Stránky

štvrtok 29. augusta 2013

SLIVKOVO-MAKOVÝ KOLÁČ



 Chutný, vláčny a na prípravu rýchly koláč. U nás veľmi obľúbený.


Slivkovo-makový koláč.

1 šálka- 250ml, plech veľkosť 38x25 cm.

Suroviny: 1 šálka polohrubej múky, 1 šálka hrubej múky, 1 šálka krupicového cukru, 0,5 šálky oleja, 1 kyslá smotana -250 ml, 0,5 dl mlieka, 1 vajce, 1 kypriaci prášok do pečiva, 1 vanilkový cukor.

Posýpka: zomletý mak, práškový cukor.

Slivky na vrch koláča, umyté a nakrájané.

Postup: Múku polohrubú, hrubú, cukor, prášok do pečiva, vanilkový cukor zmiešame.
Pridáme vajce, olej, mlieko a kyslú smotanu. Dobre vareškou premiešame aby nám ostalo hladké cesto.





Slivky pocukrujeme.








Mak zmiešame s práškovým cukrom.


Na plech dáme papier na pečenie a naň vylejeme cesto. Poukladáme na cesto kožou dole.



Koláč posypeme makom a dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 170 C.


                        Prajem dobrú chuť!


piatok 23. augusta 2013

ZAPEKANÉ ROŽKY



Chrumkavá dobrota.

Suroviny : 10 rohlíkov, 400 g tvrdého nastrúhaného syra, 300 g salámy mäkkej, 200g masla, 4 vajcia uvarené na tvrdo, 3 vajcia čerstvé, paprika kápia 2 ks, soľ, čierne korenie mleté 0,5 kl, paprika sladká 1 KL. 

Postup: Rožky prekrojíme na polovicu. Stred nožíkom vyrežeme. 



Salámu, papriku, vajíčka uvarené na tvrdo, nastrúhaný syr  ( tretinu syra necháme na namáčanie a na posypanie ) zmiešame so stredom s rožkov ( ten sme nakrájali na drobnejšie). Pridáme 2 surové vajíčka, zmäknuté maslo, posolíme, okoreníme , popaprikujeme a dobre premiešame.





Rožky plníme plnkou. Namočíme do rozšľahaného vajíčka potom do nastrúhaného syra.  Položíme na plech  potrieme vajíčkom posypeme syrom a dáme piecť na 180 C.





Rožky konzumujeme s tatarskou omáčkou, kečupom alebo ľubovoľným dresingom, každému podľa chuti ......Dobrú chuť !


sobota 17. augusta 2013

PIROHY VYPRÁŽANÉ



Pirohy vyprážané plnené tvarohom.

Suroviny: 600g hladkej múky, 250 jemného tvarohu, 2 PL kryštálového cukru, 1 vajce, 200 ml mlieka, 125 g masla, soľ.

Plnka: 250 g tvaroh hrudkovitý, 1 vajce, 1 PL kryštálového cukru, 1 vanilkový cukor, škorica mletá, hrozienka. Olej na vyprážanie a práškový cukor na obaľovanie.




Postup: Maslo rozpustíme a necháme vychladnúť. Múku preosejeme, pridáme cukor, vajíčko, mlieko, maslo, soľ a jemný tvaroh. Vypracujeme hladké cesto, ktoré sa mám nesmie lepiť....vtedy je správne vypracované. Cesto dáme na 1 hod do chladničky.


Plnka: všetky suroviny dobre zamiešame.



Odpočinuté cesto J rozdelíme na 4 rovnaké časti. Každú časť vyvaľkáme na hrúbku 2-3 mm. Vykrajujeme kruhy a plníme ich tvarohovou plnkou. Boky dobre popritláčame.





Pirohy vysmažíme na rozpálenom oleji.




Po vybratí necháme odkvapkať a obalíme v práškovom cukre.


                               Dobrú chuť!



piatok 16. augusta 2013

TÉGLIKOVÁ ZMRZLINA




Pre osvieženie..... tégliková zmrzlina. Prichystajte každému z vašich hladošov neodolateľnú pochúťku v pohári. Milujú ju veľkí i malí, mladí či starí. Nik neodolá J.

