štvrtok 30. októbra 2014

JARNÉ ORECHOVÉ REZY





Dnes som sem pridala veľmi starý recept, pekávali ho naše staré mamy a prababičky na sviatky aj na hostinu. Zrejme pre svoju jednoduchosť a nenáročnosť na suroviny, bol tak veľmi obľúbený v našom regióne. Práve svojou jednoduchosťou a správnym zložením surovín je tak výnimočne veľmi chutný. Hlavne pre milovníkov orechov a tých čo rady vylizujú šľahaný žĺtok s cukrom J.  

              
  Cesto: 6 bielkov, 200 g práškového cukru, 250 g masla (tuku Hera), 200 g hrubej múky, 200 g mletých orechov, 1 prášok do pečiva. Vajíčka najlepšie domáce a čerstvé.
                       
Poleva: 6 žĺtkov, 300 g práškového cukru, par kvapiek rumu. 
       



Vymiešame sneh zo 6 bielkov. V inej miske vymiešame maslo s cukrom. Pridáme orechy, múku s práškom do pečiva, vznikne nám tuhšia hmota, do ktorej zapracujeme sneh zo 6 bielkov. Pečieme na plechu ja používam papier na pečenie pod cesto.


Keď sa cesto pečie, vymiešame žĺtky s cukrom a rumom. Polevu si treba prichystať  preto lebo sa vylieva na povrch horúceho upečeného cesta.


 Vylejeme polevu a uhladíme, dáme odstáť do chladu.



                                    Dobrú chuť!


5 komentárov:

  1. Nazvala si to presne ... veľmi starý recept ... poznám ho ešte od mojej starej mamy a kým som mala orechy, pekávala som ho aj ja na každé sviatky. Bolo toho veľa a koláčik mal dlhú trvanlivosť ... :) Dnes vlastné orechy už nemám, na trhu sú drahé, tak ho máme iba počas Vianoc ... Každému odporúčam vyskúšať ... :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem Laura za pekný komentár :-) , Ja mám orech na dvore, našťastie . Máš pravdu ich cena za posledné roky veľmi stúpla, už ani nevedia čo za ne pýtať.

      Odstrániť
  2. Ahoj Akeber, i já tyhle řezy znám a mám je moc ráda. Dělávala jsem je také dost často,ale došel mi zdroj ořechů, takže už jsem je dlouho nepekla. Ale jsou opravdu vynikající!!!!!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Jé, tohle je dobrota přesně pro mě:-))

    OdpovedaťOdstrániť