Podľa starej poľovníckej tradície patrí jedlá časť
vnútornosti ulovenej zveri úspešnému lovcovi. Zvyčajne to platí pre diviačiu,
srnčiu, jeleniu, danieliu a mufloniu zver. Ide najmä o srdce, pečeň ale aj
pľúca, slezinu, obličky a jazyk. Ak teda poľovník správne a rýchlo vyvrhol
ulovenú zver, prináleží mu poľovnícke právo a nasleduje radostnejšia časť
poľovačky. A tou je nie len potešenie získania ďalšej trofeje, prípadne
úspešnému plneniu plánu odstrelu ale aj česť pozvať priateľov poľovníkov na
malé pohostenie " jágerek ". V našich nádherných Slovenských revíroch
vari ani nie je poľovnícka chata ktorá by nepoznala vôňu tohoto kulinárskeho
poľovníckeho tajomstva. Možno sa Vám zdá kruté a nespravodlivé od poľovníkov
loviť bezbrannú zver. Lovia sa slabšie jedince, zver ktorá je premnožená,
chorá. Poľovník nie je len lovcom ale aj ochrancom. V zime zver pravidelne
prikrmuje, robí sa vakcinácia sčítavajú sa kusy . Táto jelenica bola ulovená
neďaleko mojej záhrady, predpokladám že ona bola od jari stálou návštevníčkou a
vďaka nej mám len tretinu úrody. Hoc na jar a počas leta majú dostatok pastvín
aj tak si radšej pochutnajú aj na mojej
cvikly a repe. Ja som v recepte použila srdce a pečeň. Naozajstná delikatesa.
SUROVINY :
Srdce a pečeň , ja som použila z jelenici .
Cibuľa , veľa cibule 5 ks veľkých .....
Masť najlepšie diviačia, keď nie je tak bravčová, cesnak, mleté čierne korenie, mletá
paprika aj štipľavá, majoránka ,soľ, kto má rád nové korenie, borievky alebo brusnice a samozrejme
červené víno.
Postup :
Srdce, pečeň umytú odblaníme, nakrájame na plátky.
Cibuľu nakrájame na drobno, popražíme na masti do zlatista.
Pridáme červenú mletú papriku.
Pridáme na plátky nakrájané srdce a pečeň , polovicu pretlačeného cesnaku , mleté čierne korenie a môžeme aj nové korenie
Popražíme, podusíme a podlejeme troškou červeného vína.
Dusíme. Na záver dochutíme, pridáme druhú polovicu cesnaku a majoránku.
Podávame s chlebom a červeným vínkom.
DOBRÚ CHUŤ !
Tak to by se můj muž s nejstarším synem oblizovali až za ušima:-))))
OdpovedaťOdstrániťNa zahrádce budeš muset pěstovat zeleninky víc, aby bylo dost pro Tebe i jeleny :-))) Ale máš výhodu .... když postavíš plot, nikdo Ti zeleninu nespase.... to na naší zahradě hodují slimáci a pro ně plot žádná překážka:-)))
Ajka
Ajka :-)) , to by som musela nakúpiť veľmi véééľa pletiva , aby som záhradu oplotila , ešte snáď uvažujem oplotiť aspoň tam kde sadím .....alebo budem pestovať vo veľkom aj pre jelenice ako si mi odporučila :-))
Odstrániťperfektné...nedávno som mal možnosť ochutnať diviačiu masť a bola výborná :) asi by som mal ísť poľovať :)
OdpovedaťOdstrániť:-) ďakujem , áno diviačia masť je oveľa chutnejšia a bielšia ako bravčová ....a s cibuľkou ... mňam .
OdstrániťDelicious!!! ^^
OdpovedaťOdstrániťGrazie , Rika :-).
OdpovedaťOdstrániťVeľmi zaujímavé čítanie, to som nevedela a ešte zaujímavejšia mňamka, ach...
OdpovedaťOdstrániťMery ďakujem :-)
Odstrániť