 2 PL mätový sirup, vajce 1 ks, 2 Pl kakao, štipka soli.
Plnka : 125 ml šľahačkovej smotany, 250 g biela čokoláda, 2
Pl sirup mätový.
Sirup som kúpila v Lídli.
Postup: Múku, cukor, mäkké maslo, kakao, soľ, vajce a mätový
sirup zamiešame a vypracujeme hladké cesto. Cesto zabalíme do fólie a necháme
v chladničky odležať aspoň 1 hod.
Cesto rozvaľkáme na dobre pomúčenej doske. Ja som vaľkala
cez fóliu, cesto sa dosť lepí. Vykrajujeme 3 mm a poukladáme na plech na
ktorom je papier na pečenie. Pečieme pri teplote 180 C tak 6 min. Necháme
vychladnúť.
Plnka: Smotanu prevaríme a pridáme nalámanú čokoládu.
Miešame. Po rozpustení čokolády pridáme
sirup a dobre premiešame. Odstavíme a necháme vychladnúť. Počas
chladnutia občas premiešame môžeme aj mixérom ale nie dlho. Samotné tuhnutie
krému je dosť zdĺhavé netreba sa zľaknúť. Potom natrieme a zliepame. Dobrú
chuť!
piatok 26. septembra 2014
TVAROHOVO- KOKOSOVÝ ZÁKUSOK
Jesenné pohladenie.
Budeme potrebovať 3 vajíčka, 130 g práškového cukru, 130 g
polohrubej múky, 60 g rozpusteného masla, 1 kávová lyžička prášku do pečiva, 2
PL teplej vody, 2 dl hroznovej šťavy na poliatie upečeného korpusu.
Plnka: 1 tvaroh jemný, 80 g práškového cukru, 100 g masla,
50 g kokosu.
Poleva: 50 g horkej čokolády, 70 ml sladkej šľahačkovej
smotany.
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh, žĺtka vyšľaháme s cukrom.
Do žĺtkovej zmesi primiešame 2 PL teplej vody, rozpusteného letného masla, múku
zmiešanú s práškom do pečiva a na koniec jemne s vareškou vmiešame
vyšľahaný sneh z bielkov. Cesto vylejeme do formy a dáme piecť do
rúry na 180 C asi tak 20 min. Necháme vychladnúť. Korpus pred nanesením plnky polejeme rovnomerne hroznovou šťavou.
Postup na plnku: Maslo rozpustíme a necháme vychladnúť.
Vychladnuté vymiešame s cukrom. Pridáme tvaroh dobre premiešame
a na koniec kokosovú múčku, dobre premiešame a dáme do chladničky tak
na 15 min stuhnúť. Natrieme na korpus.
Na plnku poukladáme umyté a vysušené bobule hrozna.
Poleva: Vo vodnom kúpeli rozpustíme čokoládu. Keď je
čokoláda dobre rozpustená prilejeme sladkú smotanu, premiešame a polevu vylejeme
rovnomerne na koláč.
Dobrú chuť .
Zákusok vyskúšala na stránke Varecha aj kukuliemka, k spokojnosti. Ďakujem. Varecha- Pravda vyskúšaný od kukulienky
streda 24. septembra 2014
KOLÁČ KYSNUTÝ ŠKVARKOVNÍK
Keď začne vo vinohradoch vinobranie a prírodu rozžiaria
jesenné lúče slnka, každá dobrá gazdinka pre pomocníkov oberačov napečie a navarí
aby im chutilo a hlávku nepomútilo od zlatého moku čo nechýba v žiadnom
ľochu, zvanom burčiak J.
A veru svätý Urban bol aj tohto roku štedrý.
Budeme potrebovať na dva koláče 700 g hladkej múky, 1 bal.
sušené droždie (10 g), vlažné mlieko 300-350 ml, 125 g rozpusteného letného
masla, 1 PL. kryštálový cukor, 2 PL. soli, 1 vajce do cesta a jedno šľahané na
potretie, olej na potretie po upečení. Plnka: škvarky pomleté na jemno, 1 balenie bryndze, 1 vajíčko soľ, mletá rasca, sézamové
alebo ľanové semienka.
Múku, droždie, soľ, cukor premiešame pridáme mlieko, maslo rozpustené nie horúce a vajce
a vypracujeme hladké cesto. Dáme na
teplé miesto kde nám nakysne (asi tak 30-45 min). Cesto rozdelíme na dve
polovice. Rozvaľkáme a vykrojíme väčšie kruhy (priemer tak 12 cm). Bryndzová
plnka: Bryndzu, vajce, soľ a rascu mletú dobre premiešame. Škvarkovú plnku
urobíme tak že pomelieme na jemno škvarky a ochutíme soľou.
Nie len k burčiaku J dobrú
chuť !
piatok 19. septembra 2014
JEMNÝ JELENÍ BIFTEK
Dnes pridávam recept ktorí považujem za naj...delikatesu z receptov
divej zvery. Používam sviečkovú z jelenice. Robím jeden recept na dva
spôsoby, manžel rád na hrianke a ja opečiem a ako príloha mi postačí
kvasená kapusta a čerstvý chleba. Chuť sa opísať nedá, písala by som ódy J.
Budeme potrebovať jeleniu sviečkovicu 600 až 700g, 3 ks
žĺtka, 1 veľká cibuľa, cesnak 2 strúčiky, mleté čierne korenie, worčestrová
omáčka, soľ, horčica 1 PL, 1 PL rajčinový pretlak.
Sviečkovú nakrájame na kocky, cibuľu nakrájame tiež na kocky a pomelieme spolu s mäsom a cesnakom na mlynčeku. Pridáme žĺtka, koreniny, pretlak, horčicu, soľ, worčestr a dobre premiešame. Necháme aspoň hodinku postáť a môžeme konzumovať. Mne najviac chutí na spôsob medajlónky opečené tak 2 min obe strany.
Dobrú chuť!