Stránky
▼
nedeľa 29. júla 2012
ZAJAČIA POLIEVKA
Veľmi zdravá a chutná polievka . Hlavne pre deti .
SUROVINY :
trup a chrbát zajaca
koreňová zelenina - mrkva , petržlen , paštrnák , zeler , kaleráb , na jemno nakrájaná petržlenová vňať a ešte cibuľa
celé čierne korenie , soľ , vegeta 1 lyžica a štipka mletého čierneho korenia .
POSTUP :
Uvaríme si vývar , precedíme cez sitko . Až potom dáme variť koreňovú zeleninu a cibuľu . nakoniec pred dovarením , keď je zelenina mäkká pridáme pokrájanú pertžlovú vňať .
CESNAKOVÉ TYČINKY
Je to veľmi jednoduchý recept z lístkového cesta . Pečiem ho keď sa dozviem že návšteva je medzi dvermi a ja nemám čo ponúknuť :-)) , tak pre inšpiráciu .
SUROVINY :
lístkové cesto
vajce , sézam , pasírovaný cesnak , soľ
POSTUP :
Cesto si rozvaľkáme na pomúčenej doske . Radlíkom nakrájame pásiky aké dlhé a široké tyčinky chceme .
Poukladáme ne papier na pečenie .
A šup do rúry . Pečieme na 150 C .
DIVIAČIA PANENKA NA PAPRIKE
SUROVINY :
Diviačia panenka alebo karé ( ja som použila panenku )
soľ
mletá paprika
mleté čierne korenie
mleté nové korenie
1 dl červeného vína
pretlačený cesnak
cibuľa
paprika a rajčiny
masť
Postup : Panenku si naklepeme osolíme , pokoreníme čiernym mletým korením , novým mletým korením a potrieme prepasírovaným cesnakom .
Na panvici rozpustíme masť a na rozpálenej mastí restujeme panenku po oboch stranách .
Podlejeme vínom .
DOBRÚ CHUŤ !
REZY RAFAELO
SUROVINY :
Cesto : šálka 250 ml
4 vajcia
2 hrnčeky práškového cukru
2 hrnčeky mlieka
1 hrnček oleja
4 hrnčeky polohrubej múky
1 balíček prášku do pečiva
Posýpka :
1/2 práškového cukru
1 hrnček strúhaného kokosu
Poleva :
1 sladká smotana na šľahanie ( 250 ml )
2 balíčky vanilkového cukru
POSTUP :
Vajcia a cukor vyšľahaj .
Pridaj mlieko , olej .
Múku zmiešanú s práškom do pečiva .
Dobre premiešaj aby nezostali hrčky . Vylej na vymastený a múkou vysypaný plech . Posyp kokosovou posýpkou .
A daj piecť do rúry na 180 C.
Po upečení polej sladkou smotanou a posyp vanilkovým cukrom.
Cesto : šálka 250 ml
4 vajcia
2 hrnčeky práškového cukru
2 hrnčeky mlieka
1 hrnček oleja
4 hrnčeky polohrubej múky
1 balíček prášku do pečiva
Posýpka :
1/2 práškového cukru
1 hrnček strúhaného kokosu
Poleva :
1 sladká smotana na šľahanie ( 250 ml )
2 balíčky vanilkového cukru
POSTUP :
Vajcia a cukor vyšľahaj .
Múku zmiešanú s práškom do pečiva .
Dobre premiešaj aby nezostali hrčky . Vylej na vymastený a múkou vysypaný plech . Posyp kokosovou posýpkou .
A daj piecť do rúry na 180 C.
Po upečení polej sladkou smotanou a posyp vanilkovým cukrom.
DOBRÚ CHUŤ !
