piatok, 31. júla 2015

CUKETOVÝ OVOCNÝ KOLÁČ



Rýchli  koláč. Hrnček – 250 ml.


Budeme potrebovať 3 hrnčeky polohrubej múky, 2 hrnčeky práškového cukru, 2 hrnčeky na hrubo strúhanej cukety, 1 hrnček oleja, 1 hrnček mlieka, 1 PL mletej škorice, 1 ČL sódy, 4 vajcia, 1 balíček prášok na pečenie, 1 balíček vanilkového cukru, ovocie ja som použila ríbezle, a na mrveničku potrebujeme 1- 1,5 hrnčeka hrubej múky, 0,5 hrnčeka kryštálového cukru, 6 PL masla.





Múku zmiešame s práškom do pečiva, sódou, škoricou, cukrom a vanilkovým cukrom. Pridáme strúhanú cuketu, olej , vajcia. Dobre premiešame aby nám ostalo cesto bez hrčiek. Plech namastíme a vysypeme múkou, alebo použijeme papier na pečenie. Cesto vylejeme na plech  sypeme rovnomerne ríbeze, mrveničku, pečieme na 180 C.







sobota, 18. júla 2015

CUKETOVÉ PLACKY




6 ks zemiaky
1 ks cuketa
3 strúčky pretlačeného cesnaku
1 PL majoránka
1 ČL soľ
1 ks vajce

3-5 PL múka hladká....podľa potreby.



Zemiaky a cuketu postrúhame na jemno, premiešame a vylejeme prebytočnú šťavu. Pridáme pretlačený cesnak, vajce, koreniny, soľ a múku. Vymiešame cesto. Smažíme na rozpálenom oleji.








MALINOVÝ PUDINGOŠ



Svieži letný koláč s malinami.
Budeme potrebovať na korpus 6 vajec, 6 PL práškového cukru, 6 PL polohrubej múky, 125 g maslo rozpustené nie horúce, 1 balenie prášku do pečiva. Puding 3 balenia malinového, mlieko a cukor podľa návodu. Maliny, malinový džem a želatínu 2 -3 balenia podľa veľkosti plechu.



Bielka vyšľaháme do tuha, postupne po lyžičkách pridávame cukor, žĺtka, maslo a na koniec múku s práškom na pečenie ale to už len vareškou dobre premiešame aby cesto ostalo hladké a nadýchané. Vylejeme na vymastený plech na povrch poukladáme maliny a upečieme na 180 C.
Vychladnutý korpus natrieme džemom. Uvarený puding vylejeme na vrch, necháme vychladnúť. Podľa návodu urobíme želatínu. Želatína sa vlieva postupne po lyžiciach, nechať stuhnúť až ku koncu sa vyleje zostatok aby bol povrch pekný, rovný.




piatok, 17. júla 2015

ZELENINOVÝ ŠALÁT





Jednoduchý na prípravu aj na suroviny. V letných, horúcich dňoch nechýbal ani jeden deň na našom stole. Šalát mojej mamky, to čo záhrada ponúka, paradajky, paprika a cibuľa. Ešte k tomu potrebujeme olivový olej, soľ, cukor a citrónovú šťavu alebo ocot. Zeleninu nakrájame, osolíme a necháme postáť, nech pustí šťavu. Potom pokvapkáme citrónom či octom (jablčný), posypeme cukrom a dobre premiešame. 





utorok, 7. júla 2015

OVOCNÁ KOŽA



Skoro víťazný recept zo súťažnej relácie TV Joj ... Recept na bohatstvo (2012).... Ovocná koža. Každý rok som chcela vyskúšať urobiť túto dobrotu, no vždy akosi pozabudla J. Čo potrebujeme? Ovocie akékoľvek, môžeme aj kombinovať. Ja som použila maliny a vanilku. Základ je ovocie rozmixovať. Potom vyliať na papier na pečenie a nechať dobre sušiť. V tomto období je ideálny čas ja som využila naše auto. Plech som dala pod zadné okno a do večera bola ovocná koža tak akurát. Po vysušení je ovocnú kožu najlepšie strihať nožnicami na pásiky, nožom to ide ťažko. 






A ešte čosi, kto nemá rád kyslé môže pridať trochu cukru, dobre rozmiešať aby sa rozpustil. Môžete pridať aj škoricu či bazalku, mätu, levanduľu, medovku, vanilku, limetku. Ovocie sa dá kombinovať akokoľvek. Možno kožu aj skladovať, zabalenú v potravinárskej fólii. Recept určite stál za vyskúšanie.





pondelok, 6. júla 2015

CITRÓNOVÁ TORTA




Torta z druhej párty, citrónová. 




Použila som plech veľkosti 25 X 37 cm.
Potrebujeme na jeden korpus 250 g kryštálového cukru, 2 dl vody, 5 vajec, 150 g polohrubej múky, ½ balenia prášok na pečenie, 0,5 dl oleja, šťava z jedného citróna, pečieme dva korpusy & 2 x suroviny. Na poliatie korpusu som použila Amaretto. a na potretie jahodový džem.

Plnka- 6 dl mlieka, 6 g  hladkej múky, 200 g cukru kryštálového, 250 g masla, šťava z dvoch citrónov, na zdobenie trošku potravinárskeho farbiva.



Korpus- vodu a cukor rozmiešame a necháme prejsť varom až sa cukor dobre rozpustí... uvaríme hustý sirup, necháme vychladnúť. Bielka vyšľaháme do tuha a pomaly pridáme sirup, postupne pridávame žĺtka, olej, citrónovú šťavu...premiešame a ku koncu pridáme múku, zmiešanú s práškom do pečiva ale už len vareškou zvoľna premiešame, aby cesto zostalo nadýchané.Vylejeme na plech (papier na pečenie). Pečieme vo vyhriatej rúre na 180 C.



Vychladnutý korpus polejeme Amarettom a môžeme aj s citrónovou šťavou. Natrieme ho jahodovým džemom.
Plnka- do mlieka pridáme kryštálový cukor a múku, uvaríme hustú kašu. Maslo vymiešame s práškovým cukrom a citrónovou šťavou. Postupne po lyžiciach pridávame kašu a dobre premiešame aby zostal krém hladký. Kaša a maslo by mali mať rovnakú teplotu aby sa krém nesekol.

Korpus natrieme krémom a vrstvujeme, zdobíme.