Stránky

nedeľa 29. júla 2012

ZAJAČIA POLIEVKA


Veľmi zdravá a chutná polievka . Hlavne pre deti .

SUROVINY :

trup a chrbát zajaca
koreňová zelenina - mrkva , petržlen , paštrnák , zeler , kaleráb , na jemno nakrájaná petržlenová vňať a ešte cibuľa
celé čierne korenie , soľ , vegeta 1 lyžica a štipka mletého čierneho korenia .

POSTUP :

Uvaríme si vývar , precedíme cez sitko . Až potom dáme variť koreňovú zeleninu a cibuľu . nakoniec pred dovarením , keď je zelenina mäkká pridáme pokrájanú pertžlovú vňať .

CESNAKOVÉ TYČINKY


Je to veľmi jednoduchý recept  z lístkového cesta . Pečiem ho keď sa dozviem že návšteva je medzi dvermi a ja nemám čo ponúknuť :-)) , tak pre inšpiráciu .

SUROVINY :

lístkové cesto
vajce , sézam , pasírovaný cesnak , soľ

POSTUP :

Cesto si rozvaľkáme na pomúčenej doske . Radlíkom nakrájame pásiky aké dlhé a široké tyčinky chceme .


Poukladáme ne papier na pečenie .


 Vajíčko rozšľaháme pridáme pretlačený cesnak a potrieme tyčinky . Posolíme a posypeme sezamom.
A šup do rúry . Pečieme na 150 C .


DIVIAČIA PANENKA NA PAPRIKE


SUROVINY :

Diviačia panenka alebo karé ( ja som použila panenku )
soľ
mletá paprika
mleté čierne korenie
mleté nové korenie
1 dl červeného vína
pretlačený cesnak
cibuľa
paprika a rajčiny
masť

Postup : Panenku si naklepeme osolíme , pokoreníme čiernym mletým korením , novým mletým korením a potrieme prepasírovaným cesnakom .


Na panvici rozpustíme masť a na rozpálenej mastí restujeme panenku po oboch stranách .


Podlejeme vínom .


 Cibuľu popražíme do zlatista na to pridáme nakrájané paradajky a papriku . Osolíme a podusíme za občasného podlievania až je paprika mäkká . Túto zmes pridáme na panenku a necháme prejsť varom .




DOBRÚ CHUŤ !


REZY RAFAELO

 SUROVINY :

Cesto : šálka 250 ml
4 vajcia
2 hrnčeky práškového cukru
2 hrnčeky mlieka
1 hrnček oleja
4 hrnčeky polohrubej múky
1 balíček prášku do pečiva

Posýpka :
1/2 práškového cukru
1 hrnček strúhaného kokosu

Poleva :
1 sladká smotana na šľahanie ( 250 ml )
2 balíčky vanilkového cukru

POSTUP :

Vajcia a cukor vyšľahaj .



 Pridaj mlieko , olej .





Múku zmiešanú s práškom do pečiva .



Dobre premiešaj aby nezostali hrčky . Vylej na vymastený a múkou vysypaný plech . Posyp kokosovou  posýpkou .


A daj piecť do rúry na 180 C.


Po upečení polej sladkou smotanou a posyp vanilkovým cukrom.


DOBRÚ CHUŤ !





Vyskúšaný aj na stránke Modrý koník.



nedeľa 22. júla 2012

DI V IAČIE ZÁVITKY S OMÁČKOU SO ŠAMPIŇÓNOV



SUROVINY :

4 plátky karé s diviaka
plátky slaniny
4 polievkové lyžice strúhanky
1 lyžica horčice
1 veľká cibuľa
2 lyžice masla
soľ
mleté čierne korenie
grilovacie korenie

OMÁČKA :

1 cibuľa
1 konzerva šampiňóny
1 sladká smotana
3 dl mlieka
hladká múka
soľ
rasca mletá

PRÍLOHA :
nové zemiaky
petržlová vňať
masť

POSTUP :

Diviačie karé vyklepeme , posolíme , pokoreníme .


