Fašiangy každoročne
trvajú od Troch kráľov do Popolcovej stredy. Na Slovensku sa od dávnej minulosti
spájali s veselosťou, ľudovými zábavami, hrami, karnevalom a prekáračkami. V
ostatných desaťročiach sú však ľudové zvyky na ústupe a väčšiu tradíciu
získavajú plesy a bály.
Termín fašiangov je pohyblivý, riadi sa Veľkou
nocou, ktorej predchádza 40-dňový pôst. Ten v 4. storočí zaviedla cirkev, aby
zabránila pohanským zvykom.
Tradícia fašiangových zvykov siaha do dávnej
minulosti slovanských pohanských predkov. Zlučuje v sebe mnoho obyčajov, ktoré
súviseli pravdepodobne s vyháňaním zimy, smrti a príchodom jari.
Fašiangové radovánky majú v rôznych oblastiach
Slovenska iný zvykový charakter. Podstatou sú však veselice, maškarády, tance
za dobrú úrodu, nahováračky. Neodmysliteľným doplnkom fašiangov je hojnosť
dobrého jedla a nápojov. Tradične sa v domácnostiach ponúka vyprážané pečivo,
ako sú fánky - niekde
nazývané i krapne alebo pampúchy a šišky.
Tieto šišky
nám robievala moja starká,,,,od nej mám aj recept . Vždy keď ich robím vynorí
sa mi v pamäti ako stojí nad sporákom a vypražané šišky ukladá do vajlinga
,,,,robievala ich veľa :-) nič iné jej aj nezostávalo keď nás bolo ako hadov
:-)) .
SUROVINY
:
500 g
polohrubej múky
5 g
sušeného droždia
40 g
kryštálového cukru
1 žĺtok
2 dl mlieka
vlažné
štipka soli
PENA :
bielka z 2
vajec
100 g
kryštálového cukru
3
polievkové lyžice jahodového džemu
POSTUP :
Pripravíme si kvások, mlieko vlažné,droždie, cukor, soľ, za lyžicu múky, zamiešame a necháme kysnúť na teplom mieste.Keď je dostatočne vykysnutý pridáme ho do múky. Ďalej pridáme žĺtok a prilejeme letné mlieko, podľa
potreby aby bolo cesto dostatočne husté. Veľa záleží od múky niektorá pohltí
viac mlieka čiže môže byť 2 alebo 2,5 až 3 dl.
Vypracujeme cesto a dáme kysnúť na teplé miesto. Ja zvyknem cesto najskôr mixérom a potom ešte rukou. Vypracované cesto dáme kysnúť na teplé miesto...tak 3/4 -1 hodinu. Cesto rozvaľkáme na pomúčenej doske a vykrajujeme šišky. Necháme ich ešte tak 15 min kysnúť zakryté utierkou. Pred tým ako ich budeme vkladať do rozpáleného oleja urobíme v strede dierku prstom.
A môžeme vyprážať.
Zatiaľ až nám cesto vykysne urobíme si jahodovú penu.
Bielka
vyšľaháme c cukrom.Pridáme džem.
Dobre
vyšľahané dáme nad paru a tam ešte aspoň 15 min šľaháme šľahačom ,,pena nám
začne hustnúť a lepiť sa na okraj hrnca,tak vtedy je už pena urobená.
A môžeme
mlsať :-)
wow, máš ich nádherné a aké nadýchané, chválim! :-)....a veru, od starkej sú všetky receptíky vzácne :-))
OdpovedaťOdstrániť:-)) ďakujem Yvka :-))
OdpovedaťOdstrániťJarka to je mňamka, krásne ako všetko od Vás, zajtra vyskúšam, dobrý nápad so snehom, ja som doteraz robievala sneh, ale som ho nevarila, behom hodiny už bol nepoužívateľný, fantastický blog. Každý deň sa vytešujem keď som u Vás. Marylan
OdpovedaťOdstrániťSom poctená Marylan ,,,veľmi pekne ďakujem za pochvalu a teší ma že inšpirujem a ešte viac že sa cítiš na mojom blogu fajn ,,,,potešila si ma :-))
OdstrániťDnes som vyskúšala recept na pečené buchty, fantasticky sa vydarili. Je to recept na jednotku. Každému vrelo odporúčam, recepty sú spracované výstižne, pochopí aj začiatočníčka, sú cenovo prístupné, výborné, je radost tu surfovať. Krásny blog, som rada , že som Vás objavila. Ďakujem za úžasné recepty a veľa úspechov do ďalšieho blogovania. Zdena
OdpovedaťOdstrániťďakujem :-) ,potešila ste ma a som veľmi rada že chutilo :-)
OdpovedaťOdstrániťˇŠišky sa podarili, boli ľahulinké , konečne nie ťažké a v strede neprepečené. A s tým snehom to bola poradá. Deti si prišli na svoje. Ďakujem pekne, doporučujem vyskúšať. Blanka
OdpovedaťOdstrániť:-))) veľmi si ma potešila :-)) som rada že chutilo ,,,,aj tie moje sa nevedeli dooblizovať
OdpovedaťOdstrániťšišky na zjedenie...vyskúšam aj tvoj recept a aké pekné čiapočky si im dala...:)))
OdpovedaťOdstrániťďakujem Evička :-) deti len tie čiapočky oblizovali :-)) a až nebolo čo olizovať až potom sa pustili do šišiek :-))
OdstrániťTie tvoje vyzeraju krasne ;-)...ja som dnes robila prvykrat a vybrala som si tvoj recept. Skoda ze neboli take nadychane, ale nevadi snad nabuduce... ;-)
OdpovedaťOdstrániťTo ma mrzí, niekde si musela urobiť chybu. Možno málo vymiesené cesto alebo málo nakysnuté ?
