Parížske rožky sú vynikajúce na akúkoľvek slávnostnú
príležitosť alebo sviatky. Plnka je varená nad parou má dlhšiu trvácnosť. Keď dodržíte pri
zmiešaní masla a plnky rovnakú teplotu, plnka sa nesekne. Mne sa ešte nestalo
aby sa mi plnka varená sekla pudingová na tú väčší pozor :-) má tendenciu
zraziť sa omnoho väčšiu. Recept zdá sa byť ťažší ? neverte tomu ani nebudete
vedieť ako rýchlo sa dá zvládnuť. Len treba skúsiť.
SUROVINY :
4 ks bielka
30 dkg práškového preosiateko cukru
15 dkg mletých orechov
3 dkg hladkej múky špeciál
mastný papier na pečenie
Plnka :
4 celé vajcia
20 dkg kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
250 g masla 82 %
2 polievkové lyžice kakaa
čokoláda na varenie
POSTUP :
Bielka a práškový cukor vyšľaháme do penista až potom dáme
nad paru.
Nad parou šľaháme až zhustne, zbadáme podľa toho ako sa nám
lepí na kraj misky.
Keď začne hustnúť pridáme orechy s múkou.
Dobre premiešame a odstavíme zo sporáka. Je veľmi dôležité
bielka nad parou dostatočne dlho vyšľahať (variť tak 20 min). Ináč sa nám
rožteky budú na papieri po vytlačení roztekať. Ja skúšam tak, že naberiem na
lyžicu a keď sa dobre drží a nechce z lyžici dolu vtedy ho odstavím z pary. Ako
snehová hmota chladne tak aj hustne, preto ju necháme 10-15 min odpočívať.
Pomocou ozdobného vrecúška striekame na mastný papier
rožky, ja robievam tyčinky je to jednoduchšie.
Dáme do rúry sušiť najlepšie teplovzdušná na 50 C.
Dlho sa sušia, ja v lete využívam auto J dám ich sušiť za zadné sklo. Keď tam páli
slnko sú raz dva dobre vysušené.
Krém: Vajcia vyšľaháme s cukrom a vanilkovým cukrom.
Až potom dáme nad paru kde šľaháme až sa nám lepí na boky a
je dostatočne hustý.
Nezabudneme pridať 2 lyžice kakaa. Odstavíme a necháme
vychladnúť. Maslo vyšľaháme a postupne po lyžičkách pridávame krém.
Dobre vyšľaháme.
Upečené, vysušené ozdobíme pomocou ozdobného vrecúška
plnkou a dáme do chladničky stuhnúť.
Čokoládu rozpustíme vo vodnom kúpeli a môžeme rožteky namáčať.
Necháme odkvapkať.
Sladké mlsanie J.
Som veľmi rada že recept má úspech, pridávam aj fotku
rožtekov od Janky. Rožteky sa jej vydarili na 1*. O to moja väčšia radosť
keď ich pečie rada a že im chutia.
Janka ďakujem za fotku.
Na modrom koníku majú rožky úspech aj miskalevica vyskúšala recept...tu je foto, aj keď ešte bez polevy.
Modrí koník...miskalevica
Aj zuska29 vyskúšala recept vydarili sa jej na 1*... a aj chutia, ďakujem za fotku Zuzka :-). Vyskúšané aj na stránke Najrecepty.cz vďaka za foto
zuska29