Na to poukladáme plátky slaniny.


Plnka : Strúhanku , horčicu , na jemno nakrájanú cibuľu maslo vymiešame .


Plnku natrieme na mäso .


Zvinieme a obviažeme niťou aby sa nám závitky nerozpadli .


Položíme na pekáč podlejeme troškou vody , posypeme grilovacím korením .


Pečieme v rúre na 180 C .


OMÁČKA :

Cibuľu nakrájame popražíme do zlatista na masti .


Pridáme šanpiňóny podusíme ak treba podlejeme vodou a posypeme mletou rascou .


Keď sú mäkké prilejeme mlieko zmiešané so smotanou a 2 lyžicami hladkej múky . Nesmú byť hrudky .


PRÍLOHA :

Nové zemiaky očistíme krátko povaríme s petržlenovou vňaťou . Môžeme dať zapiecť .

streda 18. júla 2012

BÁBOVKA S TROMI PLNKAMI


Je to kysnutá bábovka .

SUROVINY :

500 g hladkej múky
5 g droždie sušené
100 g cukru práškového
220 ml mlieko vlažné
2 vajcia , 1 žĺtok
100 ml oleja
1 bal .vanilkový cukor

PLNKA :

Maková - 3 lyžice mlieka , 100 g mletého maku ,
1 lyžička medu , 1 lyžička cukru , škorica .

Mandľová - 70 ml mlieka , 50 g zomletých mandlí ( môžu byť aj orechy )
2 lyžice strúhanky , 1 lyžica cukru , škorica .

Tvarohová plnka - 100 g tvarohu hrudkovitého , 1 vajce , 1 lyžica cukru , 20 g hrozienok , citrónová kôra .

POSTUP :

Múku preosejeme cez sitko , pridáme droždie premiešame . Pridáme žĺtok 1 , vajce 1 ks , cukor , olej , mlieko letné .


Zamiesime cesto .


Dáme kysnúť na teplé miesto .


Už vykysnuté .



Pripravíme si plnky . Mandľovú a makovú s horúcim mliekom a tvarohovú so žĺtkom ,hrozienkami a snehom z bielka .



Z kysnutého cesta urobíme valček a rozdelíme na 24 dielov . Každý rozvaľkáme na placku a naplníme plnkou .



Ponecháme buchtičky ešte 10 min pokysnúť . Až potom ich striedavo ukladáme do vymastenej formy na bábovku .



Ponecháme ešte 10 min pokysnúť prikryjeme vrch alobalom  a šup do predhriatej rúry na 180 C . Po takých 20 min alobal odstránime a dopečieme . Necháme vychladnúť a môžeme krájať .



DOBRÚ CHUŤ !


KURACIE STEHIENKA NA ČERTOVSKEJ POMAZÁNKE


SUROVINY :

kuracie stehná
2 cibuľe
mleté čierne korenie
mletá paprika
soľ , olej , zemiak na zahustenie
čertovská pomazánka ( recept nájdeš na mojom blogu )
ako príloha Slovenská ryža ( tarhoňa )

POSTUP :

Cibuľu nakrájame na drobno a dáme popražiť na olej .


Pridáme umyté stehná , posolíme , pokoreníme , dáme sladkú papriku .
Popražíme a dusíme vo vlastnej šťave . A neskoršie podlejeme vodou . Keď je mäso polomäkké pridáme čertovskú pomazánku a dobre premiešame .


 Necháme dusiť až mäsko úplne zmäkne .


Jeden zemiak si nastrúhame na jemno a pridáme na zahustenie . Ešte chvíľu povaríme asi tak 10 -15 min .


Pripravíme si prílohu Tarhoňa aj Slovenská ryža sa pripravujú rovnakým spôsobom . Opražíme na rozpálenom oleji do hnedkasta stále miešame .


Zalejeme tepov - horúcou vodou ( Pozor začne to prskať ! )  posolíme , premiešame a zakryjeme . Po chvíli znova premiešame a podľa potreby prilejeme ešte vody .



DOBRÚ CHUŤ !