Vyskúšaný aj na stránke Modrý koník.
nedeľa 22. júla 2012
DI V IAČIE ZÁVITKY S OMÁČKOU SO ŠAMPIŇÓNOV
SUROVINY :
4 plátky karé s diviaka
plátky slaniny
4 polievkové lyžice strúhanky
1 lyžica horčice
1 veľká cibuľa
2 lyžice masla
soľ
mleté čierne korenie
grilovacie korenie
OMÁČKA :
1 cibuľa
1 konzerva šampiňóny
1 sladká smotana
3 dl mlieka
hladká múka
soľ
rasca mletá
PRÍLOHA :
nové zemiaky
petržlová vňať
masť
POSTUP :
Diviačie karé vyklepeme , posolíme , pokoreníme .
Na to poukladáme plátky slaniny.
Plnku natrieme na mäso .
Položíme na pekáč podlejeme troškou vody , posypeme grilovacím korením .
Pečieme v rúre na 180 C .
OMÁČKA :
Cibuľu nakrájame popražíme do zlatista na masti .
Keď sú mäkké prilejeme mlieko zmiešané so smotanou a 2 lyžicami hladkej múky . Nesmú byť hrudky .
PRÍLOHA :
Nové zemiaky očistíme krátko povaríme s petržlenovou vňaťou . Môžeme dať zapiecť .
streda 18. júla 2012
BÁBOVKA S TROMI PLNKAMI
Je to kysnutá bábovka .
SUROVINY :
500 g hladkej múky
5 g droždie sušené
100 g cukru práškového
220 ml mlieko vlažné
2 vajcia , 1 žĺtok
100 ml oleja
1 bal .vanilkový cukor
PLNKA :
Maková - 3 lyžice mlieka , 100 g mletého maku ,
1 lyžička medu , 1 lyžička cukru , škorica .
Mandľová - 70 ml mlieka , 50 g zomletých mandlí ( môžu byť aj orechy )
2 lyžice strúhanky , 1 lyžica cukru , škorica .
Tvarohová plnka - 100 g tvarohu hrudkovitého , 1 vajce , 1 lyžica cukru , 20 g hrozienok , citrónová kôra .
POSTUP :
Múku preosejeme cez sitko , pridáme droždie premiešame . Pridáme žĺtok 1 , vajce 1 ks , cukor , olej , mlieko letné .
Zamiesime cesto .
Dáme kysnúť na teplé miesto .
Už vykysnuté .
Pripravíme si plnky . Mandľovú a makovú s horúcim mliekom a tvarohovú so žĺtkom ,hrozienkami a snehom z bielka .
Z kysnutého cesta urobíme valček a rozdelíme na 24 dielov . Každý rozvaľkáme na placku a naplníme plnkou .
Ponecháme ešte 10 min pokysnúť prikryjeme vrch alobalom a šup do predhriatej rúry na 180 C . Po takých 20 min alobal odstránime a dopečieme . Necháme vychladnúť a môžeme krájať .
KURACIE STEHIENKA NA ČERTOVSKEJ POMAZÁNKE
SUROVINY :
kuracie stehná
2 cibuľe
mleté čierne korenie
mletá paprika
soľ , olej , zemiak na zahustenie
čertovská pomazánka ( recept nájdeš na mojom blogu )
ako príloha Slovenská ryža ( tarhoňa )
POSTUP :
Cibuľu nakrájame na drobno a dáme popražiť na olej .
Pridáme umyté stehná , posolíme , pokoreníme , dáme sladkú papriku .
Popražíme a dusíme vo vlastnej šťave . A neskoršie podlejeme vodou . Keď je mäso polomäkké pridáme čertovskú pomazánku a dobre premiešame .
Necháme dusiť až mäsko úplne zmäkne .
Jeden zemiak si nastrúhame na jemno a pridáme na zahustenie . Ešte chvíľu povaríme asi tak 10 -15 min .
Pripravíme si prílohu Tarhoňa aj Slovenská ryža sa pripravujú rovnakým spôsobom . Opražíme na rozpálenom oleji do hnedkasta stále miešame .
Zalejeme tepov - horúcou vodou ( Pozor začne to prskať ! ) posolíme , premiešame a zakryjeme . Po chvíli znova premiešame a podľa potreby prilejeme ešte vody .