piatok 11. októbra 2013

ŠOŠOVICOVÁ KYSLÁ POLIEVKA



Šošovička, hrášok, fazuľka kde ste boli tetka Zuzuľka?.......kto by ju nepoznal?  Každé malé dieťa si ju pospevuje, už po dlhé generácie. Pesnička je známa tak, ako aj táto  chutná šošovicová polievka. A takto ju pripravujem pre moje zlatíčka ja.

Potrebujeme 200 g šošovice, 1,5 lit. vody, 3 struky cesnaku, čierne korenie, bobkový list 3 ks, soľ, tuk a múku na zápražku, zemiaky očistené a nakrájané na kocky podľa potreby, 1 balenie sladkej smotany 250 ml, 0,5 lit. Mlieka, ocot na dochutenie.


Šošovicu preberieme, umyjeme a namočíme na 2 hod. Pridáme bobkový list a varíme do polomäkka. Pridáme zemiaky..







Z tuku a múky upražíme svetlú zápražku. Pridáme cesnak a vmiešame do polievky.



Osolíme, okoreníme a ešte chvíľu povaríme.


Smotanu zmiešame s mliekom a 1 pol. lyž. hladkej múky. Postupne vlievame za stáleho miešania do polievky. Povaríme ešte 5 min a šošovica je uvarená. Dobrú chuť!






3 komentáre:

  1. Tak túto zbožňujem od malička. Vylepšujem si ju tak, že na zápražku použijem výpek zo slaninky. Väčšinou mi ostane, keď smažím slaninku k bryndzovým haluškám:)
    m.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mončika ako si uhádla že som varila aj bryndzové halušky? určite nabudúce vyskúšam. Zvyčajne keď varím šošovicu tak ako druhé jedlo volím bryndzové halušky a to už roky. Ďakujem ♥ .....

      Odstrániť
    2. Super idem si ju uvarit.dik za recept..

      Odstrániť