Suroviny: 250 g mäkkého tvarohu, 250 ml šľahačkovej smotany, 5 PL práškového cukru, 4 PL kryštálového cukru, 1 balenie vanilkového cukru, mrazené ovocie ja som použila maliny a čučoriedky.

Postup: Ovocie dáme do misky, posypeme kryštálovým cukrom. Necháme mierne rozmraziť a rozmixujeme.






 Tvaroh zmiešame s práškovým cukrom, vanilkovým cukrom a do hladka vymiešame.


Šľahačku vyšľaháme do tuha.




Vyšľahanú šľahačku opatrne zmiešame spolu s tvarohom. Striedavo plníme tégliky.







Povrch uhladíme a naplnené tégliky dáme na 5 hodín do mrazničky stuhnúť.


                              Dobrú chuť!




štvrtok 15. augusta 2013

JABLKOVÁ BOMBA









Jednoduchý jablkový koláč.

Suroviny:
200 g polohrubej múky, 200 g kryštálového cukru, 4 vajcia, 1 balíček prášku do pečiva, 100 ml oleja, 100 ml vody.

Plnka: 1 kg nastrúhaných jabĺk, kryštálový cukor podľa kyslosti jabĺk, 2 balíčky Zlatý klas, 300 ml vody, vanilkový cukor 1 balenie, škorica mletá 2 káv. Lyž.

Postup: Vajcia s cukrom vyšľahaj do penista.






Pomaly primiešame olej, vodu,  a potom múku s práškom do pečiva. Vareškou dobre premiešame.
Cesto vylejeme na plech (papier na pečenie). A dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 C.


Jablká nastrúhame, pridáme cukor podľa chuti, vanilkový cukor, škoricu.



Do hrnca dáme 300 ml vody, zlatý klas 2 balenia a dobre premiešame. Do toho pridáme jablká a povaríme.



Vznikne nám hustá plnka ktorú natrieme hneď na upečené cesto a necháme stuhnúť.




                               Dobrú chuť !


nedeľa 11. augusta 2013

OVOCNÝ POSÚCH




Ovocný posúch.
Kysnutý, šťavnatý koláč.



Suroviny:
500 g hladká múka
70 g práškový cukor
125 ml oleja
žĺtky 2 ks
10 g sušeného droždia
300 ml mlieka
Soľ
Posýpka- 2 PL hrubá múka, 2 PL práškový cukor, 1 PL maslo.

Ovocie na povrch koláča akékoľvek , pre nás najchutnejšie slivky, marhule, maliny, čučoriedky a broskyne. 

Postup: Urobím si kvások, vlažné mlieko, droždie, trošku cukru a štipku soli. Nechám vykysnúť na teplom mieste. Múku preosejem aj s cukrom, pridám vykysnutý kvások , soľ, žĺtky, olej a mlieko (vlažné). Vypracujem cesto ktoré dám kysnúť na teplé miesto.




Na panvici popražím na masle múku, nechám vychladnúť. Pridám cukor, nastrúhané maslo a premiešam .... vlastne prstami urobím mrvence. Vznikne nám posýpka ktorú použijeme na koniec.



Vykysnuté cesto dám na plech na ktorom je papier na pečenie. Rovnomerne cesto rozvaľkám na celí plech.




Pripravím ovocie. Posypem kryštáľovým cukrom & tým aj obalím v cukre (len kyslejšie ovocie). Tak isto si pripravím aj maliny. Broskyne cukor nepotrebujú stačí ich nakrájať. Zatiaľ nám cesto na plechu trošku nakyslo. Slivky, marhule, broskyne ukladám dole kožou, na posypanie môžem použiť aj škoricový cukor.

Môžeme poukladať ovocie na cesto.






