sobota, 20. júna 2015

MANDĽOVÁ TORTA




Ako ten čas rýchlo letí J. Oslava na dva krát. Na prvú som piekla pre oslávenkyňu menšiu mandľovú tortu, tá druhá na detskú párty citrónová bola väčšia.





Budeme potrebovať na jeden korpus -  3 vajcia, 4 PL kryštálového cukru, 4PL vody, 2 PL olej, pol. balenia kypriaci prášok, 5 PL múka polohrubá, 2 kopcovité PL kakao, Amaretto mandľový likér na poliate korpusu. Pečieme dva korpusy čiže repete suroviny J ešte na jeden korpus.

Plnka – 3 mandľové pudingy, 100 g mandľového prášku, mlieko na puding, cukor podľa chuti, maslo 280 g, kokosová múčka na ozdobenie (boky torty). Čokoláda 100 g a Cera 1 PL ( stužený tuk na polevu).


Najskôr vyšľaháme bielky, potom vyšľaháme žĺtky a postupne pridávame olej, vodu, kakao, premiešame a ešte pridáme múku s práškom do pečiva a nakoniec vyšľahané bielky, no premiešame už len vareškou aby nám cesto ostalo nadýchané. Vylejeme do formy (papier na pečenie) a pečieme na 180 C, 10 min. Po vychladnutí vyberieme s formy a takto isto upečieme aj druhý korpus. 



Plnka- Uvaríme hustý puding  necháme vychladnúť. Cukor vymiešame s maslom a postupne po lyžiciach pridávame puding a mandľový prášok. Dobre premiešame. Maslo a puding by mali mať rovnakú teplotu, aby sa nám krém nezrazil. Krém si rozdelíme na plnku aj na zdobenie. Do toho na zdobenie primiešame farbivo.
Korpus polejeme Amarettom a natrieme plnkou. Na to položíme druhý korpus a tiež natrieme plnkou ale už nie tak nahrubo. Plnkou natrieme aj boky. Dáme do chladu na 15 min. Povrch torty polejeme čokoládou a tiež necháme stuhnúť v chlade. Potom na boky torty popritláčame kokosovú múčku. Nakoniec tortu ešte ozdobíme.