Stránky

utorok 15. októbra 2013

IZRAELSKÝ ZÁVIN




Cesto:
250 g hladkej múky, 250 g polohrubej múky,250 ml práškového cukru- 1 šálka, 1 vajce, 10 g sušeného droždia, štipka soli, 250 ml - 300 ml mlieka.

Plnka:
150 g horkej čokolády,150 g masla, 3 hrste pomletých orechov, hrozienka namočené v rume, vanilkovo -škoricový cukor. Na potretie závinu práškový cukor a rum ja som použila mandľový likér Amaretto.




Postup:

Múky, cukor, vajce, droždie, soľ, mlieko vlažné zamiešame a vypracujeme cesto ktoré sa nám nelepí. Cesto ponecháme odpočívať 15 min. na teplom mieste. Potom ho rozdelíme na dve polovice. Budeme robiť dva záviny. 





Hrozienka opijeme v rume, čokoládu a maslo rozpustíme vo vodnom kúpeli, orechy pomelieme. 



 Všetko si rozdeľ na dve rovnaké časti na dva záviny. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske, 0,5-1 cm.  Naň natrieme čokoládu, posypeme orechy, hrozienka a vanilkovo- škoricový cukor. Cesto zvinieme do závinu a pozdĺž ho prekrojíme presne v strede pri tom jednu stranu ponecháme uzavretú. Závin zapletieme tak, že prerezanú časť sa snažíme otočiť hore. Dáme na plech na ktorom je papier na pečenie a šup do rúry. Pečieme na 180 C.
Rum a cukor  premiešame ja som použila Amaretto.Keď je koláč upečený ešte za horúca ho potrieme rumovou polevou a posypeme vanilkovo-škoricovým cukrom.






Závin bol vyskúšaný. Táničke sa vydaril na jednotku* aj chutil  J, veľmi si ma potešila. Prinášam Vám Táničkin závin. 






Vyskúšaný aj od Katky na stránke Varecha  J




8 komentárov:

  1. Jarka, tak tento závin je podľa mojej chuti - čokoláda, orechy, hrozienka.... a aj ten rum tam urobí svoje.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarmilka vieš čo je dobré :-) až nebezpečne....ďakujem ♥

      Odstrániť
  2. No Jarka, ten musel priam spievať....tá výborná kombináícia plnky u nás na prvom mieste :))) Paráda!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Evička ďakujem :-) určite najlepšia kombinácia.

      Odstrániť
  3. Do těsta se nedává tuk ? Děkuji

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Mnam tak to musí být úžasná dobrota :o) Martina

    OdpovedaťOdstrániť