Doma si z času na čas , urobíme domáci syr . Najčastejšie na sviatky alebo rodinnú oslavu . Je vynikajúci a veľmi chutný . Používam ho aj na vyprážanie.....tento syr sa určite neroztečie .
SUROVINY :
soľ
5 lit . mlieka kravského ( nie kúpené v predajni ).
0,5 litra zakysanky
5 ml syridla
Budeme potrebovať teplomer a sitko prípadne gázu .
Z 5 litrov máme bochníček syra ( nevážila som ) viď. na foto . Samozrejme že môžeme urobiť aj z menšej aj z väčšej dávky . Vždy platí ....na 1 liter mlieka , 1 ml syridla a 1 dcl. zakysanky .
POSTUP :
Mlieko a zakysanku zohrejeme na 35 až 45 C , odstavíme zo sporáka . Pridávame syridlo a miešame . Miešame stále aj keď sa nám začne zrážať . Aspoň 15 minút . Syrenina začne byť hustá ako puding .
Potom ponecháme usadnúť na 20 minút aby syrenina usadla na spodok hrnca . Znova premiešame aspoň 5 minút a znovu ponecháme usadnúť . Srvátku zlejeme , syreninu vyžmýkame a dáme ju do sitka alebo gázy odkvapkať na 24 hod . Nakoniec ho posolíme .
Je vynikajúci aj na vyprážanie . Obalíme v trojobale múka , vajce , strúhanka .
Vypražíme .
Tak takýto syr sa chystám urobiť už dlho (ale som lenivá). Musí byť dobrý.
OdpovedaťOdstrániťJarka aj je , výborný :-).
OdstrániťJarka, keď som zbadala to foto myslela som, že je to torta...taký krásny syr. Potešila si ma receptom, lebo už dávno túžim urobiť taký dobrý domáci syr. Môžem použiť mlieko z mliečnych automatov? A syridlo kde dostať kúpiť a s akým druhom ak je ich viac máš ty najlepšie skúsenosti prosím ťa? Ďakujem.
OdpovedaťOdstrániťEvička ďakujem :-) , syridlo dostať kúpiť v mliekarenských predajniach . V Leviciach mliekárne Levmilk majú svoju predajňu , tam som dostala syridlo . Aj som používala mlieko z automatu sýr bol výborný . No teraz kupujem mlieko od susedky ona chová kravičku . Vyskúšaj určite neobanuješ :-) ja ho volám vŕzgací syr :-) .
OdpovedaťOdstrániťten bych jedla jen tak, na chleba s máslem ♥
OdpovedaťOdstrániťAjka
Paradny.
OdpovedaťOdstrániťTak ten je krásný, mám velmi ráda smažený sýr a ještě k tomu domácí, to je luxus...:))
OdpovedaťOdstrániťwow Jarka, to úvodné foto je nádherné a si šikuľka :-)
OdpovedaťOdstrániťJarka , Evka , Ajka , Miška , Sonička ,Ywka veľmi pekne Vám ďakujem za milé komentáre :-) potešili .
OdpovedaťOdstrániťrize zajímavé :)
OdpovedaťOdstrániťchci ho ochutnat! ale neosmažený
Kamča skús urobiť , nie je to nič náročné a naozaj stojí za to :-)
OdstrániťKakvo kiselo testo?
OdpovedaťOdstrániťKakvo kiselo testo?Sta je To?
OdpovedaťOdstrániťJa robím tiež domáci syr, ale podľa jednoduchšieho postupu. Vyskúšam aj ten váš, určite bude syr tiež moc dobrý :-) . Mlieka máme dosť, pretože chováme kravu, takže mám nekonečne pokusov :-) . Syry nám chutia, ale tiež sa nám časom prejedete, tak chcem aspoň striedať rôzne recepty :-) . Som rada, že sme si kravu zaobstarali. Aspoň je lúka za domom využité a my sa o lúku nemusíme nijako starať. Horšie je to cez zimu, to krave musíme kupovať kŕmnu zmes , ale to sa nedá nič robiť. Je to náš mazel, ktorého by som za nič nevymenila :-) .
OdpovedaťOdstrániť