Odstrániťzarobila som na cesto, ale to cesto je niake moc tuhe ( tvrde ) a po hodine nie ani badat pomaly, ze kysne.... :(
OdpovedaťOdstrániťA dostatočne si ho vymiesila? cesto dobre vypracované by sa nemalo lepiť. To je najčastejšia chyba zle vymiesené cesto a ak sa ti zdá moc tuhé treba zriediť letným mliekom. Ja tento recept robievam už desaťročia a ešte som nemala problém.
OdstrániťVyzera to velmi dobre ! Teraz som to skusala robit, no podarili sa mi obrie kusy :D ale chutovo su mnam ! akurat teda aby boli taketo krasne,gulate, mensie, rada by som vedela, aku ma mat hrubku cesto po rozvalkani ? Kolko asi ks Vam vyslo z tejto davky muky ? mne zmizli aj tie jamky, sisky sa mi skor vyduli pri vyprazani, viete mi nejako prosim poradit ? dakujem, krasny den :-)
OdpovedaťOdstrániťRada....cesto vyvaľkaj na hrúbku 1 cm, vykrajujem pohárikom s priemerom 5 cm. Jamku, teda dierku urob prstom tak, že môžeš urobiť aj dierku. Aj ja som sa naučila vypracovať správne cesto ako vyvaľkať.... až časom, čím viac som skúšala viac som sa naučila. Koľko kusov ? tak to už nenapíšem, všetko záleží od hrúbky vyvaľkania a veľkosti vykrajovátka. Prajem veľa šťastia, na budúce budú na 1 * :-).
Odstrániťboli naozaj užasne jemne a nadýchane,len taky šupot...mnan
OdpovedaťOdstrániťIngrid som veľmi rada že som do tvojej kuchyne pridala recept čo sa vydaril a chutil :-) verím že neostaneš len pri šiškách a skúsiš aj iné recepty. Ďakujem, veľmi si to vážim ♥ ♥ ♥
OdstrániťNo a keby si do cesta pridala pol deci rumu tak nemusia ani na servitku a budu este nadychanejsie a ľahsie. ;-)
OdpovedaťOdstrániťĎakujem za radu :-) vyskúšam tajomná neznáma :D
OdstrániťDnes vyskúšané, krásne nadýchané, malá ich jedla ako keby sme ich mali za vagón a stále nemala dosť. Výborné chválim a ďakujem
OdpovedaťOdstrániťMichal som veľmi rada že Vám doma chutilo :-) dúfam že nezostane len pri tomto recepte.....ďakujem .
OdstrániťJa si určite myslím že nie, k tomuto sa stále vraciam a vraciam a vždy budem keď u nás doma padne chuť na šišky :)
OdstrániťĎakujem.
OdstrániťVypadá to super...Ila
OdpovedaťOdstrániťĎakujem ♥
OdstrániťSkúsil som. Jedny sú šišky druhé guľky. Prečo? Ťažko sa mi prilievalo mlieka 2, 2,5 až 3 dl, keď neviem konzistenciu cesta.
OdpovedaťOdstrániťŤažko je popísať aké má byť cesto ...polovláčne :-) asi tak. Vieš aké to je cesto?....keď často nepečieš, tak asi nevieš. Jedny šišky druhé guľky, ako si vykrojenú šišku v rukách vypracuješ (dierka v strede) taká sa ti vypraží. Tak že sa ti nevydarili?
OdstrániťTo som nepovedal, že sa nevydarili, ale šišky som ešte nerobil. Viacej robím zákusky a torty
Odstrániť?????tak robil si ich či nerobil??? píšeš ....skúsil som jedny sú šišky druhé guľky....a nakoniec napíšeš že šišky si nerobil :-)
OdstrániťTá pena je dobrá
OdpovedaťOdstrániťVčera som prvý krát v živote nabrala odvahu, našla Váš recept a výsledok = jedna fantázia !!!!!!!!!!! veľmi pekne ďakujem za krásny receptík...a vyskúšam aj ostatné =D
OdpovedaťOdstrániťVčera som sa prvý krát rozhodla urobiť doma šišky, navarím aj z ničoho, ale kysnuté cesto bolo pre mňa veľkou neznámou...náhodu som narazila na Váš blog, vyskúšala robiť šišky podľa Vášho receptu a výsledok FANTÁZIA!!!!!!!!!!!! ĎAKUJEME =D =D =D
OdpovedaťOdstrániťSimonka som veľmi rada že sa šišky vydarili a do tvojej kuchyne som mala tú česť podať recept k plnej spokojnosti :-) Ďakujem, potešila ste ma....pekný víkend prajem.
Odstrániť