TIRAMISU.
Tiramisu je dnes jedným z najobľúbenejších a najznámejších talianskych dezertov. Dejiny moderného receptu sa dajú sledovať prekvapivo len približne do roku 1970 do mesta Treviso v severnom Taliansku. Ale podobné dezerty pochádzajú z čias renesancie a prišli zo Sieny cez Florenciu a iné mestá do Benátok a potom do Trevisa.
Budeme potrebovať:100 ml žĺtky (5 ks, čerstvé vajíčka) skúška čerstvosti vajíčok...ak vajíčko klesne na dno pohára s vodou je čerstvé, 110 g kryštálového jemného cukru, 500 g Maskarpone, 500 g dlhé piškóty, 3 dl kávy nalepšie espresso, 50 ml likér Amaretto, kakao na ozdobu.
Postup: Žĺtky s cukrom vyšľaháme do hladka. Pomaly po lyžičkách pridávame Makarpone a vareškou miešame pokiaľ nám nevznikne hladký krém. Už nešľaháme!
Postup: Žĺtky s cukrom vyšľaháme do hladka. Pomaly po lyžičkách pridávame Makarpone a vareškou miešame pokiaľ nám nevznikne hladký krém. Už nešľaháme!
Piškóty ( polovicu) poukladáme na dno formy. Uvaríme silnú kávu, necháme vychladnúť. Pridáme do kávy Amaretto a zamiešame. Polejeme piškóty.
Na poliate piškóty natrieme polovicu krému.
Na to poukladáme druhú polovicu piškót polejeme kávou, rozotrieme zvyšný krém a povrch poprášime zľahka kakaom. Dáme stuhnúť do chladničky na 24 hodín.
Tiramisu vyskúšané aj od Alexandra1975 na Modrom koníku.
Tiramisu vyškúšala aj Alxandra
Hai preparato un bellissimo tiramisù, bello anche da vedere con quel cuoricino :)
OdpovedaťOdstrániťMe ne prendo un quadrato.....un bacio!!!!
Grazie Daniela inviare auguri :-)
OdpovedaťOdstrániťV sobotu vyskúšam chutil výborne :)
OdpovedaťOdstrániťZuzka verím že sa podarí a bude chutiť :-). Piškóty jemne polej nepremoč lebo zostanú ako blato :-D
Odstrániť