 Dáme piecť do vopred vyhriatej rúry na 180 C tak na 35-40 minút. Každá rúra pečie inak, treba koláč kontrolovať aby sa nepripiekol. Nakoniec posypeme koláč posýpkou.    Dobrú chuť !


piatok 9. augusta 2013

JELENIE NA ZELENINE



Keď že som sa narodila na dedine a otec bol poľovníkom, tak ako aj môj starý otec, brat aj manžel .....mäso a jedlá z diviny pre mňa neboli ničím cudzím. Veľa receptov a príprav mám ešte po mojej starkej. Ona ma veľa naučila ako na to keď je mäso aj po dlhom vrení stále tvrdé, čo urobiť aby mäso voňalo J a ako na to aby chutilo. Toto je jeden z jej receptov.




Suroviny: jelenie pliecko 600 g, slanina 80 g, maslo 50 g, koreňová zelenina, cibuľa , korenie mleté čierne, nové korenie, bobkový list, tymián, 2 klinčeky, lyžica octu, soľ, 1 dl vína, 1 káv. Lyžica ríbezľového lekváru, zeleninový vývar, 1 väčší na jemno  nastrúhaný zemiak....použijeme na zahustenie.




Mäso nakrájame na kocky.


Na slanine a masle podusíme koreňovú zeleninu, na koliečka nakrájanú cibuľu, okoreníme. Pridáme bobkový list, klinčeky, soľ a ostatné koreniny.




Na zmes vložíme mäso a dusíme. Počas dusenia občas podlejeme vývarom. Keď sa varilo na nedeľu, vývar použila z polievky.



Keď je mäso mäkké prilejeme víno a lyžicu octu, lekvár ríbezľový a dobre premiešame.Zahustíme zemiakom, chvíľku povaríme. Ako prílohu použijeme nové varené zemiaky alebo ryžu.

Dobrú chuť !


pondelok 5. augusta 2013

LACNÉ DOMÁCE PLETENKY



Recept mám z starej kuchárskej knihy z roku 1963- Kuchárska kniha Mária Hájková.



Suroviny: 500 g hladkej múky, 1 čaj. Lyž. soli, 1 vajíčko do cesta a jedno na potretie pleteniek pred pečením, 1 bal. suš.droždia, 80 ml oleja, 250-300 ml vlažnej vody, sézam, ľanové semienka.


Postup: Do misky dáme múku, soľ, vodu, pridáme 1 vajce, olej, droždie a vypracujeme cesto, ktoré dáme vykysnúť.


 Vykysnuté cesto vyklopíme na múkou posypanú dosku a rozdelíme na 8 dielov.




Z každého dielu urobíme ešte 3 kúsky, z ktorých urobíme valčeky.


Valčeky spletieme do pletenky.



Potrieme  vajíčkom a posypeme sezam, soľ, ľanové semienka. Pečieme na plechu v vyhriatej rúre na 180°C asi tak 15min.


                             DOBRÚ CHUŤ!











Som veľmi rada že recept bol vyskúšaný a chutil ♥



Pletenky od Táničky J





A takto sa podarili pletenky Ľudmilke Píšovej J


piatok 2. augusta 2013

NOBELOVKY







Sladké, chrumkavé Nobelovky pre milovníkov čokolády, orieškov a hrozienok.




Suroviny: cesto- 250 g Palmarínu, ¾ kocky droždia, 150 ml mlieka, 400 g hladká múka, 2 poliev. lyžice práškového cukru, 1 vajce, štipka soli.

Plnka: 3 bielka, 20 dkg kryštálového cukru, 1 polievková lyžica octu. Posekané orechy, čokoláda a hrozienka.

Bielka s cukrom a octom vyšľaháme nad parou do tuha. Necháme vychladnúť.



Postup: Z droždia a mlieka urobíme kvások. Palmarín rozpustíme a letný vmiešame do múky kde sme pred tým vyliali kvások. Pridáme cukor , vajce a štipku soli.


Vypracujeme cesto ktoré dáme kysnúť na teplé miesto.




Vykysnuté cesto rozdelíme na 3 rovnaké časti. Každú z nich rozvaľkáme na dobre pomúčenej doske. Potrieme bielkovou plnkou. Posypeme orechmi, čokoládou a hrozienkami. Cesto zvinieme do rolády a krájame 2,5 až 3 cm kolieska.
Kolieska poukladáme na plech. Pečieme v dobre vyhriatej rúre asi tak 15min. Dobrú chuť!