Stránky

utorok 25. septembra 2012

RYŽOVÝ NÁKYP


SUROVINY :

200 g ryže
4 dl mlieka
1 polievková lyžica masla
100 g kryštálového cukru
2 polievkové lyžice kakaa
6 vajec
tortové oblátky
2 polievkové lyžice práškového cukru
2 bal. vanilkový cukor
soľ , strúhanka a tuk na vymastenie tortovej formy
ovocie ja dom použila broskyne
5 dl vody

POSTUP :

Tortovú formu vymastíme , vysypeme strúhankou a vyložíme spodok tortovou oblátkou .


Ryžu dobre premyjeme vo vode . Potom je dáme variť  do 5 dl vriacej vody. Povaríme 3 minúty za stáleho miešania .


Scedíme cez sitko .


Do mlieka dáme lyžicu masla .


Pridáme vanilkový cukor 1 bal. , štipku soli a ryžu .


Privedieme do varu a za občasného miešania ryžu udusíme do mäkka .  Necháme vychladnúť .



Vajcia rozdelíme žĺtka zvlášť a bielka tiež zvlášť s tým že bielka si tiež rozdelíme 3 a zvlášť 3 .Tri vyšľahané pôjdu do žĺtkov neskôr  ďalšie tri vyšľahané na povrch nákypu .
Źĺtka vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom 0,5 bal.


Tri bielka vyšľaháme .

Vyšľahané žĺtky pridáme k vychladnutej ryže . Dobre premiešame .



Pridáme vyšľahané bielka ( 3 )


Zľahka premiešame rozdelíme masu na dve rovnaké polovice . Do jedne primiešame 2 lyž. kakaa .


Do formy vlejeme kakaovú masu .


Na ňu dáme tortovú oblátku .


 Na tortovú oblátku poukladáme broskyne a na ne vylejeme druhú bledú masu cesta .


Dáme piecť do predhriatej rúry na 180C . asi tak 3/4 hod .


 Pred dopečením vyšľaháme 3 bielka s 2 lyž . práškového cukru . A nastriekame ozdobným vrecúškom na povrch nákypu .Ostalo nám pol balenia vanilkového cukru , teraz ho využijeme a posypeme povrch bielka.  Ešte dáme zapiecť na 15 až 20 min . Po upečení necháme nákyp dobre vychladnúť!  Môžeme pred konzumáciou poliať sirupom alebo rozmixované broskyne .



Dobrú chuť !



7 komentárov:

  1. Úžasný nápad s tortovými oblátkami, recept sa mi veľmi páči, vyskúšam. Ďakujem, teším sa na recepty od Vás, vyskúšané recepty nestačím rozmnožovať, tešia sa obľube i v kruhu mojich známych. Ďakujem. Estera

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veľmi pekne ďakujem :-) , som veľmi rada že sa sa Vám receptíky páčia a neskončia len napísané na tomto blogu :-))o to ešte väčšia radosť keď i vy ich posúvate ďalej ....<3

      Odstrániť
  2. Pááni, bezvadná fotoreportáž! To není rýžový nákyp, ale umělecké dílo:-)))

    OdpovedaťOdstrániť